Ухвала
від 31.01.2024 по справі 320/6575/22
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

31 січня 2024 року № 320/6575/22

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Комунальної організації Бородянський палац культури ім.Т.Г. Шевченка про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, в адміністративній справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області до Комунальної організації Бородянський палац культури ім. Т.Г. Шевченка про застосування заходів реагування,

в с т а н о в и в :

До Київського окружного адміністративного суду звернулося Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області з позовом до Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г.Шевченка про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі (споруди) Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г.Шевченка за адресою: Київська обл., Бородянський р-н., смт.Бородянка, вул.Паркова, 1-А, шляхом зобов`язання відповідача повністю зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.11.2021 №1228.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 03.01.2023 адміністративний позов задоволено повністю.

Застосовано захід реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі (споруди) Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка за адресою: Київська обл., Бородянський р-н., смт.Бородянка, вул.Паркова, буд.1А, шляхом зобов`язання Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.11.2021 №1229.

04.05.2023 на адресу суду від Комунальної організації Бородянський палац культури ім. Т.Г. Шевченка надійшла заява про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню.

Обґрунтовуючи вказану заяву, відповідач зазначив, що 14.03.2023 на адресу Комунальної організації Бородянський палац культури ім. Т.Г. Шевченка надійшла постанова про відкриття виконавчого провадження від 09.03.2023 з примусового виконання виконавчого листа №320/6575/22, виданого Київським окружним адміністративним судом 03.01.2023 про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі (споруди) Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка за адресою: Київська обл., Бородянський р-н., смт.Бородянка, вул.Паркова, буд.1А, шляхом зобов`язання Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.11.2021 №1229.

Відповідач зауважив, що на момент подання позивачем заяви про відкриття виконавчого провадження рішення Київського окружного адміністративного суду від 03.01.2023 не набрало законної сили, а виконавчий лист був виданий передчасно, що тим самим позбавило відповідача права на апеляційне оскарження судового рішення.

Розглянувши вказану заяву, суд зазначає таке.

Відповідно до частини третьої статті 374 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання.

Суд зазначає, що у зв`язку із розпочатою військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ.

У зв`язку із розпочатою військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ.

У подальшому Указами Президента України, затвердженими відповідними Законами України, строк дії воєнного стану неодноразово продовжувався та діє і на теперішній час.

Відповідно до рішення Ради Суддів України від 24.02.2022 "Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень ВРП та воєнного стану у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації", рекомендовано, зокрема, особливості роботи суду визначати виходячи з поточної ситуації у відповідному регіоні; по можливості відкладати розгляд справ (за винятком не відкладних судових розглядів), зважаючи на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя; справи, які не є невідкладними, розглядаються лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження; процесуальні строки по можливості продовжуються щонайменше до закінчення воєнного стану.

Враховуючи встановлення на території України воєнного стану та недопущення створення можливої небезпеки для життя учасників справи, суд дійшов висновку про необхідність розгляду вищевказаної заяви у порядку письмового провадження.

Відповідно до частини першої-другої статті 374 Кодексу адміністративного судочинства України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Як зазначено вище, відповідач, обґрунтовуючи заяву про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, вказує на передчасність видачі судом виконавчого у листа у справі.

На підтвердження наданих пояснень відповідач долучив до заяви постанову головного державного виконавця Бородянського відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про відкриття виконавчого провадження №71248915 з примусового виконання виконавчого листа №320/6575/22, виданого 03.01.2023 Київським окружним адміністративним судом про застосування заходу реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі (споруди) Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка за адресою: Київська обл., Бородянський р-н., смт.Бородянка, вул.Паркова, буд.1А, шляхом зобов`язання Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.11.2021 №1229, з приводу чого суд зазначає таке.

Частиною першою статті 373 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з частинами першою та другою статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суд зазначає, що рішення Київського окружного адміністративного суду у даній справі було ухвалено у порядку письмового провадження 03.01.2023.

Враховуючи, що рішення Київського окружного адміністративного від 03.01.2023 не було оскаржено до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його складання, вказане судове рішення набрало законної сили 03.02.2023.

17.02.2023 Київським окружним адміністративним судом було видано виконавчий лист про застосування заходу реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі (споруди) Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка за адресою: Київська обл., Бородянський р-н., смт.Бородянка, вул.Паркова, буд.1А, шляхом зобов`язання Комунальної організації (установи, закладу) Бородянського палацу культури ім. Т.Г. Шевченка зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.11.2021 №1229.

У вказаному виконавчому листі зазначено, що рішення набрало законної сили 03.02.2023.

Суд зазначає, що виконавчий лист у справі був виданий 17.02.2023, тобто вже після набрання законної сили рішенням Київського окружного адміністративного суду від 03.01.2023, а тому позиція відповідача щодо помилкової видачі судом вказаного виконавчого листа є безпідставною.

Помилкове зазначення державним виконавцем у постанові про відкриття виконавчого провадження про те, що виконавчий лист був виданий судом 03.01.2023 (що є фактично датою постановлення рішення у цій справі, а не датою видачі виконавчого листа), не є підставою для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, оскільки останній був виданий у повній відповідності до вимог Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України "Про виконавче провадження".

Отже, підстави для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню відсутні.

Керуючись статтями 243, 248, 377 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Відмовити у задоволенні заяви Комунальної організації Бородянський палац культури ім. Т.Г. Шевченка про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню.

2. Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя Дудін С.О.

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116706711
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —320/6575/22

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Рішення від 03.01.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 07.09.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 31.07.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні