Ухвала
від 02.02.2024 по справі 554/11685/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 02.02.2024Справа № 554/11685/23 Провадження № 1-кс/554/1868/2024

У Х В А Л А

02 лютого 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання прокурора Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 42023170000000101 від 17 листопада 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України,

в с т а н о в и в:

До провадження слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки площею 0.4190 га з кадастровим номером 5310136700:12:001:0004, розташованої в м. Полтава по вул. Сакко, 93Б, яка перебуває у власності територіальної громади міста Полтави і на праві оренди перебуває у користуванні ТОВ «Торговий ДІМ «ПОЛТАВСЬКИЙ АВТОАГРЕГАТНИЙ ЗАВОД» та огляду суміжної з вказаною земельною ділянкою прибережної захисної смуги р. Ворскла із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу, спеціаліста - інженера-геодезиста.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор зазначила, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023170000000101 від 17 листопада 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Досудове розслідування розпочато Полтавською обласною прокуратурою на підставі звернення Державної екологічної інспекції Центрального округу про те, що 18 жовтня 2023 року обстежено прибережну захисну смугу річки Ворскла у Полтавському районі, поблизу села Вакуленці та в м. Полтава. В ході огляду встановлено, що на обстеженій території перебуває 11 огороджених земельних ділянок, які розташовані в прибережній захисній смузі річки Ворскла та їх паркани перешкоджають вільному доступу до водного об`єкту.

Будучи допитаними в якості свідків працівники Державної екологічної інспекції Центрального округу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , показали, що 18 жовтня 2023 року на виконання наказу начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу №06-25/32 від 18 жовтня 2023 року «Про здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень» здійснювали заходи, спрямовані на запобігання адміністративним правопорушенням, виявлення й усунення причин та умов, які сприяють їх вчиненню, у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

В межах виконання вказаного наказу свідками обстежено прибережну захисну смугу річки Ворскла у Полтавському районі, поблизу села Вакуленці та в м. Полтава та встановлено, що на обстеженій території перебуває 11 огороджених земельних ділянок, які розташовані в прибережній захисній смузі річки Ворскла та їх паркани перешкоджають вільному доступу до водного об`єкту. На більшості вказаних земельних ділянках розташовані капітальні споруди. При цьому земельні ділянки були огороджені парканами з металу, дерева та бетону.

Враховуючи виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства, зокрема Водного кодексу України та Земельного кодексу України, вищевказаними працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу було складено 11 актів, в яких відображено виявлені порушення та геолокації виявлених земельних ділянок за координатами.

Відповідно до вимог ст. 88 Водного Кодексу України з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів - 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Згідно листа регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області №1853/10-06 від 14 листопада 2023 року річка Ворскла має статус «середня річка», тобто її прибережна захисна смуга становить 50 м.

Згідно вимог ст. 89 Водного кодексу України, прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розорювання (крім підготовки ґрунту для залуження і заліснення), а також садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування літніх таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), в тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок для автомобілів.

Згідно ст. 60 Земельного Кодексу України, у межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ громадян до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, тощо, крім земель охоронних вод, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого використання земель.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (в тому числі шляхом влаштування огорож та інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні громадян або юридичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Відповідно до ст. 110 Водного кодексу України, порушення водного законодавства тягнуть за собою відповідальність згідно із законодавством України. Відповідальність за порушення несуть особи винні у: забрудненні та засміченні вод; порушенні режиму господарської діяльності у водоохоронних зонах та на землях водного фонду; використанні земель водного фонду не за призначенням; обмеження у будь-який спосіб безперешкодного та безоплатного доступу громадян до берегів річок для загального водокористування, крім випадків, передбачених законом.

З метою перевірки вищевказаної інформації, встановлення кадастрових номерів земельних ділянок та їх власників/користувачів, 30 листопада 2023 року прокурором проведено огляд місцевості із залученням у якості спеціаліста - головного спеціаліста відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області - державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу ОСОБА_4 . В ході огляду місцевості встановлено, що за координатами, які зазначені в акті обстеження №56/02/3-14 від 18 жовтня 2023 року, складеного працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу, розташована земельна ділянка площею 0.4190 га з кадастровим номером 5310136700:12:001:0004 з цільовим призначенням «Для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення», що розташована в м. Полтава по вул. Сакко, 93Б, яка перебуває у власності територіальної громади міста Полтави та на праві оренди перебуває у користуванні ТОВ «Торговий ДІМ «ПОЛТАВСЬКИЙ АВТОАГРЕГАТНИЙ ЗАВОД» (Код ЄДРПОУ 40651030). Вказана земельна ділянка огородження парканом до урізу води річки Ворскла, що унеможливлює вільний доступ до річки Ворскла.

З огляду на викладене, з метою встановлення даних, фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для більш повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин кримінального провадження, виникла необхідність у здійсненні огляду земельної ділянки площею 0.4190 га з кадастровим номером 5310136700:12:001:0004 та суміжної з нею прибережної захисної смуги р. Ворскла із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу, спеціаліста - інженера-геодезиста для встановлення фактів самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, розташованої в прибережній захисній смузі річки Ворскла.

В судовому засідання прокурора ОСОБА_3 підтримала клопотання в повному обсязі та просила його задовольнити з мотивів, наведених у ньому.

Заслухавши доводи прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ч. ч. 1 і 2 ст. 237 КПК України слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється за правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Під час розгляду вказаного клопотання прокурором в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного огляду з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

З огляду на викладене, клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 233 - 235, 237 і 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання прокурора Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки площею 0.4190 га з кадастровим номером 5310136700:12:001:0004, розташованої в АДРЕСА_1 , яка перебуває у власності територіальної громади міста Полтави і на праві оренди перебуває у користуванні ТОВ «Торговий ДІМ «ПОЛТАВСЬКИЙ АВТОАГРЕГАТНИЙ ЗАВОД» (Код ЄДРПОУ 40651030) та огляду суміжної з вказаною земельною ділянкою прибережної захисної смуги р. Ворскла із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу, спеціаліста - інженера-геодезиста для встановлення фактів самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, розташованої в прибережній захисній смузі річки Ворскла, з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення, тобто до 02 березня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116750095
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні № 42023170000000101 від 17 листопада 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —554/11685/23

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні