Ухвала
від 02.02.2024 по справі 460/1091/24
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

02 лютого 2024 року м. Рівне№460/1091/24Рівненський окружний адміністративний суд в особі судді Жуковської Л.А., перевіривши виконання вимог ст.160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України за позовною заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ-ПОЛІССЯ"

до Державної служби геології та надр України

про визнання недійсним та скасування протоколу, визнання недійсним договору та зобов`язання вчинення певних дій,

В С Т А Н О В И В:

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ-ПОЛІССЯ" до Державної служби геології та надр України, в якому позивач просить суд:

- відновити становище Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІССЯ", яке існувало до порушення права, шляхом відновлення Товариству з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІССЯ" державної реєстрації РДГВН з державним реєстраційним номером У-23-176/1 робіт з геологічного вивчення надр "Детальна геолого - економічна оцінка запасів бурштину ділянки Осів з метою збільшення площі геологічного вивчення (розширення меж спеціального дозволу);

- зобов`язати Державну службу геології та надр України вчинити дії щодо відновлення Товариству з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІССЯ" державної реєстрації РДГВН з державним реєстраційним номером У-23-176/1 від 21.09.2023 робіт з геологічного вивчення надр "Детальна геолого - економічна оцінка запасів бурштину ділянки Осів з метою збільшення площі геологічного вивчення (розширення меж спеціального дозволу);

- визнати недійсним та скасувати протокол електронного аукціонну №SUE001-UA-20231215-30164 від 04 січня 2024 року;

- визнати недійсним Договір №6/1-24 купівлі - продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно - промислової розробки, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промисловою розробкою родовища) бурштину ділянку Осів -7, яке знаходиться у Сарненському районі Рівненської області, укладеного в ході проведення електронного аукціону №SUE001-UA-20231215-30164.

Перевіривши матеріали позовної заяви в порядку ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суддя встановив, що адміністративний позов подано без додержання вимог, встановлених нормами КАС України.

Відповідно до вимог п.4 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначається зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Під змістом позовних вимог розуміються запропоновані позивачем, із установлених законом, способи захисту свого публічного права, свободи чи інтересу, а обставинами, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, є конкретні юридичні факти з настанням яких суб`єкти публічного права вступають між собою у спірні правовідносини. При цьому позовні вимоги і обставини в їх обґрунтування мають викладатися лаконічно, чітко, зрозуміло, з використанням прийнятої юридичної термінології.

Згідно з ч.1 ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Проте, зі змісту позовних вбачається, що вони не відповідають положенням ч.1 ст.5 КАС України, що в свою чергу виключає можливість належного способу судового захисту прав позивача.

Відповідно до чю2 ст.161 КАС України у разі подання позовної заяви та доданих до неї документів в електронній формі через електронний кабінет до позовної заяви додаються докази надсилання її копії та копій доданих документів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу.

Так, судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ-ПОЛІССЯ" додано до позовної заяви квитанцію №521061про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету користувача ЕСІТС. Зі змісту наданої квитанції вбачається, що позовну заяву з додатками надіслано Товариству з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ-ПОЛІССЯ". Проте, відповідачем у даній справі є Державна служба геології та надр України.

Відтак, доказів надіслання позовної заяви з додатками Державній службі геології та надр України матеріали справи не містять.

Відповідно до ч.1 ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на наведене, позовну заяву слід залишити без руху.

Позивачу слід усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду:

позовної заяви форма і зміст якої відповідає вимог ст.160 КАС України (відповідно до кількості учасників справи);

доказів надіслання позовної заяви з додатками відповідачу, з урахуванням положень ст. 44 КАС України.

Керуючись статтею 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОТЕНЦІАЛ-ПОЛІССЯ" до Державної служби геології та надр України про визнання недійсним та скасування протоколу, визнання недійсним договору та зобов`язання вчинення певних дій залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви тривалістю не більше 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремо не оскаржується.

Суддя Л.А. Жуковська

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116738424
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним та скасування протоколу, визнання недійсним договору та зобов`язання вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —460/1091/24

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Т.О. Комшелюк

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Т.О. Комшелюк

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Л.А. Жуковська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні