Постанова
від 01.02.2024 по справі 555/2158/22
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2024 року

м. Рівне

Справа № 555/2158/22

Провадження № 22-ц/4815/25/24

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий суддя: Боймиструк С.В.,

судді: Гордійчук С.О., Шимків С.С.,

секретар судового засідання: Ковальчук Л.В.,

за участю: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи апеляційну скаргу Фермерського господарства "Агро-Фонд" на рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства " Агро-Фонд" про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

09 грудня 2022 року ОСОБА_1 звернулась із позовом до фермерського господарства "Агро Фонд" про розірвання договору оренди землі.

Позивач в обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що їй належить на праві приватної власності земельна ділянка з кадастровим номером 5620485700:04:002:0048, загальною площею 2,0933 га, яка розташована на території Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (бувша Кам`янська сільська рада Березнівського району Рівненської області) з цільовим призначенням 01.03 для ведення особистого селянського господарства.

Згідно Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку управлінням забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради зареєстроване за ФГ «АГРО ФОНД» (код ЄДРПОУ 42532264) право оренди земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер 5620485700:04:002:0048, номер запису про право державну реєстрацію іншого речового права №33492037.

28 травня 2019 року зазначена земельна ділянка передана в користування (оренду) ФЕРМЕРСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВУ «АГРО ФОНД» (далі по тексту «Орендар»). За умовами укладеного договору «Орендодавець» надав, а «Орендар» прийняв у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 2,0933 га.

З моменту укладення договору, Орендарем не виконувались зобов`язання в частині сплати орендних платежів, що являється систематичною несплатою орендної плати.

Станом на день подання позову ФГ «АГРО-ФОНД» орендну плату не сплачує, на звернення не відповідає, у результаті чого істотно порушуються умови укладеного договору оренди землі, а також права землевласника, що є підставою для розірвання Договору оренди землі.

Рішенням Березнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року позов задоволено.

Розірвано договір оренди землі укладеного 28 травня 2019 року між ОСОБА_3 та Орендарем - ФЕРМЕРСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ «АГРО ФОНД» щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5620485700:04:002:0048, площею 2,0933 га та скасувати державну реєстрацію іншого речового права, номером запису про інше речове право 33492037 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5620485700:04:002:0048, площею 2,0933 га., що проведена на підставі договору, укладеного 28.05.2019 між Орендодавцем ОСОБА_1 та Орендарем ФГ «АГРО ФОНД»;

Стягнуто з ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «АГРО ФОНД» на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в розмірі 1984,80 гривень.

Не погодившись із вказаним рішенням, Фермерським господарством "Агро-Фонд" подано апеляційну скаргу в якій доводить про його незаконність через порушення судом норм процесуального та матеріального права, неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи та невідповідність висновків суду обставинам справи.

Узагальнені доводи апеляційної скарги зводяться до того, що відповідачем надані належні та допустимі докази сплати орендної плати, тому відсутні підстави стверджувати про систематичне порушення умов договору.

Просить скасувати оскаржуване рішення та відмовити у задоволенні позову.

29 січня 2024 року від ОСОБА_1 до суду надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому вона просить відмовити в задоволенні її вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 (далі по тексту «Орендодавець»), належить на праві приватної власності земельна ділянка з кадастровим номером 5620485700:04:002:0048, загальною площею 2,0933 га, яка розташована на території Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (бувша Кам`янська сільська рада Березнівського району Рівненської області) з цільовим призначенням 01.03 для ведення особистого селянського господарства.

Згідно Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку управлінням забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради зареєстроване за ФГ «АГРО ФОНД» (код ЄДРПОУ 42532264) право оренди земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер 5620485700:04:002:0048, номер запису про право державну реєстрацію іншого речового права №33492037.

28 травня 2019 року зазначена земельна ділянка передана в користування (оренду) ФЕРМЕРСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВУ «АГРО ФОНД» (далі по тексту «Орендар»). За умовами укладеного договору «Орендодавець» надав, а «Орендар» прийняв у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 2,0933 га.

Договір укладено на 10 років. Орендна плата вноситься орендарем у розмірі 5% від нормативної грошової оцінки за один гектар в рік, грошима або зерном, іншими товарами за бажанням орендодавця на суму, еквівалентну сумі орендної плати (п. 7, 8 договору).

Відповідно до п. 10 договору орендна плата вноситься одноразово за рік оренди після збору врожаю, але не пізніше 31 грудня поточного року.

Відповідно до ст. 1 Закону "Про оренду землі", яка кореспондується з положеннями ч. 1 ст. 93 ЗК України, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Частинами 1-3 ст. 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно зі ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї із сторін договір відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Положенням ст. 24 Закону України "Про оренду землі" визначено права та обов`язки орендодавця і орендаря, а саме: орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; своєчасного внесення орендної плати.

Статтею 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою, як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Правовий висновок щодо підстав для розірвання договору оренди землі з урахуванням пункту "д" частини першої статті 141 ЗК України викладено у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18), де зазначається таке. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статей 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (стаття 89 ЦПК України).

З наявної у матеріалах справи копії розрахункової відомості по земельних ділянках (паях) за 2020 рік (грудень 30) на території Кам`янської сільської ради Березнівського району Рівненської області, яка долучена відповідачем, видно, що ОСОБА_1 отримала 2090,00 грн. за оренду земельної ділянки площею 2,0933 га, кадастровий номер: 5620485700:04:001:0048 (а.с. 30).

Також апеляційний суд вважає за доцільне зазначити, що оскільки позов подано до суду 09 грудня 2022 року, то в силу пункту 10 договору оренди, відповідач мав строк для сплати орендної плати за цей рік, яку сплатив поштовим переказом 28.12.2022 року, що вбачається з фіскальних чеків (а.с. 29).

Позивачка наполягає на позиції про неотримання вказаних коштів та неналежність підписів, проте розпоряджаючись своїми правами на власний розсуд, не скористалася правом, наданим статтею 43 ЦПК України, на заявлення клопотання про призначення відповідної експертизи з метою доведення своїх позовних вимог достатніми доказами та уникнення доказування на підставі припущень.

Отже, позивачкою не доведено факту систематичної (двічі поспіль) несплати орендної плати відповідачем, а тому відсутні підстави для розірвання укладеного між сторонами спору договору оренди землі.

Оскільки рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню, то відповідно до вимог ч.ч. 1, 13 ст. 141 ЦПК України з позивачки підлягає стягненню на користь відповідача сплачений ФГ "АГРО-ФОНД" судовий збір за подану апеляційну скаргу в розмірі 2 977,2 грн.

Керуючись ст.ст. 374, 376, 381-384, 389-391 ЦПК України, апеляційний суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства "АГРО-ФОНД" задовольнити.

Скасувати рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 06 червня 2023 року.

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 до Фермерського господарства " Агро-Фонд" про розірвання договору оренди землі.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Фермерського господарства "АГРО-ФОНД" 2 977 гривень 20 копійок судового збору.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий Боймиструк С.В.

Судді: Гордійчук С.О.

Шимків С.С.

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116724246
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —555/2158/22

Постанова від 01.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні