Рішення
від 29.01.2024 по справі 404/9450/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/9450/21

Номер провадження 2-о/404/53/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 року Кіровський районний суд міста Кіровограда

в складі: головуючого судді Кулінка Л.Д.

за участю секретаря Шевчук Д.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кропивницькому за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою Управління комунальної власності Кропивницької міської ради, заінтересована особа: Кропивницька міська рада, про визнання спадщиною відумерлою, -

В С Т А Н О В И В:

Управління комунальної власності Кропивницької міської ради, у грудні 2021 року звернулось до суду з заявою про визнання відумерлою спадщину, а саме: квартиру, що знаходиться по АДРЕСА_1 , що належала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та передати зазначену квартиру як відумерлу спадщину у власність Кропивницькій територіальній громаді в особі Кропивницької міської ради.

В обгрунтування заяви зазначено, що на адресу Управління комунальної власності Кропивницької міської ради в усній формі надійшла інформація, про те, що об`єкт, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 має ознаки відумерлості. У зв`язку з чим, Управлінням взято на облік такий об`єкт та розпочато перевірку. Згідно з інформацією з Державного реєстру прав на нерухоме майно № 288966596 право власності на вищевказаний об`єкт зареєстровано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відповідно до листа відділу державної реєстрації смерті у місті Кропивницькому від 13.12.2021 № 920-22-24-27, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . При виїзді за вищезазначеною адресою Управління комунальної власності Кропивницької міської ради та представниками Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна організація № 3» було встановлено, що вхідні двері довгий час ніхто не відчиняв, все в павутині та пилу, брудно та захаращено. Наявна побутова техніка та меблі, про що було складено акт. З огляду на вищевикладене, Управління комунальної власності Кропивницької міської ради звернулась до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою.

Ухвалою судді Кіровського районного суду міста Кіровограда від 24 грудня 2021 року відмовлено у відкритті провадження у справі за заявою Управління комунальної власності Кропивницької міської ради, заінтересована особа: Кропивницька міська рада, про визнання спадщиною відумерлою (а.с.24).

Не погоджуючись з вищевказаною ухвалою суду заявником подано апеляційну скаргу.

Постановою Кропивницького апеляційного суду від 03 березня 2022 року апеляційну скаргу Управління комунальної власності Кропивницької міської ради задоволено. Ухвалу Кіровського районного суду міста Кіровограда від 24 грудня 2021 року, скасовано. Справу повернуто для продовження розгляду до Кіровського районного суду міста Кіровограда (а.с.56-57).

Ухвалою судді Кіровського районного суду міста Кіровограда від 29 березня 2022 року відкрито провадження в справі за правилами окремого провадження, призначено судове засідання. На підставі статті 84 Цивільного процесуального кодексу України витребувано з Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1 спадкову справу заведену після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.61).

Ухвалою Кіровського районного суду міста Кіровограда від 06 листопада 2023 року витребувано у Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1 копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Витребувано у Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1 копію спадкових договорів та заповітів заведених після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Судове засідання відкладено (а.с.99).

На виконання вимог ухвали Кіровського районного суду міста Кіровограда від 06 листопада 2023 року Кропивницькою міською державною нотаріальною конторою № 1 направлено до суду витребовувані докази (а.с.106-108).

Представник заявника вимоги заяви про визнання спадщини відумерлою підтримав та наполягав на її задоволенні, посилаючись на обставини, викладені в заяві.

Представник заінтересованої особи Кропивницької міської ради в судовому засіданні підтримав заяву про визнання спадщиною відумерлою та не заперечував проти її задоволення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку учасників справи, оцінивши наявні в матеріалах справи та досліджені в судовому засіданні докази суд встановив таке.

Відповідно до Відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно № 17982365 від 08.142.2021 року квартира АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на підставі свідоцтва про право власності, НОМЕР_1 , 14.02.2007, Кіровоградська міська рада (а.с. 12).

Згідно листа Відділу державної реєстрації смерті у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що складено актовий запис про смерть № 243 (а.с.13).

Відповідно до акту обстеження нерухомого майна, який містить ознаки безхазяйного майна/відумерлої спадщини за адресою: АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_1 , з`ясовано, що вхідні двері довгий час ніхто не відчиняв, все в павутині та пилу, брудно та захаращено. Наявна побутова техніка та меблі (а.с.11). Зазначене також підтверджується фотознімками вказаного об`єкта (а.с.14-21).

Відповідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75126302 від 14.12.2023 року інформація після смерті ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , у Спадковому реєстрі відсутня (а.с.107).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 75126298 від 14.12.2023 року інформація після смерті ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , у Спадковому реєстрі відсутня (а.с.108).

Частиною першою статті 76 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За частиною другою статті 77 Цивільного процесуального кодексу України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з частиною першою статті 1277 Цивільного кодексу України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. У разі якщо на об`єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно. Заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення - власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини та/або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини. Особи, які мають право або зобов`язані подавати заяву про визнання спадщини відумерлою, мають право на одержання інформації з Спадкового реєстру про заведену спадкову справу та видане свідоцтво про право на спадщину.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини (частина друга статті 1277 Цивільного кодексу України).

Відповідно до вимог статті 338 Цивільного процесуального кодексу України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

За частиною п`ятою статті 1277 Цивільного кодексу України спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність спадкоємців після смерті ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , а також враховуючи, що з дня відкриття спадщини спливло три роки, суд приходить до висновку, що майно, яке належало померлій на праві власності є відумерлою спадщиною, в зв`язку з чим заява Управління комунальної власності Кропивницької міської ради є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

За приписом частини третьої статті 1277 Цивільного кодексу України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Керуючись статтями 1268, 1270, 1277 Цивільного кодексу України, статтями 4, 10, 15, 76, 77, 263-265, 268, 293, 334, 335, 337, 338 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву Управління комунальної власності Кропивницької міської ради, заінтересована особа: Кропивницька міська рада, про визнання спадщиною відумерлою, задовольнити повністю.

Визнати квартиру, що знаходиться по АДРЕСА_1 , що належала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , відумерлою спадщиною.

Передати квартиру, що знаходиться по АДРЕСА_1 , що належала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , як відумерлу спадщину у власність територіальної громади міста Кропивницького.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Відомості про учасників справи:

Заявник: Управління комунальної власності Кропивницької міської ради, код ЄДРПОУ 37623993, місцезнаходження: 25022, місто Кропивницький, вулиця Велика Перспективна, будинок № 41.

Заінтересована особа: Кропивницька міська рада, місцезнаходження: 25022, місто Кропивницький, вулиця Велика Перспективна, будинок № 41.

Повний текст рішення суду складено 01.02.2024 року.

Суддя Кіровського районного

суду міста Кіровограда Людмила КУЛІНКА

Суддя Кіровського Л. Д. Кулінка

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116711723
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —404/9450/21

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Постанова від 02.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Постанова від 02.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 02.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні