Рішення
від 01.02.2024 по справі 526/4790/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/4790/23

Провадження № 2-о/526/20/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судових засідань Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу № 526/4790/23 за поданням органу опіки та піклування виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради в інтересах недієздатної особи: ОСОБА_1 про встановлення опіки над недієздатним та призначення опікуна, заінтересована особа ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в :

до суду звернувся орган опіки та піклування виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради в інтересах недієздатної особи: ОСОБА_1 про встановлення опіки над недієздатним та призначення опікуно, ОСОБА_2 .

Представник Органу опіки та піклування виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради звернувся до суду з заявою про розгляд справи без участі представника, подання підтримує в повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 звернулася до суду з заявою про розгляд справи без її участі, подання підтримала.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є дядьком ОСОБА_2 , що підтверджується відповідними документами.

Згідно довідки до акта огляду МСЕК ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю з дитинства І-ї групи внаслідок психічного розладу, яка встановлена довічно, потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно висновку судово-психіатричної експертизи № 462 від 27.09.2023 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки стійкого, хронічного психічного розладу у вигляді деменції, внаслідок епілепсії. Наявний у ОСОБА_1 стійкий психічний розлад є таким, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Рішенням Гадяцького районного суду від 27 жовтня 2023 року ОСОБА_1 визнано недієздатним.

За висновком органу опіки та піклування виконавчого комітету Великобущанської сільської ради від 30 листопада 2023 року останній визнає доцільним призначити ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_1 .

Статтею55 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 цього Кодексу, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

За наведених обставин, суд враховує, що ОСОБА_2 проживає однією сім`єю з ОСОБА_1 , заборон і перешкод для встановлення опіки та призначення ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_1 немає, відповідно до ст. 64 ЦК України судом не встановлено, в поданні органу опіки та піклування зроблено висновок про доцільність призначення такого опікунства, тому суд вважає, що подання про призначення опікуна підлягає задоволенню.

Згідно ст. 141 ЦПК України, суд покладає витрати по справі на рахунок держави.

Керуючись ст. 81, 263-265, 268, 273, 300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

- подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради в інтересах недієздатної особи: ОСОБА_1 про встановлення опіки над недієздатним та призначення опікуна, заінтересована особа ОСОБА_2 - задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителем АДРЕСА_1 , особу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування сторін:

Заявник - орган опіки та піклування виконкому Великобудищанської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04381855.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 , місце проживання - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_1 .

Головуюча: Л. В. Максименко

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116720527
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатним та призначення опікуна, заінтересована особа ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —526/4790/23

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні