Ухвала
від 31.01.2024 по справі 140/36519/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

31 січня 2024 року ЛуцькСправа № 140/36519/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Плахтій Н.Б.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» про витребування доказів у справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені,

ВСТАНОВИВ:

Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені в сумі 53964,31 грн.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 01.01.2024 прийнято дану позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі, вирішено судовий розгляд справи проводити без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Одночасно з поданням відзиву на позовну заяву товариство з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» подало клопотання про витребування доказів, у якому просить витребувати у позивача пояснення головного бухгалтера товариства від 11.05.2023 та копії доданих нього документів. Обґрунтовуючи наявність підстав для витребування доказів, відповідач зазначає, що такі докази можуть підтвердити поінформованість Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про наявність помилки в звітах товариства на 1-й квартал та про подання уточнень, а також про фактичну середньооблікову кількість штатних працівників за 1-й квартал 2022 року.

Вирішуючи подане клопотання, суд враховує наступне.

Відповідно до частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

В силу приписів частини першої статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною другою статті 79 КАС України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Згідно з частиною першою статті 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (частина третя статті 80 КАС України).

З матеріалів справи слідує, що нарахування адміністративно-господарської санкції за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів здійснено позивачем на підставі інформації, наявної у програмному комплексі «Реєстр роботодавців щодо виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю». При цьому інформація до вказаного програмного комплексу надходить автоматично в порядку взаємодії інформаційних систем органів ДПС України та Пенсійного фонду України.

Відповідач зазначає, що в поданій до податкового органу звітності щодо сум нарахованого доходу та сплаченого податку, а також нарахованого внеску на користь платників податків фізичних осіб за 2022 рік допустив помилку в зазначенні середньооблікової кількості штатних працівників, при виявленні якої подав уточнюючі розрахунки. Враховуючи уточнену звітність, середньооблікова кількість штатних працівників протягом 2022 року становить 7 осіб, що виключає підстави для застосування адміністративно-господарських санкцій за невиконання вищевказаного нормативу.

Про допущену помилку Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю було повідомлено 11.05.2023 шляхом надання головним бухгалтером письмових пояснень разом з підтверджуючими документами, тобто ще до подачі позову, проте такі пояснення не враховані.

Оскільки на вимогу товариства позивач надав копії пояснень головного бухгалтера, які не засвідчені належним чином, без документів, які надавались до нього, тому відповідач просить витребувати вказані документи у позивача.

З врахуванням вищевикладеного та зважаючи на необхідність встановлення усіх обставин, що мають значення для вирішення даного спору, суд дійшов висновку про задоволення клопотання відповідача про витребування доказів у позивача.

Керуючись статтями 9, 80, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю належним чином засвідченні копії пояснення головного бухгалтера товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Євротон» від 11.05.2023 та документів, які додавались до нього.

Витребувані судом документи подати в строк 5 днів з дня отримання копії даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не може бути оскаржена.

Головуючий-суддяН.Б.Плахтій

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116705344
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарської санкції та пені

Судовий реєстр по справі —140/36519/23

Рішення від 17.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 01.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні