Рішення
від 29.01.2024 по справі 335/10562/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10562/23 2-о/335/16/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 року м.Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Воробйова А.В., за участю секретаря судового засідання Колесник Д.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі представника - адвоката - Фельського Сергія Леонідовича, заінтересована особа: Гуляйпільська міська об`єднана територіальна громада в особі Гуляйпільської міської ради про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу, -

встановив:

Заявник ОСОБА_1 в особі представника - адвоката - Фельського С.Л., звернулася до Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя із заявою, про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік заявника - ОСОБА_2 , захищаючи Україну від військової агресії російської федерації.

З метою оформлення спадщини ОСОБА_1 у встановлений законом строк звернулась до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Єдемської-Фастовець О.О., яка відкрила спадкову справу.

Приватним нотаріусом було направлено запит до Військової частини НОМЕР_1 (де проходив службу померлий) стосовно грошових виплат, а саме належного, але не отриманого до дня смерті грошового забезпечення, відповідно до наказу МОУ № 260 від 07.06.2018 року та згідно ПКМУ № 168 від 28.02.2022 року.

На запит було отримано відповідь, що для надання вищезазначених виплат на користь спадкоємця, потрібно надати перелік документів, серед яких документ, що засвідчує спорідненість померлого та спадкоємця.

У зв`язку з тим, що заявниця та померлий проживали разом без реєстрації шлюбу, у ОСОБА_1 не має можливості надати увесь перелік документів для отримання, спадщини (нотаріус видала постанову, про відмову у вчиненні нотаріальних дій), та виплат після померлого чоловіка.

З березня 2017 року, заявник проживала разом з ОСОБА_2 у цивільному шлюбі, за адресою, АДРЕСА_1 . Проживаючи разом, вони вели спільне господарство, був спільний бюджет, та невдовзі вони планували офіційно зареєструвати свої відносини.

Заявник вважає, що наявність у неї документів померлого, та показання свідки підтверджують факт проживання однією сім`єю у цивільному шлюбі ОСОБА_1 , з померлим ОСОБА_2 .

На підставі вищевикладеного заявник просить встановити факт проживання однією сім"єю ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу, в період з березня 2017 року по день смерті.

Заявник ОСОБА_1 , представник заявника - адвокат Фельський С.Л. у судовому засіданні подану заяву підтримали з підстав викладених у заяві.

Представник зацікавленої особи в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності представника, проти задоволення заяви не заперечують.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в судовому засіданні суду підтвердили, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 спочатку мешкали на сусідніх вулицях, потім зійшлися та мешкали разом близько п`яти років за адресою АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, заявник їздила на упізнання ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення учасників справи надані у судовому засіданні та допитавши свідків, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд доходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно ч.2, 4 сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України у листі «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012, доказами, які свідчать про факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути: свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із „подружжя", свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що „подружжя" вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 за №5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Згідно вимог ч.4 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття сім`ї, сформульоване в цій статті, не містить такої обов`язкової ознаки сім`ї, як знаходження саме в зареєстрованому шлюбі. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

Згідно із частинами 1, 2 статті 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов`язків подружжя.

Відповідно до частини 1 статті 36 цього Кодексу шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

Отже, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема, права спільної сумісної власності на майно.

Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні наведеному визначенню.

Так, при встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у понятті домогосподарства.

Домогосподарство є сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують та витрачають кошти.

Взаємність прав та обов`язків передбачає наявність як у жінки, так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов`язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно - правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв. Для встановлення цього факту важливе значення має з`ясування місця і часу такого проживання.

Підтвердженням цього може бути їх реєстрація за таким місцем проживання, пояснення свідків, представників житлово-експлуатаційної організації. Щодо часу проживання слід зазначити, що за своєю природою проживання однією сім`єю спрямоване на довготривалі відносини.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що з березня 2017 року, ОСОБА_1 проживала разом з ОСОБА_2 у цивільному шлюбі, за адресою, АДРЕСА_1 . Проживаючи разом, вони вели спільне господарство, був спільний бюджет, та невдовзі вони планували офіційно зареєструвати свої відносини.

Крім того, з метою оформлення спадщини ОСОБА_1 у встановлений законом строк звернулась до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Єдемської-Фастовець О.О., із заявою про прийняття спадщини за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , з яким вона перебувала у фактичних відносинах, яка відкрила спадкову справу №133/2022.

Проте, у зв`язку з тим, що заявниця та померлий проживали разом без реєстрації шлюбу, у ОСОБА_1 не має можливості надати увесь перелік документів для отримання спадщини, тому постановою приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Єдемської-Фастовець О.О. від 26.10.2023 року відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлого ОСОБА_6 .

З огляду на досліджені в судовому засіданні докази та покази свідків, суд вважає, що заявником доведений факт її проживання із ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу з березня 2017 року по день його смерті.

Враховуючи вищевикладене, а також, що встановлення факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу як жінки та чоловіка, про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне заявнику для отримання виплат, належних ОСОБА_2 , вчинення необхідних процесуальних дій відповідно до чинного законодавства як законного члена сім`ї, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту, як було встановлено в судовому засіданні, не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити та встановити факт спільного проживання заявника разом із ОСОБА_2 однією сім`єю як жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу.

Частиною 7 статті 294 ЦПК України встановлено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст.293,294,315,319,259,263-265 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника - адвоката - Фельського Сергія Леонідовича, заінтересована особа: Гуляйпільська міська об`єднана територіальна громада в особі Гуляйпільської міської ради про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу - задовольнити.

Встановити факт, проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу, в період з березня 2017 року по день смерті.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 29.01.2024 року.

Інформація про учасників справи відповідно до п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України:

Заявник - ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 .

Зацікавлена особа: Гуляйпільська міська об`єднана територіальна громада в особі Гуляйпільської міської ради , місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Патріотична, 7.

Суддя: А.В.Воробйов

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116717401
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без офіційної реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —335/10562/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні