Рішення
від 18.12.2023 по справі 555/2143/23
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/2143/23

Номер провадження 2/555/565/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 грудня 2023 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі :

головуючого судді - Старовецької Ю.В.

при секретарі - Григорієвій В.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом за позовом ОСОБА_1 до Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 звернувся із позовом до Соснівської селищної ради Рівненськогорайону Рівненськоїобласті про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 в с.Маринин Березнівського району Рівненської області. Після смерті спадкодавця відкрилась спадщина: - житловий будинок з надвірними будівлями, який розміщений за адресою: АДРЕСА_1 . Належний ОСОБА_2 житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , був успадкований, але не оформлений, його дружиною ОСОБА_3

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_3 в с.Маринин Березнівського району Рівненської області. Після її смерті відкрилась спадщина житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , який вона на підставі ст.ст. 1217, 1223, 1258, 1261,1268 ЦК України успадкувала, але належним чином не оформила після смерті чоловіка ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

30 березня 2005 року ОСОБА_3 належні їй державні акти на право власності на земельні ділянки та свідоцтво про право власності на майновий пай заповіла своєму сину ОСОБА_1 . Про наявність заповіту позивачу стало відомо поза межами встановленого строку для прийняття спадщини.

Причиною не своєчасного звернення позивача із заявою до нотаріальної контори є його не обізнаність з порядком прийняття спадщини та перебування на лікуванні, оскільки постійно хворіє. При зверненні позивача до приватного нотаріуса йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини.

У зв`язку із вказаними обставинами позивач просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , так як він був пропущений ним з поважних причин.

Клопотання, процесуальні дії у справі.

11.10.2023 року було прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у вказаній цивільній справі.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення процесуальних дій, в тому числі забезпечення позову, забезпечення доказів, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився; представник позивача адвокат Юсенко А.О. письмовою заявою заявлені позовні вимоги підтримав в повному обсязі, позов просить задовольнити, а справу розглянути без його присутності та присутності ОСОБА_1 .

Представник відповідача Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області в підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій позовні вимоги визнає, а також просить розглядати справу за відсутності їх представника.

Встановлені судом фактичні обставини та відповідні їм правовідносини, норми права, які застосовував суд, мотиви суду.

Із свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 14 березня 2012 року встановлено, що ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Маринин Березнівського району Рівненської області.

Згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 від 17 липня 2020 року встановлено, що ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с.Маринин Березнівського району Рівненської області.

Із копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 , виданого 11 грудня 1965 року встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 . Батьками її зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

У заповіті посвідченого секретарем Марининської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за №16, вбачається, що 30 березня 2005 року ОСОБА_2 все своє майно, а саме житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами та державні акти на право власності на земельні ділянки, заповів синові ОСОБА_1 .

Із заповіту, посвідченого секретарем Марининської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за №18, вбачається, що 30 березня 2005 року ОСОБА_3 належні їй державні акти на право власності на земельні ділянки та свідоцтво про право власності на майновий пай, заповіла своєму сину ОСОБА_4 .

У витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя вбачається, що 01 вересня 1947 року виконавчим комітетом Марининської сільської ради Березнівського району Рівненської області, (актовий запис про шлюб №7) було зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Згідно з довідкою старости старостинського округу №2 Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області №507 від 23.06.2023 року встановлено, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . Крім нього за вказаною адресою в даному житловому будинку проживала та була зареєстрована його дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до довідки старости старостинського округу №2 Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області №506 від 23.06.2023 року встановлено, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Крім неї за вказаною адресою в даному житловому будинку ніхто не проживав та не був зареєстрований.

У довідці старости старостинського округу №2 Соснівської селищної ради №505 від 23.06.2023р. зазначено, що « ОСОБА_1 » та « ОСОБА_4 » являється однією і тією ж особою.

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серія РВ №022803, виданого 12 лютого 2004 р. Березнівською районною державною адміністрацією, ОСОБА_3 є власником земельної ділянки на території Марининської сільської ради Березнівського району Рівненської області для ведення особистого селянського господарства площею 0,77 га.

Відповідно до постанови приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Куц І.В. від 02.10.2023 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 , у зв`язку із відсутністю доказів прийняття спадщини.

У виписці-епікризі із медичної картки стаціонарного хворого №104527, зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , протягом 15 років хворіє на псоріатичний артрит, звичайна форма, з ураженням кистей, колінних суглобів, кінцівок, ІХС, кардіосклероз, хронічний гастродуоденіт.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), сформованої приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Куц І.В. №74442507 від 23.10.2023р., після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_8 , спадкова справа не заводилась.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), сформованої приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Куц І.В. №74442450 від 23.10.2023р., після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , спадкова справа не заводилась.

В судовому засіданні було встановлено, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємець за законом та за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Частиною 1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Принцип «пропорційності» тісно пов`язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип «пропорційності», натомість принцип «пропорційності» є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Судова практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип «пропорційності» як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності

Дотримання принципу «пропорційності» передбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, все одно буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу, якщо не було дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства. Ужиті державою заходи мають бути ефективними з точки зору розв`язання проблеми суспільства, і водночас пропорційними щодо прав приватних осіб. Оцінюючи пропорційність, слід визначити, чи можливо досягти легітимної мети за допомогою заходів, які були б менш обтяжливими для прав і свобод заінтересованої особи, оскільки обмеження не повинні бути надмірними або такими, що є більшими, ніж необхідно для реалізації поставленої мети.

Відповідно до положень ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності до того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України).

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 дійсно з поважної причини пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , в зв`язку з чим позовна заява, яка є законною і обґрунтованою, підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.1233, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст.200,206,263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визначити для ОСОБА_1 додатковий строк 2 (два) календарні місяці після набрання законної сили рішенням суду для подання заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Маринин Березнівського району Рівненської області.

Сторони та інші учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце народження: м.Березне Березнівського району Рівненської області, житель АДРЕСА_2 , РНКОПП НОМЕР_4 .

Відповідач Соснівська селищна рада Рівненського району Рівненської області, смт.Соснове вул.Шевченка,5 Рівненського району Рівненської області, ЄДРПОУ 04387846.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Старовецька Ю. В.

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116711417
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —555/2143/23

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні