Рішення
від 05.02.2024 по справі 343/859/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/859/23

Провадження №: 2-о/343/15/24

Р I Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2024 року м. Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді - Монташевич С. М.,

присяжних Федишина Р.М., Якимів О.Р.,

з участю: секретаря судового засідання - Шикор Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області в порядку окремого провадження цивільну справу № 343/859/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Витвицької сільської ради Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Комарницького Е.Г.,

представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - адвоката Керницького В.М.,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позицій заявника та заінтересованої особи:

ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_2 недієздатною та за поданням органу опіки та піклування призначити його її опікуном.

Свої вимоги мотивує тим, що він є рідним братом ОСОБА_2 . Його сестра хворіє, є особою з інвалідністю І групи та потребує постійного стороннього догляду. На даний час він єдиний, хто може бути її опікуном. Їхня мама перебуває в похилому віці, хворіє на атеросклероз нижніх кінцівок, тому сама потребує догляду. Він може виконувати повноваження опікуна, оскільки фізично здоровий, спиртним не зловживає, на обліку в наркологічному диспансері не перебуває.

Заявник ОСОБА_1 та йогопредставник - адвокат КомарницькийЕ.Г. у судовому засіданні вимоги, викладені в заяві, підтримали, зіславшись на вищезазначені обставини.

Представник особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, адвокат Керницький В.М. у судовому засіданні не заперечив проти визнання ОСОБА_3 недієздатною та просив за поданням органу опіки та піклування призначити заявника її опікуном. Будь-яких порушень прав ОСОБА_2 під час провадження справи, проведення експертизи, засідання колегіального органу опіки та піклування не було.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування в судове засідання не з`явився, однак на адресу суду скерував клопотання про розгляд справи без участі представника заінтересованої особи (а.с. 61). До клопотання долучив рішення виконавчого комітету Витвицької сільської ради № 15 від 15.01.2024.

Заяви та клопотання заявника та заінтересованої особи, процесуальні дії у справі:

ухвалою суду від 12.04.2023 відкрито провадження у справі та постановлено розглядати справу за правилами окремого провадження з викликом заявника, представника заінтересованої особи у складі судді та двох присяжних.

Ухвалою суду від 24.04.2023 призначено по справі судово-психіатричну експертизу, а провадження у справі зупинено.

29 листопада 2023 року від представника заявника поступило клопотання про витребування доказів.

29 листопада 2023 року провадження у справі поновлено, призначено судове засідання для розгляду клопотання про витребування доказів.

Ухвалою суду від 29.11.2023 витребувано медичну документацію.

11 грудня 2023 року на адресу суду поступив висновок судово-психіатричного експерта № 1299.

17 січня 2024 року від заінтересованої особи поступив затверджений рішенням виконавчого комітету висновок органу опіки та піклування, а також клопотання про розгляд справи без участі представника заінтересованої особи.

Ухвалою суду від 17.01.2024 доручено керівнику центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення захисту інтересів ОСОБА_2 .

Фактичні обставини, встановлені судом:

як встановлено із копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 10.01.1981 та серії НОМЕР_2 від 20.05.1979 (а.с. 8), заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є братом та сестрою по матері ОСОБА_4

ОСОБА_2 є особою з інвалідністю І групи А з дитинства та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК серії 10 ААА № 885829 від 23.08.2011 (а.с. 10).

Згідно із висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного захворювання № 555/2 від 20.03.2023, ОСОБА_2 проживає з ОСОБА_1 та потребує постійного стороннього догляду (а.с. 9).

Копія акта обстеження від 21.03.2023, складеного депутатом Витвицької сільської ради та сусідами, вказує на те, що ОСОБА_2 постійно проживає в АДРЕСА_1 разом із своїм братом ОСОБА_1 , який здійснює за нею постійний сторонній догляд, оскільки остання є невиліковно хворою, особою з інвалідністю першої групи А та потребує постійного стороннього догляду. Інших осіб, які б здійснювали догляд за ОСОБА_2 , немає. (а.с. 12).

Згідно із актом встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи у Витвицькій сільській територіальній громаді № 05 від 21.03.2023, ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 здійснює догляд за ОСОБА_2 , яка є його рідною сестрою (а.с. 13).

В судовому засіданні знайшло своє підтвердження те, що заявник проживає у АДРЕСА_1 , де здійснює догляд за своєю рідною сестрою.

Інших осіб, які б могли здійснювати догляд, не встановлено. Рідна мама заявника та ОСОБА_2 . ОСОБА_5 теж хворіє, є особою з інвалідністю І групи та потребує постійного стороннього догляду, на підтвердження чого надано консультаційний висновок спеціаліста, пенсійне посвідчення та висновок МСЕК (а.с. 11, 75, 76).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 1299, проведеної 30.11.2023 експертизи, підекспертна ОСОБА_2 страждає тяжким психічним розладом у вигляді розумової відсталості в ступені вираженої імбецильності із значними емоційно-вольовничими розладами та поведінковими порушеннями, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом ОСОБА_2 потребує опіки (а.с.53-56).

Рішенням № 15 від 15.01.2024 виконавчий комітет Витвицької сільської ради затвердив висновок органу опіки та піклування Витвицької сільської ради щодо доцільності/недоцільності призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном/піклувальником над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у якому зазначено, що в разі визнання судом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною, з метою захисту її особистих немайнових і майнових прав, а також для створення їй необхідних побутових умов, здійснення за нею належного догляду, забезпечення їй лікування, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 62-63).

Оцінка суду:

суд, вислухавши заявника та його представника, представника особи, щодо якої вирішується справа про визнання її недієздатною, дослідивши та оцінивши здобуті й перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності, надані на обґрунтування заяви, з`ясувавши таким чином фактичні обставини справи, взявши до уваги відсутність заперечень зі сторони заінтересованої особи та її рішення про доцільність призначення опікуном недієздатної, беручи до уваги висновок експерта, вважає, що заява підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Згідно із п. 1 ч. 2ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Як визначено вст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 1ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Частиною 1статті 41 ЦК Українипередбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1ст. 60 ЦПК України).

Зі змістуст. 63 ЦК Українивстановлено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 є рідною сестрою заявника. Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта, перша страждає психічним розладом, що позбавляє її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. Виконавчий комітет Витвицької сільської ради у своєму рішенні дійшов висновку про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над його недієздатною сестрою ОСОБА_2 . Допитаний в судовому засіданні заявник підтвердив своє бажання бути опікуном над ОСОБА_2 .

Також судом не встановлено обставин, які б стали перешкодою для призначення заявника опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , яка є його сестрою, проживає разом з ним, він фактично опікується нею та має бажання надалі це робити. Мама заявника та останньої ОСОБА_6 теж хворіє, є особою з інвалідністю І групи та сама потребує постійного стороннього догляду, а відтак не може здійснювати догляд за дочкою.

За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_2 страждає тяжким психічним розладом, внаслідок чого не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а виконавчий комітет сільської ради направив до суду рішення, яким затвердив висновок про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над його недієздатною сестрою ОСОБА_2 , заяву слід задовольнити, визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її брата ОСОБА_1 її опікуном.

Відтак, враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги заявника законними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають до задоволення.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно з ч. 6 та ч. 7ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Відповідно до ч. 2ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, ст.30,39-41,60,63 ЦК України, ст.293,299 ЦПК Українита керуючись ст.258,259,263-265,268,273,300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Витвицької сільської ради Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , її брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - до 05 лютого 2026 року.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення вказаного строку.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи в розмірі 5379 ( п`ять тисяч триста сімдесят дев`ять) гривень 40 копійок компенсувати за рахунок держави Державній установі «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ 04803492, UA158201720313251005201007077, МФО 820172 в УДКСУ у Подільському районі м.Києва, призначення платежу: «оплата за судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 у Львівській філії судово-психіатричних експертиз; цивільна права № 343/859/23, судово-психіатричний експерт Роп`як О.А.»).

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрований у АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Витвицької селищної ради, що знаходиться за адресою: с. Витвиця, вул. З.Красівського, 63-А Калуського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355898.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_2 , зареєстрована у АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий.

Суддя: Монташевич С.М.

Присяжні: Федишин Р.М.,

ЯкимівО.Р.

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116743971
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання її недієздатною, - адвоката Керницького В.М

Судовий реєстр по справі —343/859/23

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні