Ухвала
від 01.02.2024 по справі 569/21659/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/21659/23

УХВАЛА

01 лютого 2024 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі судді Левчука О.В.,

за участі секретаря судового засідання Янка М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШЕ ЖИТТЯ"

до ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

ОСОБА_3

про стягнення заборгованості,

учасники справи в судове засідання не з`явились,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Рівненського міського суду Рівненської області перебуває справа за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШЕ ЖИТТЯ" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості,

Під час розгляду справи судом, відповідно до інформації з Управління державної Міграційної служби в Рівненській області, було з`ясовано, що відповідач - ОСОБА_2 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , був знятий з реєстрації 20.10.2021, у зв`язку зі смертю.

За нормами ч. 4 ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно із п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу (ст. 55 ЦПК України).

Таким чином, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи в порядку ст. 55 ЦПК України можливо лише шляхом залучення правонаступника померлої сторони за умови, що смерть фізичної особи настала після звернення позивача до суду та відкриття провадження у справі, адже залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства. Таким чином, з аналізу пункту 7 частини першої статті 255 ЦПК України вбачається, що правонаступників у справу можна залучити тільки у випадку, коли смерть особи сталася вже після набуття нею статусу сторони у справі, тобто після відкриття провадження у справі.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи встановив, що позовна заява надійшла до суду та зареєстрована працівниками канцелярії 06 листопада 2023. Згідно відповіді з Управління державної Міграційної служби в Рівненській області, ОСОБА_2 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , був знятий з реєстрації 20.10.2021, у зв`язку зі смертю, тобто до відкриття провадження у цій справі.

За вказанихобставин суддійшов висновку,що провадженняу справів частиніпозовних вимог Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШЕ ЖИТТЯ" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості підлягає закриттю на підставі п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Крім того, 31.01.2024 представником позивача подано заяву про відмову від позову в частині позовних вимог до ОСОБА_3 .

Дослідивши подану представником позивача заяву, суд установив таке.

За приписами ч. 1 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 206 ЦПК України, у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Суд, дослідивши клопотання позивача про відмову від позову, вважає за необхідне прийняти відмову від позову та на підставі ст. 255 ЦПК України закрити провадження у справі, оскільки позивач, відповідно до положень ст. ст. 49, 255 ЦПК України відмовився від позову, підстави для неприйняття такої відмови суд не встановив і відмова від позову не суперечить вимогам чинного законодавства та не порушує права сторін, наслідки відмови від позову позивачу зрозумілі.

Враховуючи викладене,суд дійшоввисновку прозакриття провадженняу справів частиніпозовних вимогОб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку "НАШЕЖИТТЯ"до ОСОБА_3 на підставі п. 4 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Керуючись ст. 55, 255, 256, 352-354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі №569/21659/23 в частині позовних вимог Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШЕ ЖИТТЯ" до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, - закрити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Левчук О. В.

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116702168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —569/21659/23

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні