Ухвала
від 02.02.2024 по справі 494/152/24
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

02.02.2024

Справа № 494/152/24

Провадження № 2/494/165/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2024 року. м. Березівка Одеська область

Суддя Березівського районного суду Одеської області Римар І.А., ознайомившись з матеріалами цивільної справи №494/152/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альбіна і КО» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

25.01.2024 року до Березівського районного суду Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альбіна і КО» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії.

25.01.2024 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказана справа передана для розгляду судді Римар І.А.

У зв`язку з надмірним навантаженням справами, яке виходить за межі фізичної можливості розгляду кожної справи у розумні строки, оскільки у Березівському районному суді Одеської області у січні 2024 року фактично працював (один) суддя Римар І.А. (штатна чисельність 4 (чотири) судді та суддя Панчишин А.Ю. перебував у щорічній основній відпустці з 01.01.2024 ро по 26.01.2024 року) та які є водночас слідчими суддями на території колишнього Ширяївського, Іванівського, Миколаївського , Березівського та частини Лиманського районів, суд за можливості, дослідивши матеріали цивільної справи та не вирішуючи питання про відкриття провадження по справі (повернення позовної заяви, відмови у відкритті, тощо), суд вважає зазначити наступне:

Відповідно до ч. 2ст.27Цивільно процесуальногокодексу України (далі ЦПК України)позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Системний аналіз зазначених норм права дає підстави для висновку, що за загальним правилом позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

При зверненні до суду з відповідним позовом позивач повинен дотримуватися вимог закону щодо підсудності розгляду цивільних справ, передбаченихглавою 2розділу І ЦПК України.

Позивач звертається до суду з позовом до відповідача, місце знаходження якого зазначено: АДРЕСА_1 .

Суд враховує, що відповідно доПостанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020,яка набралазаконної сили19.07.2020,у Одеськійобласті утвореноБерезівський район(задміністративним центрому містіБерезівка)та відповіднимскладом,а саме: територій Андрієво-Іванівської сільської, Березівської міської, Великобуялицької сільської, Знам`янської сільської, Іванівської селищної, Коноплянської сільської, Курісовської сільської, Миколаївської селищної, Новокальчевської сільської, Петровірівської сільської, Раухівської селищної, Розквітівської сільської, Старомаяківської сільської, Стрюківської сільської, Чогодарівської сільської, Ширяївської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Суд вважає зазначити, що до утворення вказаного нового Березівського району Одеської області територія с. Григорівка входила до території Ширяївського району Одеської області та справи відносились за територіальною юрисдикцією до Ширяївського районного суду Одеської області.

Згідно з п.3-1«Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX..

На даний час, закону України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів, Верховною Радою України не ухвалено.

Так, до набрання чинностіПостановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020, с. Григорівка не належало до Березівського району Одеської області, натомість належало до Ширяївського району Одеської області.

Таким чином, даний цивільний позов повинен бути направлений до відповідного суду, який продовжує здійснювати свої повноваження в межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності вищевказаною постановою, а саме Ширяївського районного суду Одеської області.

Відповідно до ч.1 ст. 32ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.27,31,32, ЦПК України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу №494/152/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альбіна і КО» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, передати на розгляд до Ширяївського районного суду Одеської області (66800, Одеська область, смт Ширяєве, вул. Соборна, 107).

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у 15-денний термін.

Суддя І.А. Римар

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116722066
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —494/152/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні