Ухвала
від 05.02.2024 по справі 385/138/24
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ССправа № 385/138/24

Провадження № 2/385/143/24

У Х В А Л А

про поверненняпозовної заяви

05.02.2024 року м. Гайворон

Суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області Венгрин М. В., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

01.02.2024 позивачка через свого представника адвоката Волощука В. В. звернулась до Гайворонського районного суду Кіровоградської області з позовом до відповідачів в якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на 2/3 частини кадастровий номер 3521188300:02:000:0557 загальною площею 2.5006 га, що розташована на території с. Червоне Голованівського району Кіровоградської області після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд встановив, що позовна заява підлягає поверненню з таких підстав.

Статтею 4ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Разом з тим, ст. 175, 177ЦПК України визначають вимоги до позовної заяви.

Зокрема, нормою ч. 2 ст.175ЦПК України визначено,що позовназаява подаєтьсядо судув письмовійформі іпідписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» (частина четверта статті 62 ЦПК України).

Згідно ч.1-4ст.26Закону України«Про адвокатурута адвокатськудіяльність» адвокатськадіяльність здійснюєтьсяна підставідоговору пронадання правничоїдопомоги.Документами,що посвідчуютьповноваження адвокатана наданняправничої допомоги,можуть бути,зокрема договір про надання правничої допомоги ,ордер.Ордер -письмовий документ,що увипадках,встановлених цимЗаконом таіншими законамиУкраїни,посвідчує повноваженняадвоката нанадання правничоїдопомоги.Повноваження адвокатаяк захисникаабо представникав господарському,цивільному,адміністративному судочинстві,кримінальному провадженні,розгляді справпро адміністративніправопорушення,а такожяк уповноваженогоза дорученняму конституційномусудочинстві підтверджуютьсяв порядку,встановленому законом. Адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Отже ордер видається на підставі договору про надання правничої допомоги.

Згідно положень ч. 1, 3 ст. 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правничої допомоги укладається в письмовій формі. До договору про надання правничої допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

З долучених до позовної заяви документів вбачається, що адвокат Волощук В. В. діє в інтересах ОСОБА_1 на підставі ордеру ВЕ № 1109606 від 01.01.2024, що виданий на підставі договору про надання правової допомоги від 15.05.2022. З долученого Договору про надання правової допомоги від 15.05.2022 (б/н) вбачається, що предметом такого, укладеного між адвокатом Волощуком В. В. та Коноваловою К. Д. є надання правової допомоги при прийнятті спадщини після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як вбачається зі змісту позовної заяви предметом позову являється визнання права власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З наведеного випливає, що між ОСОБА_1 та адвокатом Волощуком В. В. згідно договору про надання правової допомоги від 15.05.2022 надано право надавати правову допомогу при прийнятті спадщини після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , а тому в адвоката Волощука В. В. відсутні повноваження на представництво, а отже і підписання позовної заяви, щодо визнання права власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Так, відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, серед іншого, заява повертається у випадках, коли вона подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Отже, враховуючи, що позовна заява підписана особою, повноваження якої на підписання позову не надано, суд дійшов висновку, що таке не свідчить про волевиявлення позивачки на подання такого позову, а тому дана позовна заява не відповідає вимогам частини другої статті 175 ЦПК України, і згідно з п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, підлягає поверненню особі, яка її подала.

При цьому, відповідно до ч. 7 ст.185ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 185, 259-261, 353, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом - повернути позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви, в загальному порядку, передбаченому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: М. В. ВЕНГРИН

Дата документа 05.02.2024

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116744055
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —385/138/24

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ВЕНГРИН М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні