Ухвала
від 01.02.2024 по справі 357/5299/21
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/5299/21

Провадження № 6/357/15/24

У Х В А Л А

іменем України

01 лютого 2024 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого Кошель Б. І. ,

при секретарі Нізовій А. Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №6 м. Біла Церква клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Калинівської селищної ради Броварського району Київської області, Білоцерківський психоневрологічний інтернат, особа, щодо якої розглядається справа: ОСОБА_3 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з клопотанням про про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Калинівської селищної ради Броварського району Київської області, Білоцерківський психоневрологічний інтернат, особа, щодо якої розглядається справа: ОСОБА_3 .

В обгрунтування данного клопотання посилаються на наступні обставини.

Рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 25.11.2021 року було визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, встановлено над нею опіку та призначено опікуна.

ОСОБА_3 є інвалідом II групи довічно, надалі страждає стійким хронічним психічним розладом - шизофренію, параноїчної форми, з безперервно-прогредієнтним перебігом, апато-абулічним типом дефекту (МКХ-10; F20), діагноз з висновку судово-психіатричного експерта № 160-ц від 04.11.2021 року, вказане захворювання позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. У зв`язку з чим, заявник просить продовжити строк дії рішення про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікунів.

Ухвалою суду від 03 жовтня 2023 року було постановлено прийняти зазначене клопотання та призначити до розгляду.

Ухвалою суду від 17 жовтня 2023 року по справі було призначено судову-психіатричну експертизу та зупинено провадження по справі.

Ухвалою суду від 03 січня 2024 року провадження по справі було поновлено та призначено справу до розгляду.

Сторони в судове засідання не з`явилися, представників не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Судом 01.02.2024 року за вх..№6187 отримано клопотання, в якому представник заявника ОСОБА_1 адвокат Ліщук Оксана Василівна просила проводити розгляд справи у відсутності заявника та представника, задовольнити клопотання в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокат Федірко Світлана Андріївна паправила до суду заяву, яка була зареєстрована канцелярію суду 01.02.2024 року за вх..№6184, в якій просила розгляд справи проводити у відсутності заінтересованої особи та представника, проти задоволення клопотання не заперечує.

Судом 01.02.2024 року за вх..№6226 отримано клопотання, за підписом голови Калинівської селищної ради Броварського району Київської області, в якому останній просив розгляд справи проводити у відсутності представника Виконавчого комітету Калинівської селищної ради Броварського району Київської області на розсуд суду відповідно до законодавства.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Тому, суд вважає можливим проведення судового засідання за відсутності заявника та заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу звукозаписувальними технічними засобами не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з`ясувавши всі обставини, що мають значення для правильного вирішення справи та надавши їм належну правову оцінку, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною сестрою заявниці ОСОБА_1 , що підтверджується матеріалами справи .

Рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 25 листопада 2021 року визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку села Велика Димерка Броварського району Київської області, недієздатною. Призначено опікном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 25.11.2021 року набрало законної сили 29.12.2021 року.

Як вбачається з копії довідки серії КИЕ-І № 102481 виданої Міністерством охорони здоров`я України, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має другу групу інвалідності, причина інвалідності загальне захворювання, з терміном безстроково.

Також, судом встановлено, що ОСОБА_3 перебуває на повному державному утриманні в Білоцерківському психоневрологічному інтернаті, за адресою: вулиця Карбишева, 4, м. Біла Церква, Київська область.

З висновку судово-психіатричного експерта № 367-ц від 08.12.2023 року вбачається, що ОСОБА_3 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад шизофренію, параноїдну, з безперервним (МКХ-10; F20), за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує встановлення опіки.

Також, судом встановлено, що ОСОБА_1 , є особою з повною цивільною дієздатністю, за станом здоров`я та матеріальним станом можу бути опікуном своєї сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується матеріалами справи.

За правилами ч. 7 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, а також встановлені судом обставини, які свідчать про продовження психічного розладу ОСОБА_3 , внаслідок якого вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що підтверджується відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, клопотання про продовження строку дії рішення підлягає задоволенню.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи слід віднести на рахунок держави, як передбачено ч.2 ст.299 ЦПК України.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 300 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Калинівської селищної ради Броварського району Київської області, Білоцерківський психоневрологічний інтернат, особа, щодо якої розглядається справа: ОСОБА_3 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 25.11.2021 року про визнання недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення опікуном недієздатної недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженку села Велика Димерка Броварського району Київської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 уродженку м. Бровари Київської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Судові витрати по справі покласти на рахунок держави.

Встановити строк дії судового рішення - два роки з моменту набрання даною ухвалою законної сили.

Роз`яснити положення ч.ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України, згідно яких клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її підписання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали.

Суддя Б. І. Кошель

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116749225
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —357/5299/21

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні