Ухвала
від 02.02.2024 по справі 909/23/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/23/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

02.02.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Стефанів Т. В., розглянувши матеріали позовної заяви від 29.11.2023 (вх. № 132/24 від 03.01.2024)

за позовом Публічного акціонерного товариства "Укрнафта"

в особі відокремленого структурного підрозділу Управління транспорту ПАТ "Укрнафта"

до відповідача Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

про стягнення витрат на виплату середньої заробітної плати в сумі 34 670 грн 65 к. ,

у с т а н о в и в :

ПАТ "Укрнафта" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом про стягнення з Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов`язаному працівнику в сумі 34 670 грн 65 к. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, всупереч приписам Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов`язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затвердженої наказом Міністра оборони України від 12 березня 2007 р. № 80, не відшкодував позивачу витрати, пов`язані з виплатою середнього заробітку за період перебування військовозобов`язаного ОСОБА_1 на навчальних зборах. Свою позицію позивач обґрунтовує положеннями ст. 124 Конституції України, 526, 530 Цивільного кодексу України, ст. 4, 20, 45, 56, 129, 162, 163, 164 Господарського процесуального кодексу України.

09.01.2024 р. суд постановив ухвалу про залишення даної позовної заяви без руху та зобов`язав позивача у десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали усунути виявлені недоліки, а саме: повідомити суду повне найменування відповідача як юридичної особи або місцезнаходження та ідентифікаційний код Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки; подати суду не долучені вказані в додатку до позовної заяви документи, а саме: копію листа №01/01/12/10/01-02/03/312 від 12.03.2023 року з додатками, копію наказу про увільнення від роботи 771/к/тр від 04.03.2022 року; належні (читабельні) копії документів, доданих до позовної заяви на аркушах № 14-16.

Від ПАТ "Укрнафта" надійшла заява про усунення недоліків б/н від 24.01.2024 (вх. № 1540/24 від 29.01.2024).

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 ГПК України.

За приписами п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Частиною 1 ст. 247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч. 5 ст. 12 ГПК України для цілей цього кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На підставі викладеного, враховуючи характер спірних правовідносин, предмет, підстави позову і обраний позивачем спосіб захисту, зважаючи на ту обставину, що ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму та є критерієм малозначної справи, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У своїй заяві позивач просить суд витребувати у Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (місце знаходження: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. О. Довженка, буд. 21) відомості про перейменування/переформатування Івано-Франківського обласного військового комісаріату на Івано-Франківський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та інформацію щодо належності Івано-Франківському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки ідентифікаційного коду юридичної особи 07742609.

В обґрунтування позивач зазначив, що не може самостійно отримати вищевказану інформацію, через те, що на період дії воєнного стану в Україні, доступ до ресурсу Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України тимчасово припинено. В той же час для належного встановлення та підтвердження всіх фактичних обставин справи, є необхідність в отриманні цієї інформації.

Розглянувши заяву позивача, суд зазначає таке.

Положеннями ч. 1, 2 ст. 81 ГПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Враховуючи той факт, що Івано-Франківський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надав відповідь на звернення позивача, у якій відмовив надати йому копії документів, що підтверджують дані про перейменування/переформатування Івано-Франківського обласного військового комісаріату на Івано-Франківський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та інформацію щодо належності Івано-Франківському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки ідентифікаційного коду юридичної особи 07742609, з метою забезпечення безпеки та конфіденційності даних, що містяться в базах ресурсів https://usr.minjust.gov.ua/ та https://www.ukrstat.gov.ua/menu/edrpou.htm, позивач просить суд винести відповідну ухвалу про витребування даної інформації.

У разі задоволення заяви суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч. 4, 7 ст. 81 ГПК України).

З`ясувавши обставини, на яких ґрунтується клопотання позивача про витребування доказів, зважаючи на те, що такі докази стосуються предмету спору та обставин, які необхідно суду з`ясувати з метою повного, всебічного та об`єктивного вирішення спору, суд дійшов до висновку про задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. 12, 81, 176, 232-235, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в :

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Призначити розгляд справи по суті на 28.02.2024 о 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, зал судових засідань № 3.

Позивачу - надати суду оригінали долучених до позовної заяви документів, для огляду в судовому засіданні.

Встановити відповідачу строк у 15 (п`ятнадцять) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали для на дання суду відзиву на позов.

Встановити позивачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з моменту отримання відзиву на позов для надання суду відповіді на відзив.

Встановити відповідачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з моменту отримання відповіді на відзив для надання суду заперечення.

Відзив, відповідь на відзив та заперечення мають відповідати вимогам ст. 165 ГПК України.

Витребувати у Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (місце знаходження: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. О. Довженка, буд. 21) інформацію, щодо: перейменування/переформатування Івано-Франківського обласного військового комісаріату на Івано-Франківський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та інформацію щодо належності Івано-Франківському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки ідентифікаційного коду юридичної особи 07742609.

У разі неможливості подати певний доказ (докази), який витребовує суд, Івано-Франківському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки необхідно повідомити про це суд із зазначенням причин.

Витребувані докази можуть бути подані до суду за допомогою підсистеми "Електроннний суд" ЄСІТС (Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи) або надіслані на офіційну електронну адресу суду: inbox@if.arbitr.gov.ua із обов`язковим застосуванням кваліфікованого електронного підпису.

Явка учасників справи в судове засідання - на власний розсуд.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені документами, визначеними ст. 60 ГПК України.

Учасники справи мають права та обов`язки, визначені ст. 42, 46 ГПК України.

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати ст. 169-170 ГПК України.

Учасники справи подають докази суду у відповідності до ст. 80 ГПК України.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення ВКЗ.

Учасники справи можуть отримувати інформацію у справі зі сторінки на офіційному вебпорталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за вебадресою: http://court.gov.ua/fair/sud5010/ або з офіційної сторінки Господарського суду Івано-Франківської області в мережі Інтернет за вебадресою: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/, чи у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 02.02.2024.

Суддя Т. В. Стефанів

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116729964
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення витрат на виплату середньої заробітної плати в сумі 34 670 грн 65 к

Судовий реєстр по справі —909/23/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Рішення від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Рішення від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні