Рішення
від 02.02.2024 по справі 683/4028/23
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/4028/23

2-о/683/9/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Завадської О.П.

присяжних Баліцької І.М., Григорук Ю.О.

секретарі Поважнюк О.Б.

з участю заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника органу опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області - Білокінної Л.І.

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Старокостянтинів Хмельницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - ОСОБА_2 , з участю органу опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області, про усиновлення,

встановив:

В грудні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування заявлених вимог вказав, що з 16 червня 2018 року проживає в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 (до шлюбу - ОСОБА_2 ), яка являється матір?ю ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . Згідно із заочним рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 01 травня 2023 року батько дітей - ОСОБА_6 позбавлений батьківських прав відносно дочок ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Заявник бажає усиновити дітей, адже з часу укладення шлюбу він спільно із дружиною виховує ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , піклується про них, займається їх вихованням та матеріальним забезпеченням, у них із дітьми склалися доброзичливі відносини, діти вважають його своїм батьком. Крім того у подружжя є спільна дитина - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_2 - мати ОСОБА_4 та ОСОБА_3 погоджується на усиновлення її дочок. Заявник вказує, що він здоровий, працює, не був притягнутий до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, тому просив дозволити йому усиновити дітей з відповідним внесенням змін в актові записи щодо прізвища та по батькові дітей, і вказати його батьком ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

В судовому засіданні заявник підтримав заявлені вимоги за обставин на їх обгрунтування.

Заінтересована особа ОСОБА_2 підтвердила вказані заявником обставини справи. Також просила задовольнити заяву, що буде відповідати інтересам дітей.

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області Білокінна Л.І. проти задоволення заяви не заперечила.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновків про наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно 08 листопада 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Старокостянтинівського районного управління юстиції у Хмельницькій області, її батьками записані ОСОБА_6 та ОСОБА_8 . ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 30 грудня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Старокостянтинівського районного управління юстиції у Хмельницькій області, її батьками записані ОСОБА_6 та ОСОБА_8 .

Згідно із заочним рішенням Старокостянтинівського районного суду від 01 травня 2023 року ОСОБА_6 позбавлений батьківських прав відносно дочок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 16 червня 2018 року, виданим Старокостянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області між ОСОБА_1 та ОСОБА_8 укладено шлюб (актовий запис №98).

23 листопада 2023 року відділом опіки та піклування служби у справах дітей виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області проведено обстеження умов проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Встановлено, що сім`я проживає в двокімнатній квартирі загальною площею 46,9 м.кв. з усіма зручностями. Для проживання і виховання дітей створені належні умови та є все необхідне для відпочинку й навчання.

ОСОБА_1 працює у ТОВ «Техно Буд Консалт» займає посаду лицювальника- плиточника, де отримує заробітну плату, на підтвердження чого видана довідка про доходи від 06 листопада 2023 року № 3.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України заявник ОСОБА_1 на території України станом на 25 жовтня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості немає та в розшуку не перебуває.

Згідно з висновком про стан здоров`я особи, виданим комунальним некомерційним підприємством «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області №1316/01-21 від 31 жовтня 2023 року, ОСОБА_1 є здоровим, на обліку в нарколога та психіатра не перебуває.

30 жовтня 2023 року ОСОБА_2 надала свою згоду про усиновлення ОСОБА_1 її дочок - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка нотаріально засвідчена приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Хмельницької області Голуб О.Є. та зареєстрована в реєстрі за № 2152.

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області 23 листопада 2023 року надав висновок №63/54/42-2590/23 про доцільність усиновлення ОСОБА_1 малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ст.ст. 20, 21 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою, в тому числі і можливість її усиновлення, з урахуванням, в першочерговому порядку, найкращих інтересів дитини.

Статтею 207 Сімейного кодексу України визначено, що усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

За змістом ст.ст. 217, 218 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Для усиновлення дитини потрібна її згода. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку із віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно з вимогами ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Судом встановлено, що фактично ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживають в сім?ї заявника з 2018 року, дітям створено всі умови для розвитку, виховання, навчання. Стосунки в сім`ї та доброзичливі. Рішення про усиновлення дитини є зваженим, відповідальним.

Враховуючи вищевикладене, заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 258-260, 263-265, 268, 313, 314 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , народився в м. Старокостянтинів Хмельницької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , усиновлювачем малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни до актового запису № 9 від 23 жовтня 2013 року, складеного виконавчим комітетом Сковородківської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

виключити відомості про « ОСОБА_6 », як батька;

вказати батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , народився в м. Старокостянтинів Хмельницької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

змінити прізвище дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 »

змінити по батькові дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 »;

інші відомості залишити без змін.

Внести зміни до актового запису № 429 від 30 жовтня 2015 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану Старокостянтинівського районного управління юстиції у Хмельницькій області, про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 :

виключити відомості про « ОСОБА_6 », як батька;

вказати батьком дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , народився в м. Старокостянтинів Хмельницької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

змінити прізвище дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 »

змінити по батькові дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

інші відомості залишити без змін.

Рішення суду є підставою для внесення відповідними державними органи реєстрації актів цивільного стану змін до актових записів про народження дітей, у відповідності до рішення суду й видачі нових свідоцтв про їхнє народження з урахуванням внесених змін.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду. Учасниксправи, якомуповнерішення суду не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

заінтересована особа: ОСОБА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Повний текст рішення складено 29 січня 2024 року.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116716172
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —683/4028/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні