Вирок
від 05.02.2024 по справі 196/662/22
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/662/22

№ провадження 1-кп/196/7/2024

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 року смт. Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді: ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

захисників - адвокатів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

захисника свідка ОСОБА_9 - адвоката ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Царичанка кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022042150000010 від 21 січня 2022 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженця м.Павлоград Дніпропетровської області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який працює на посаді Могилівського сільського голови Дніпровського району Дніпропетровської області, раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , -

за ч.2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

16.11.2020 рішенням першої сесії восьмого скликання Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області №01-01/VІІІ визнано повноваження Могилівського сільського голови ОСОБА_6 та присвоєно 7 ранг 4 категорії посадової особи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова має наступні повноваження:

- організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету;

- підписує рішення ради та її виконавчого комітету;

- забезпечує підготовку на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань самоврядування, місцевого бюджету та звіту про його виконання, рішень ради з інших питань, що належать до її відання; оприлюднює затверджені радою програми, бюджет та звіти про їх виконання;

- є розпорядником бюджетних коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою;

- представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства;

- укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради.

Згідно ст.14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», посада Могилівського сільського голови віднесена до четвертої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.3 та ч.5 ст.51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

Очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради - голова відповідної ради.

Рішенням третьої сесії сьомого скликання Могилівської сільської ради №27-03/VII від 24.12.2015 затверджено Положення про виконавчий комітет Могилівської сільської ради (далі Положення).

Пунктами 1.5., 1.6. Положення встановлено, що виконком утворюється у складі сільського голови, інших осіб.

Сільський голова одночасно є і головою виконавчого комітету.

Згідно п.3.4. Положення сільський голова як керівник виконкому:

-представляє виконком у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства;

-укладає від імені виконкому договори відповідно до законодавства.

Рішенням першої сесії восьмого скликання Могилівської сільської ради №10-01/VIII від 16.11.2020 утворено виконавчий комітет Могилівської сільської ради, затверджено чисельність та персональний склад виконавчого комітету, відповідно до якого голова виконавчого комітету ОСОБА_6 .

Відповідно до посадової інструкції сільського голови Могилівської сільської ради, затвердженої розпорядженням сільського голови від 31.05.2015 №07-к на ОСОБА_6 покладено наступні права та обов`язки, зокрема:

1.1.Сільський голова є головною посадовою особою об`єднаної територіальної громади села Могилів та відноситься до категорії посадових осіб місцевого самоврядування.

1.3. Сільський голова очолює виконавчий комітет сільської ради, головує на засіданнях ради та її виконавчого комітету.

2.11. Є розпорядником бюджетних, позабюджетних цільових коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою.

2.13. Укладає від імені територіальної громади, сільської ради та виконавчого комітету договори відповідно до законодавства.

4.1. Сільський голова повинен знати:

4.1.1. Загальнотеоретичні основи управлінської діяльності та правничих дисциплін в обсязі, необхідному для здійснення професійного керування у сфері місцевого самоврядування, зміцнення законності та правопорядку, бездоганного виконання своїх службових обов`язків.

4.1.2. Закони та нормативні акти України, які стосуються розвитку місцевого господарства та роботи місцевих органів влади.

4.1.4. Зміст основних економічних процесів на рівні територіальних громад в умовах реформування економіки та становлення ринкових відносин.

4.2. Сільський голова повинен вміти:

4.2.1. Грамотно та доцільно виконувати основні професійні завдання та функціональні обов`язки, застосовувати закони та нормативні акти, юридично грамотно кваліфікувати факти й обставини, приймати правові рішення та вчиняти інші юридичні дії у повній відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

4.2.9. Систематично підвищувати свою професійну кваліфікацію, вивчати нове законодавство, практику його застосування, працювати з фаховою та науковою літературою.

5.1. Сільський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

5.2. Сільський голова несе відповідальність за неналежне виконання службових обов`язків, перевищення своїх повноважень, порушення спеціальних обмежень щодо посадових осіб місцевого самоврядування згідно Закону України, «Про службу в органах місцевого самоврядування», чинного законодавства України про працю, Закону України «Про запобігання корупції».

Отже, Могилівський сільський голова Дніпропетровської області ОСОБА_6 , будучи головою виконавчого комітету Могилівської сільської ради та здійснюючи функції представника органу місцевого самоврядування, обіймаючи в органах місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, відповідно до ч.3ст.18КК України та примітки 1 ст.364 КК України, є службовою особою.

Пунктом 6 ч.1ст.7 Бюджетного кодексу Українизакріплено принцип ефективності та результативності, який передбачає, що при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національної системи цінностей і завдань інноваційного розвитку економіки, шляхом забезпечення якісного надання публічних послуг при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

Відповідно дост. 26 Бюджетного кодексу України, контроль за дотриманням бюджетного законодавства спрямований на забезпечення ефективного і результативного управління бюджетними коштами та здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу його учасниками відповідно до цьогоКодексу та іншого законодавства, а також забезпечує:

1) оцінку управління бюджетними коштами (включаючи проведення державного фінансового аудиту);

2) правильність ведення бухгалтерського обліку та достовірність фінансової і бюджетної звітності;

3) досягнення економії бюджетних коштів, їх цільового використання, ефективності і результативності в діяльності розпорядників бюджетних коштів шляхом прийняття обґрунтованих управлінських рішень;

4) проведення аналізу та оцінки стану фінансової і господарської діяльності розпорядників бюджетних коштів;

5) запобігання порушенням бюджетного законодавства та забезпечення інтересів держави у процесі управління об`єктами державної власності;

6) обґрунтованість планування надходжень і витрат бюджету.

Встановлено, що 18.11.2020 тендерним комітетом Виконавчого комітету Могилівської сільської ради затверджено тендерну документацію для оголошення закупівлі на придбання природного газу за процедурою «відкриті торги», орієнтованою вартістю закупівлі 1400000, 00 грн.

Протоколом засідання тендерного комітету Могилівської сільської ради №25 від 11.12.2020 переможцем процедури відкритих торгів згідно предмету закупівлі «Природний газ», ДК 021:2015:09120000-6 Газове паливо визнано учасника торгів ТОВ «Кастум».

У подальшому, 28.12.2020 між Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 40207974), в особі голови ОСОБА_6 , та ТОВ «Кастум» (код ЄДРПОУ: 41087491), в особі директора ОСОБА_9 , укладено договір №28/12 на постачання природного газу.

Умовами пунктів 1.1. та 3.2. Договору №28/12 від 28.12.2020 передбачено, що річний плановий обсяг постачання газу до 200,0 тис. куб. м., а ціна 1000 кубічних метрів газу на момент укладення даного Договору становила 4100,00 грн. з ПДВ.

Крім того, пунктами 3.3., 3.4., 3.4.1. Договору №28/12 від 28.12.2020 передбачено, що ціна на газ може змінюватися і є обов`язковою для Сторін з дати вступу її в дію і оприлюднення Постачальником на власному сайті.

Ціна Газу підлягає зміні з наступних підстав: зміни кон`юнктури ринку (зміна закупівельної ціни Газу у власників ресурсу (газодобувних підприємств, оптових продавців, власників імпортованого ресурсу природного газу). Зміна ціни розглядається на підставі оригіналу або нотаріально завіреної копії довідки з ТПП України датовану місяцем, у якому відбулись зміни з інформацією про середньо ринкові ціни на ринку природного газу України.

Відповідно доп.2ч.5ст.41Закону України«Про публічнізакупівлі» істотніумови договорупро закупівлюне можутьзмінюватися післяйого підписаннядо виконаннязобов`язань сторонамив повномуобсязі,крім випадків: збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії.

ОСОБА_6 , займаючи посаду голови виконавчого комітету Могилівської сільської ради, у невстановлений в ході досудового розслідування час та місці в період з 18.01.2021 по 29.01.2021, будучи службовою особою, яка наділена адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, умисно, маючи єдинийзлочинний умисел,що охоплювавзаздалегідь поставленуним метуна одержаннянеправомірної вигоди ТОВ «Кастум», використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, у порушення вимог п.п.3.4., 3.4.1. Договору №28/12 від 28.12.2020 про постачання газу, п.2 ч.5 ст.41 Закону України «Про публічні закупівлі», при відсутності коливання ціни на ринку природного газу України, безпідставно уклав та підписав, скріпивши гербовою печаткою від імені Виконавчого комітету Могилівської сільської ради додаткові угоди № 2, № 3, № 4, № 5, № 7, № 8, № 9 до договору №28/12 від 28.12.2020 на постачання природного газу, відповідно до яких придбав природний газ за цінами, які значно перевищували початкові договірні ціни, а саме:

- додатковою угодою №2 від 18.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 165656,56 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 4 950,00 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №3 від 20.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 150735,29 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 5440,00 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №4 від 25.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 137123,74 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 5980,00 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №5 від 26.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 124620,06 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 6577,40 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №7 від 27.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 113259,66 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 7234,48 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №8 від 28.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 103015,0753 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 7957,20 грн. з ПДВ;

- додатковою угодою №9 від 29.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 93607,30 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 8752,12 грн. з ПДВ.

При цьому коливання цін на природний газ станом на 18.01.2021, 20.01.2021, 25.01.2021, 26.01.2021, 27.01.2021, 28.01.2021, 29.01.2021 по відношенню до попередньої дати з урахуванням ПДВ (по всіх умовах оплати) за ресурсами поточного місяця становило: 18.01.2021 по відношенню з 15.01.2021 коливання цін не відбувалося; 20.01.2021 по відношенню з 18.01.2021 відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00088%; 25.01.2021 по відношенню з 20.01.2021 відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00643%; 26.01.2021 по відношенню з 25.01.2021 коливання цін не відбувалося; 27.01.2021 по відношенню з 26.01.2021 коливання цін не відбувалося; 28.01.2021 по відношенню з 27.01.2021 коливання цін не відбувалося; 29.01.2021 по відношенню з 28.01.2021 коливання цін не відбувалося.

У подальшому на підставі актів приймання-передачі природного газу, а саме: № РН-0000055 від 16.02.2021, № РН-0000455 від 06.04.2021, № РН-000499 від 15.04.2021, №РН-000745 від 15.06.2021, № РН-000674 від 21.10.2021, які разом з розрахунковими рахунками на оплату передано до Державної казначейської служби України, відповідно до яких з лютого по жовтень 2021 року виконавчим комітетом Могилівської сільської ради прийнято від ТОВ «Кастум» природній газ у кількості 105,42329 тис. м куб., що на 94,57671 тис. м куб. менше від початкового договору №28/12 від 28.12.2020, та сплачено 820000,00 грн.

Перерахування коштів за вказані послуги підтверджується платіжними дорученнями №100 від 16.02.2021 на суму 23060,92 грн., №101 від 16.02.2021 на суму 37894,64 грн., №102 від 16.02.2021 на суму 91154,83 грн., №464 від 06.04.2021 на суму 27894,64 грн., №461 від 06.04.2021 на суму 11925,58 грн., №467 від 06.04.2021 на суму 307676,42 грн., №602 від 15.04.2021 на суму 26513,50 грн., №607 від 15.04.2021 на суму 236623,93 грн., №606 від 15.04.2021 на суму 17604,72 грн., №1049 від 15.06.2021 на суму 715,49 грн., №2131 від 21.10.2021 на суму 38935,33 грн. на поточний рахунок ТОВ «Кастум» № НОМЕР_2 , відкритий в АТ «Південний».

Різниця між сумою перерахованих виконавчим комітетом Могилівської сільської ради коштів за природний газ на адресу ТОВ «Кастум» по договору №28/12 від 28.12.2020 та вартістю фактично отриманого природного газу згідно з актами здачі-прийняття № РН-0000055 від 16.02.2021, № РН-0000455 від 06.04.2021, № РН-000499 від 15.04.2021, № РН-000745 від 15.06.2021, № РН-000674 від 21.10.2021 без урахування підвищення цін за умовами додаткових угод №2, №3, №4, №5, №7, №8, №9 до договору №28/12 від 28.12.2020 становить 350 853,99 грн. з ПДВ, чим завдано тяжкі наслідки на вказану суму, яка більше ніж у 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян станом на момент вчинення кримінального правопорушення, державним інтересам в особі виконавчого комітету Могилівської сільської ради.

Внаслідок використання ОСОБА_6 службового становища всупереч інтересам служби, укладено додаткові угоди №2, №3, №4, №5, №7, №8, №9 до договору №28/12 від 28.12.2020, що призвело до отримання Могилівською сільською радою природного газу на 94,57671 тис. м куб. менше, а сплачено кошти у повному обсязі. Вказані дії завдали збитків Виконавчому комітету Могилівської сільської ради на загальну суму 350 853,99 грн.

Отже, голова Виконавчого комітету Могилівської сільської ради ОСОБА_6 щоразу, укладаючи додаткову угоду про підняття ціни, діяв з прямим умислом (умисно) та з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум».

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 свою вину у скоєнні злочину не визнав, оскільки він, як сільський голова, діяв в інтересах громади, у нього не було мети отримати неправомірну вигоду, органом досудового розслідування не доведено, що він діяв умисно в інтересах третіх осіб з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи. Він не діяв в інтересах ТОВ «Кастум», будь-якихдомовленостей пронеправомірну вигодуміж нимта ТОВ «Кастум» не було і не могло бути. Також пояснив, що 28.12.2020р.був підписанийдоговір міжвиконавчим комітетомМогилівської сільськоїради таТОВ «Кастум»на закупівлюгазу.У січні2021року булиукладені зТОВ «Кастум»додаткові угодина постачанняприродного газу,які зазначенів обвинувальномуакті. Ініціаторомукладення додатковихугод булоТОВ «Кастум».Він особистоз представникамиТОВ «Кастум»не спілкувався,вони спілкувалисьз працівникамисільської ради ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .Останні досліджуваличинне законодавствопро публічнізакупівлі,проводили порівняння цінз іншимизакупівлями.Додаткові угодиукладались напідставі довідокторгово-промисловоїпалати /далі-ТПП/,всі документидосліджували йогопідлеглі,він повністюпокладався наїхню компетентність.Він такожознайомлювався зданими довідкамиТПП.Йому невідомо пронадходження відТОВ «Кастум»листів зобґрунтуванням необхідностіпідвищення цінна газ.Зупинка упостачанні газуу зимовийперіод призвелаб дозупинки діяльностіцих закладівта матеріальнихзбитків,а томувін буввимушений укладатидодаткові угодипро збільшенняціни.У випадкурозірвання основногодоговору напостачання газу,необхідно булоповторно проводитипроцедуру тендерута укладатинові угоди,що потребувалозначного часу.

Також зазначив, що була порушена процедура вручення підозри, оскільки підозру мав вручати прокурор обласної прокуратури, але йому вручив підозру прокурор ОСОБА_4 . Крім того, були порушені вимоги кримінального процесуального закону під час здійснення тимчасового доступу 29.07.2022 р., оскільки оригінали договорів слідчим не вилучались в ході тимчасового доступу, так як дані оригінали документів після отримання ухвали слідчого судді були самостійно надані сільською радою до ВП №11.

Представник потерпілого- ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що вона з 01.12.2021 р. працює юрисконсультом виконавчого комітету Могилівської сільської ради, ОСОБА_6 її керівник. Вона на момент укладення договору та додаткових угод не працювала, в тендерному комітеті не приймала участь, їй не відомі обставини укладення договору з ТОВ «Кастум» та додаткових угод до нього. Виконавчим комітетом було проведено засідання 28.10.2022 р., на якому вирішено, що додаткові угоди були укладені законно, підстав для проведення позовної роботи не має.

Незважаючи на не визнання своєї вини обвинуваченим у скоєнні кримінального правопорушення, його вина підтверджується зібраними по справі і дослідженими у судовому засіданні доказами в їх сукупності:

- показаннями свідка ОСОБА_13 , яка всудовому засіданніпояснила,що працює начальником фінансового відділу виконавчого комітету Могилівської сільської ради. 28.12.2020 р. між виконкомом Могилівської сільської ради та ТОВ «Кастум» було укладено договір на постачання газу. На момент укладення договору вона займала посаду голови тендерного комітету. У тендері на закупівлю газу брали 8 учасників, переможцем тендеру було визначено ТОВ «Кастум», з яким укладено договір. Вона спілкувалась із постачальником газу на етапі укладання договору. У подальшому після укладення договору представники ТОВ «Кастум» телефонували їй та ОСОБА_14 з приводу укладення додаткових угод, коли почали підніматись ціни на газ. ТОВ «Кастум» надсилало проекти додаткових угод «Новою поштою» та довідки торгово-промислової палати. Додаткові угоди підписував голова виконкому Могилівської сільської ради ОСОБА_6 ;

- показаннями свідка ОСОБА_15 , яка в судовому засіданні пояснила, що станом на28.12.2020р.та станомна моментукладання додатковихугод воназаймала посадуголовного бухгалтеравиконавчого комітетуМогилівської сільськоїради,була членомтендерного комітетута бралаучасть уйого засіданнях.За результатамипроведення тендеруна закупівлюгазу бувукладений договірміж виконавчимкомітетом Могилівськоїсільської радита ТОВ«Кастум»,як переможцемтендеру,на закупівлюприродного газуна 2021р.,після булиукладені додатковіугоди додоговору.Додаткові угодинадходили відТОВ «Кастум»«Новою поштою»,з нимибули довідкиторгово-промисловоїпалати,згідно якихзбільшувалась цінагазу,на підставіяких укладалисьдодаткові угоди. Додаткові угодинадавались напідпис голові Могилівської сільської ради ОСОБА_6 . Також пояснила, що з 25.07.22 р. у зв`язку з реєстрацією шлюбу вона змінила прізвище, її дошлюбне прізвище було « ОСОБА_16 »;

- показаннями свідка ОСОБА_17 , яка в судовому засіданні пояснила, що станом на 28.12.2020 р. та станом на момент укладання додаткових угод вона займала посаду спеціаліста ІІ категорії відділу бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Могилівської сільської ради, була членом тендерного комітет, брала участь у його засіданнях. Пояснила, що у тендері на закупівлю газу брали 7 чи 8 учасників. Ціна запропонована ТОВ «Кастум» була низькою. Додаткові угоди тендерним комітетом не опрацьовувались. За результатами проведення тендеру на закупівлю газу був укладений договір Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради з ТОВ «Кастум» на закупівлю природного газу, також були укладені додаткові угоди до договору;

- показаннями свідка ОСОБА_9 , який у судовому засіданні пояснив, що у грудні 2020 року та січні 2021 року він займав посаду директора ТОВ «Кастум». ТОВ «Кастум» брало участь у тендері на закупівлю (поставку) газу та стало переможцем. За результатами проведення тендеру на закупівлю газу у грудні 2020 року був укладений договір між Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради та ТОВ «Кастум» на закупівлю природного газу. Укладення додаткових угод до договору здійснювалось на підставі довідок торгово-промислової палати, які засвідчували коливання ціни газу на ринку. Договір та додаткові угоди надсилались «Новою поштою» виконкому Могилівської сільської ради, проекти додаткових угод виготовляли працівники ТОВ «Кастум». Додаткові угоди укладались, оскільки було коливання ціни газу. Інформація про зміну ціни газу запитувалась у Харківській ТПП. Зі сторони ТОВ «Кастум» не було будь-яких погроз чи ультиматумів з приводу того, що газ не буде поставлятись, у разі відмови Виконавчого комітету Могилівської сільської ради підписувати додаткові угоди, якими підвищувалась ціна на газ.

Свідок не зміг пояснити, яке відношення мала інформація про ціну газу на Європейських хабах, яка зазначена в довідках ТПП, до інформації про середню ринкову ціну на ринку природного газу в Україні. Пояснив, що запити до інших установ про ціну на газ не робили, керувались лише даними довідками ТПП.

- протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 10.02.2022 р. з описом речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 07.02.2022 (справа №196/85/22), згідно якого у приміщенні виконавчого комітету Могилівської сільської ради за адресою: вул.Панікахи, 3 с.Могилів Дніпровського району Дніпропетровської області, отримано доступ та вилучено завірені копії документів, перелік яких зазначений в описі від 10.02.2022 року. Листування щодо ініціювання укладення додаткових угод відсутнє (Т.1 а.с. 49-51 матеріалів кримінального провадження №42022042150000010 /далі м.к.п./);

- протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 29.07.2022 р. з описом речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 21.07.2022 (справа №196/85/22), згідно якого отримано доступ та вилучено оригінали документів, перелік яких зазначений в описі від 29.07.2022 року, та оригінали документів зі зразками підпису і почерку ОСОБА_6 , що перебували у володінні виконавчого комітету Могилівської сільської ради (Т.4 а.с. 1-3 м.к.п.);

- копією рішення сесії Могилівської сільської ради №01-01/VIII від 16.11.2020 "Про визнання повноважень Могилівського сільського голови", згідно якого прийнято до відому інформацію про результати виборів сільського голови Могилівської сільської ради 25 жовтня 2020 року та визнано повноваження Могилівського сільського голови - ОСОБА_6 . Зазначено, що відповідно до ЗУ "Про службу в органах місцевого самоврядування" Могилівському сільському голові ОСОБА_6 присвоєно 7 ранг 4 категорії посадової особи місцевого самоврядування (Т.1 а.с. 52 м.к.п.);

- копією рішення Могилівської сільської ради №51-8/VI від 29 березня 2011 року, згідно якого присвоєно Могилівському сільському голові ОСОБА_6 7 ранг державного службовця IV категорії (Т.3 а.с. 45 м.к.п.);

- копією присяги ОСОБА_6 від 16 листопада 2020 року, згідно якої останнім прийнято присягу державного службовця (Т.3 а.с. 46-47 м.к.п.);

- копією рішення сесії Могилівської сільської ради від 16.11.2020 року №10-01/VIII "Про затвердження чисельності виконавчого комітету та його персонального складу, згідно якого ОСОБА_6 - голова виконавчого комітету (Т.4 а.с.70 м.к.п.);

- копією розпорядження голови виконавчого комітету Могилівської сільської ради №86-к від 16.11.2020 "Про затвердження посадових інструкцій", згідно якого затверджено посадові інструкції працівників виконавчого комітету Могилівської сільської ради згідно з додатками (Т.1 а.с.54 м.к.п.);

- копією посадової інструкції сільського голови Могилівської сільської ради, згідно якої: сільський голова є головною посадовою особою об`єднаної територіальної громади села Могилів та відноситься до категорії посадових осіб місцевого самоврядування (п.1.1), сільський голова очолює виконавчий комітет сільської ради, головує на засіданнях ради та її виконавчого комітету (п.1.3), є розпорядником бюджетних, позабюджетних цільових коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою (п.2.11.), укладає від імені територіальної громади, сільської ради та виконавчого комітету договори відповідно до законодавства (п.2.13.). Сільський голова повинен знати: загальнотеоретичні основи управлінської діяльності та правничих дисциплін в обсязі, необхідному для здійснення професійного керування у сфері місцевого самоврядування, зміцнення законності та правопорядку, бездоганного виконання своїх службових обов`язків (п.4.1.1.), закони та нормативні акти України, які стосуються розвитку місцевого господарства та роботи місцевих органів влади (п.4.1.2.), зміст основних економічних процесів на рівні територіальних громад в умовах реформування економіки та становлення ринкових відносин (п. 4.1.4.). Сільський голова повинен вміти: грамотно та доцільно виконувати основні професійні завдання та функціональні обов`язки, застосовувати закони та нормативні акти, юридично грамотно кваліфікувати факти й обставини, приймати правові рішення та вчиняти інші юридичні дії у повній відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (п.4.2.1.), систематично підвищувати свою професійну кваліфікацію, вивчати нове законодавство, практику його застосування, працювати з фаховою та науковою літературою (п.4.2.9.). Сільський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень (п.5.1.). Сільський голова несе відповідальність за неналежне виконання службових обов`язків, перевищення своїх повноважень, порушення спеціальних обмежень щодо посадових осіб місцевого самоврядування згідно Закону України, «Про службу в органах місцевого самоврядування», чинного законодавства України про працю, Закону України «Про запобігання корупції» ( п.5.2.) (Т.1 а.с. 55-57 м.к.п.);

- копією протоколу засідання № 21 тендерного комітету від 18.11.2020 р., згідно якого тендерним комітетом Виконавчого комітету Могилівської сільської ради затверджено тендерну документацію для оголошення закупівлі на придбання природного газу за процедурою «відкриті торги», код ДК 021:2015:09123000-7 "Природний газ", орієнтовна вартість закупівлі 1400000, 00 грн. (Т.1 а.с. 67 м.к.п.);

- копією протоколу засідання № 25 тендерного комітету від 11.12.2020, у якому зазначено результати аукціону: ТОВ «Кастум» - 820000 грн. з ПДВ, ТОВ «Трансгазпром» - 833000 грн. з ПДВ, ТОВ «Екотехноінвест» - 839 999 грн. з ПДВ, ТОВ «Сервіс Груп ЛТД» - 859 999 грн. з ПДВ, ТОВ «Мегагаз Постач» - 860 000 грн. з ПДВ, ТОВ «Ернерінг» - 917 399 грн. з ПДВ, ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» - 1077 000 грн. з ПДВ, ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» - 1100000 грн. з ПДВ, та згідно якого визначено переможцем процедури відкритих торгів згідно предмету закупівлі: «Природний газ», ДК 021:2015: 09120000-6 Газове паливо, учасника ТОВ «Кастум» (Т.1 а.с. 68 м.к.п.);

- договором №28/12 від 28.12.2020 з додатком, укладеним між Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області в особі голови ОСОБА_6 та ТОВ «Кастум» в особі директора ОСОБА_9 на постачання природного газу, згідно п.1.1., п.3.2. та п.3.7. якого річний плановий обсяг постачання газу до 200,0 тис. куб. м., ціна газу за 1000 куб. м. з ПДВ - 4100,00 грн. на дату підписання даного договору, загальна сума Договору складається із місячних сум вартості газу поставленого Споживачеві за даним Договором і становить 820000,00 грн., у т.ч. ПДВ 136666,67 грн. Пунктами 3.3., 3.4., 3.4.1. передбачено, що ціна на газ може змінюватися і є обов`язковою для Сторін з дати вступу її в дію і оприлюднення Постачальником на власному сайті. Ціна Газу підлягає зміні з наступних підстав: зміни кон`юнктури ринку (зміна закупівельної ціни Газу у власників ресурсу (газодобувних підприємств, оптових продавців, власників імпортованого ресурсу природного газу). Зміна ціни розглядається на підставі оригіналу або нотаріально завіреної копії довідки з ТПП України датовану місяцем, у якому відбулись зміни з інформацією про середньо ринкові ціни на ринку природного газу України (Т.4 а.с. 5-12 м.к.п.);

- додатковою угодою №2 від 18.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 165656,56 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 4 950,00 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 13 м.к.п.);

- додатковою угодою №3 від 20.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 150735,29 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 5440,00 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 14 м.к.п.);

- додатковою угодою №4 від 25.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 137123,74 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 5980,00 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 15 м.к.п.);

- додатковою угодою №5 від 26.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 124620,06 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 6577,40 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 16 м.к.п.);

- додатковою угодою №7 від 27.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 113259,66 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 7234,48 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 17 м.к.п.);

- додатковою угодою №8 від 28.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 103015,0753 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 7957,20 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 18 м.к.п.);

- додатковою угодою №9 від 29.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, згідно якої зменшено обсяг постачання природного газу до 93607,30 куб. м. та підвищено ціну за 1000 куб. м. газу до 8752,12 грн. з ПДВ (Т.4 а.с. 19 м.к.п.);

- копією цінової довідки Харківської торгово-промислової палати / далі Харківської ТПП/ №1/21 від 04.01.2021, згідно якої з інформацією опублікованою на офіційному сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа» приведена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України склала станом на 04.01.2021 р. - 10045,99 грн/1000 куб.м (Т.1 а.с. 83 м.к.п.);

- копією цінової довідки Харківської ТПП № 11/21 від 05.01.2021, згідно якої з інформацією опублікованою на офіційному сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа» приведена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України склала станом на 05.01.2021 р. - 10383,30 грн/1000 куб.м (Т.1 а.с. 84 м.к.п.);

- копією цінової довідки Харківської ТПП № 130/21 від 20.01.2021, згідно якої з інформацією опублікованою на офіційному сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа» приведена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України склала станом на 08.01.2021 р. - 10269,31 грн/1000 куб.м (Т.1 а.с. 85 м.к.п.);

- копією цінової довідки Харківської ТПП № 79/21 від 14.01.2021, згідно якої з інформацією опублікованою на офіційному сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа» приведена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України склала станом на 13.01.2021 р. - 13 102,73 грн/1000 куб.м (Т.1 а.с. 86 м.к.п.);

- копією цінової довідки Харківської ТПП № 151/21 від 22.01.2021, згідно якої з інформацією опублікованою на офіційному сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа» приведена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України склала станом на 20.01.2021 р. - 10 333,77 грн/1000 куб.м (Т.1 а.с. 87 м.к.п.);

- копією рахунку-фактури № СФ-0002259 від 15.06.2021 року за природний газ у травні 2021 року на суму 715,49 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 88 м.к.п.);

- копією акту №РН-000745 від 15.06.2021 здачі-прийняття по договору №28/12 від 28.12.2020 виконавчим комітетом Могилівської сільської ради від ТОВ «Кастум» природного газу у травні 2021 року - 0,08175 т.куб.м. на суму 715,49 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 89 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №1049 від 15.06.2021 на суму 715,49 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за травень 2021 р. (Т.1 а.с. 90 м.к.п.);

- копією рахунку-фактури № СФ-0002026 від 15.04.2021 року за природний газ у березні 2021 року на суму 280742,15 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 91 м.к.п.);

- копією акту №РН-000499 від 15.04.2021 здачі-прийняття по договору №28/12 від 28.12.2020 виконавчим комітетом Могилівської сільської ради від ТОВ «Кастум» природного газу у березні 2021 року - 32,07706 т.куб.м. на суму 280742,15 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 92 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №606 від 15.04.2021 на суму 17604,72 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за березень 2021 (Т.1 а.с. 93 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №607 від 15.04.2021 на суму 236623,93 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за березень 2021 (Т.1 а.с. 93 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №602 від 15.04.2021 на суму 26513,50 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за березень 2021 (Т.1 а.с. 94 м.к.п.);

- копією рахунку-фактури № СФ-0001972 від 15.04.2021 року за природний газ у лютому 2021 року на суму 347496,64 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 95 м.к.п.);

- копією акту №РН-0000455 від 06.04.2021 здачі-прийняття по договору №28/12 від 28.12.2020 виконавчим комітетом Могилівської сільської ради від ТОВ «Кастум» природного газу у лютому 2021 року - 39,7043 т.куб.м. на суму 347496,64 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 96 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №467 від 06.04.2021 на суму 307676,42 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за лютий 2021 (Т.1 а.с. 97 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №461 від 06.04.2021 на суму 11925,58 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за лютий 2021 (Т.1 а.с. 98 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №464 від 06.04.2021 на суму 27894,64 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за лютий 2021 (Т.1 а.с. 98 м.к.п.);

- копією акту № РН-0000055 від 16.02.2021 здачі-прийняття по договору №28/12 від 28.12.2020 виконавчим комітетом Могилівської сільської ради від ТОВ «Кастум» природного газу з 01.01. по 14.01.2021 -13,14713 т.куб.м. на суму 44 919,40 грн. без ПДВ, з 15.01. по 17.01.2021 - 2,81724 т.куб.м. на суму 10 564,65 грн. без ПДВ, з 18.01. по 19.01.2021 - 1,87816 т.куб.м. на суму 7739,90 грн. без ПДВ, з 20.01. по 24.01.2021 - 4,6954 т.куб.м. на суму 21 271,71 грн. без ПДВ, 25.01.2021 - 0,93908 т.куб.м. на суму 4 679,75 грн. без ПДВ, 26.01.2021 - 0,93908 т.куб.м. на суму 5 147,26 грн. без ПДВ, 27.01.2021 - 0,93908 т.куб.м. на суму 5 661,46 грн. без ПДВ, 28.01.2021 - 0,93908 т.куб.м. на суму 6227,04 грн. без ПДВ, з 29.01. по 31.01.2021 - 2,81726 т.куб.м. на суму 20 547,49 грн. без ПДВ (Т.1 а.с.99 м.к.п.);

- копією Реєстру платіжних доручень (Загальний фонд) за період з 01.01.2021 по 31.12.2021 на рахунок ТОВ «Кастум» № НОМЕР_2 (Т.1 а.с. 100-101 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №102 від 16.02.2021 на суму 91 154,83 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за січень 2021 (Т.1 а.с. 102 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №101 від 16.02.2021 на суму 37 894,64 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за січень 2021 (Т.1 а.с. 103 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №100 від 16.02.2021 на суму 23 060,92 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за січень 2021 (Т.1 а.с. 104 м.к.п.);

- копією акту № РН-000674 від 21.10.2021 здачі-прийняття по договору №28/12 від 28.12.2020 виконавчим комітетом Могилівської сільської ради від ТОВ «Кастум» природного газу у квітні 2021 року - 4,44867 т.куб.м. на суму 38 935,33 грн. з ПДВ (Т.1 а.с. 106 м.к.п.);

- копією платіжного доручення №2131 від 21.10.2021 на суму 38 935,33 грн. про перерахування виконкомом Могилівської сільської ради на рахунок ТОВ «Кастум» коштів за природний газ за квітень 2021 (Т.1 а.с. 107 м.к.п.);

- копією річного плану закупівель зі змінами на 2021 рік виконавчого комітету Могилівської сільської ради, затвердженого протокольним рішенням тендерного комітету №21 від 18.11.2020 року, згідно якого предметом закупівлі, зокрема, є природний газ (ДК 021:2015:09120000-6 Газове паливо), Код КЕКВ: 2274, очікувана вартість закупівлі: 1400000,00 грн. з ПДВ, процедура закупівлі: відкриті торги, орієнтовний початок проведення процедури закупівлі: листопад 2020 року (Т.1 а.с. 113 м.к.п.);

- копією оголошення про проведення відкритих торгів UA-2020-11-19-009355-с, згідно якого замовником є юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади, - Виконавчий комітет Могилівської сільської ради, ідентифікаційний код 40207974, назва предмета закупівлі: природний газ, код: ДК 021:2015:09120000-6 Газове паливо, кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг: 200000 метр кубічний, строк поствки товарів, виконання робіт чи надання послуг: від 01 січня 2021 р. до 31 грудня 2021 р. Умови оплати: подія - поставка товару, опис - кошти місцевого бюджету, тип оплати - післяоплата, період - 10 днів, розмір оплати 100%. Очікувана вартість предмета закупівлі: 1400000,00 UAH. джерело фінансування закупівлі: місцевий бюджет. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: 06 грудня 2020 15.00. Дата та час проведення електронного аукціону: 07 грудня 2020 15:23 (Т.1 а.с. 114-115 м.к.п.);

- копією звіту про результати проведення процедури закупівлі UA-2020-11-19-009355-с від 29 грудня 2020 р., згідно якого ТОВ "Кастум" з ціною пропозиції 820000,00 UAH з ПДВ відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації. Відсутні підстави для відмови, установлені ст.17 ЗУ "Про публічні закупівлі". Дата оприлюднення повідомлення про намір укласти договір: 12.12.2020. Дата укладення договору про закупівлю: 28 грудня 2020. Сума, визначена в договорі про закупівлю: 820000,00 UAH (в тому числі ПДВ 136666,67 UAH). Найменування учасника, з яким укладено договір про закупівлю: ТОВ "Кастум", ідентифікатор договору: 28/12 (Т.1 а.с. 116-118 м.к.п.);

- листом АТ «НАК «Нафтогаз України» №3-292/1.11-22 від 07.02.2022 щодо надання інформації у кримінальному провадженні №42022042150000010, згідно якого індикатором цін на природний газ для промислових споживачів у грудні 2020 року - лютому 2021 року можуть розглядатися ціни ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", що склалися за результатами електронних біржових торгів на ТБ "Українська енергетична біржа" постачання природного газу у наступному місяці, а саме: грудень 2020 - 7583,86 грн. за тис. куб. м з ПДВ, січень 2021 - 8123,26 грн. за тис. куб. м з ПДВ, за лютий 2021 - 7523,78 грн. за тис. куб. м з ПДВ (Т.2 а.с.219-220 м.к.п.);

- висновком судово-товарознавчої експертизи №1305/22 від 07.06.2022 року, яким встановлено: 1. Середньозважена ціна 1 тис. м3 природного газу з урахуванням ПДВ в нерегульованому сегменті оптового ринку природного газу України, який використовується для комунально-побутових потреб (для фізичних осіб, комунальних підприємств, органів місцевого самоврядування, державних органів) з урахуванням ПДВ, станом на 28.12.2020, 15.01.2021, 18.01.2021, 20.01.2021, 25.01.2021, 26.01.2021, 27.01.2021, 28.01.2021, 29.01.2021 становила:

28.12.2020 року - за ресурсами січня 2021 - 7540,06 грн. за 1 тис. м3,

15.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,07 грн. за 1 тис. м3,

18.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,07 грн. за 1 тис. м3,

20.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,14 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами лютого 2021 - 8364,56 грн. за 1 тис. м3,

25.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,65 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами лютого 2021 - 8222,57 грн. за 1 тис. м3,

26.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,65 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами лютого 2021 - 8222,57 грн. за 1 тис. м3,

27.01.2021 року - за ресурсами січня 2021 - 7924,65 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами лютого 2021 - 8222,54 грн. за 1 тис. м3,

28.01.2021 року - за ресурсами лютого 2021 - 8222,54 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами січня 2021 - 7924,65 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами березня 2021 - 7900,00 грн. за 1 тис. м3,

29.01.2021 року - за ресурсами березня 2021 - 7900,00 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами лютого 2021 - 8211,58 грн. за 1 тис. м3, за ресурсами січня 2021 - 7924,65 грн. за 1 тис. м3.

2.Коливання середньозважених цін на природний газ станом на 28.12.2020, 15.01.2021, 18.01.2021, 20.01.2021, 25.01.2021, 26.01.2021, 27.01.2021, 28.01.2021, 29.01.2021 по відношенню до попередньої дати з урахуванням ПДВ (по всіх умовах оплати) за ресурсами поточного місяця становило:

-15.01.2021 по відношенню до 28.12.2020 відбулося коливання у бік зростання на +5,09%,

-18.01.2021 по відношенню 15.01.2021 коливання цін не відбувалося,

-20.01.2021 по відношенню 18.01.2021 - відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00088%,

-25.01.2021 по відношенню 20.01.2021 відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00643%;

-26.01.2021 по відношенню 25.01.2021 коливання цін не відбувалося,

-27.01.2021 по відношенню 26.01.2021 коливання цін не відбувалося,

-27.01.2021 по відношенню 28.01.2021 коливання цін не відбувалося,

-29.01.2021 по відношенню 28.01.2021 коливання цін не відбувалося (Т.3 а.с. 7-26 м.к.п.);

- висновком судової економічної експертизи №21-22 від 24.06.2022 р., згідно якого різниця між вартістю отриманого виконавчим комітетом Могилівської сільської ради природного газу від ТОВ "Кастум" за договором №28/12 від 28.12.2020 (з урахуванням додаткових угод до нього), та вартістю фактично отриманого виконавчим комітетом Могилівської сільської ради природного газу за договором №28/12 від 28.12.2020 згідно з актами здачі-прийняття № РН-0000055 від 16.02.2021, №РН-0000455 від 06.04.2021, № РН-000499 від 15.04.2021, № РН-000745 від 15.06.2021, № РН-000674 від 21.10.2021, без урахування підвищення цін за умовами додаткових угод №2, №3, №4, №5, №7, №8, №9 до договору №28/12 від 28.12.2020, загалом становить 350 853,99 грн.

Перерахування грошових коштів виконавчим комітетом Могилівської сільської ради природного газу на розрахунковий рахунок ТОВ "Кастум" на виконання умов договору №28/12 від 28.12.2020 документально підтверджується.

На виконання умов договору №28/12 від 28.12.2020 (з урахуванням додаткових угод до нього), за постачання природного газу з рахунків виконкому Могилівської сільської ради № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ,

№ НОМЕР_5 , відкриті в Державній казначейській службі України, на рахунок ТОВ "Кастум" № НОМЕР_2 , відкритий в АТ "Південний", перераховано грошових коштів у розмірі 820 000,00 грн., в тому числі ПДВ 136 666,67 грн.

Різниця між сумою перерахованих виконавчим комітетом Могилівської сільської ради грошових коштів за природний газ на адресу ТОВ "Кастум" по договору №28/12 від 28.12.2020, та вартістю фактично отриманого природного газу згідно з актами здачі-прийняття № РН-0000055 від 16.02.2021, № РН-0000455 від 06.04.2021, № РН-000499 від 15.04.2021, № РН-000745 від 15.06.2021, №РН-000674 від 21.10.2021, без урахування підвищення цін за умовами додаткових угод №2, №3, №4, №5, №7, №8, №9 до договору №28/12 від 28.12.2020, загалом становить 350 853,99 грн. з ПДВ.

З урахуванням відсутності реального коливання ціни природного газу в бік зростання 18.01.2021, 20.01.2021, 25.01.2021, 26.01.2021, 27.01.2021, 28.01.2021 та з урахуванням вимог ч.4, ч.5 ст.41 ЗУ "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 №922-VIII (зі змінами та доповненнями), в обсязі наданих на дослідження документів підтверджується необґрунтоване перерахування виконавчим комітетом Могилівської сільської ради на розрахунковий рахунок ТОВ "Кастум" за договором №28/12 від 28.12.2020 грошових коштів в обсязі 350 853,99 грн. з ПДВ за фактично отриманий природний газ згідно з актами здачі-прийняття № РН-0000055 від 16.02.2021, № РН-0000455 від 06.04.2021, № РН-000499 від 15.04.2021, № РН-000745 від 15.06.2021, № РН-000674 від 21.10.2021 (Т.3 а.с.128-152 м.к.п.);

- висновком судової почеркознавчої експертизи № СЕ-19/104-22/22498-ПЧ від 03.08.2022, згідно якого підписи від імені ОСОБА_6 у графах "/ ОСОБА_6 /" у договорі №28/12 від 28.12.2020 та додаткових угодах: №2, №3, №4, №5, №7, №8, №9 до договору №28/12 від 28.12.2020 на постачання природного газу, укладених між виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 40207974), в особі голови ОСОБА_6 , та Товариством з обмеженою відповідальністю "Кастум" (код ЄДРПОУ 41087491) - виконані ОСОБА_6 (Т.4 а.с. 77-83 м.к.п.);

- рішенням господарського суду Львівської області від 01.05.2023 року у справі №914/554/23, яке набрало законної сили 01.06.2023 року, згідно якого, зокрема, визнано недійсними додаткові угоди №2 від 18.01.2021, №3 від 20.01.2021, №4 від 25.01.2021, №5 від 26.01.2021, №7 від 27.01.2021, №8 від 28.01.2021, №9 від 29.01.2021 до Договору №28/12 від 28.12.2022, укладені між виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області та ТОВ «Кастум». Даним рішенням встановлено, що документальним обґрунтуванням для укладення додаткових угод стали Цінові довідки Харківської торгово-промислової палати. Висновки зазначених довідок не містять посилань на коливання ціни на предмет закупівлі за договором №28/12 від 28.12.2020 року або обґрунтування коливання ціни на такі товари упродовж періодів між укладеним договором та додатковими угодами та не можуть бути використані для підтвердження коливання цін на ринку товарів. Додаткові угоди, зокрема, №2 від 18.01.2021, №3 від 20.01.2021, №4 від 25.01.2021, №5 від 26.01.2021, №7 від 27.01.2021, №8 від 28.01.2021, №9 від 29.01.2021 до Договору №28/12 від 28.12.2022, які укладені між виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області та ТОВ «Кастум» суперечать вимогам Закону України«Про публічнізакупівлі» (Т.1 а.с. 198-210 матеріалів кримінального провадженняу справі№ 196/662/22).

До невизнання своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення ОСОБА_6 суд відноситься критично та розцінює це як спосіб захисту від обвинувачення та бажання уникнути відповідальності за скоєне і не приймає його доводи до уваги, оскільки вони не узгоджуються з вищенаведеними доказами.

Винуватість обвинуваченого ОСОБА_6 увчиненні злочину,передбаченогоч.2 ст.364 КК України, підтверджується дослідженими у судовому засіданні вищевказаними доказами.

Аналіз ч. 1 та ч. 2 ст. 364 КК України, в розрізі формулювання обвинувачення, яке пред`явлено ОСОБА_6 , вказує на те, що відповідальність за ч.2 ст.364КК України настає, зокрема, якщо доказами поза розумним сумнівом підтверджено, що: ОСОБА_6 є службовою особою; він використав своє службове становище; що зробив всупереч інтересам служби; ТОВ "Кастум" є іншою юридичною особою і отримало неправомірну вигоду; це спричинило тяжкі наслідки державним інтересам; ці дії ним вчинено умисно та наявна відповідна мета одержання неправомірної вигоди ТОВ "Кастум".

Стандарт доведення «поза розумним сумнівом» передбачає, що сторона обвинувачення, виконуючи свій професійний обов`язок, передбачений ст.92 КПК України, має довести перед судом за допомогою належних, допустимих та достовірних доказів, що існує єдина версія, якою розумна і безстороння людина може пояснити факти, встановлені в суді, а саме - винуватість особи у вчиненні кримінального правопорушення, щодо якого їй пред`явлено обвинувачення. Поза розумним сумнівом має бути доведений кожен елемент складу злочину, який визначає його кваліфікацію за кримінальним законом (згідно з правовою позицією Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, викладеною у постановах від 15.04.2021 у справі №751/2824/20 та від 23.02.2021 у справі №742/642/18).

У ході судового розгляду по даному кримінальному провадженню належними, допустимими та достовірними доказами поза розумним сумнівом підтверджено, що ОСОБА_6 є службовою особою, він використав своє службове становище всупереч інтересам служби, ТОВ "Кастум" є іншою юридичною особою, яке отримало неправомірнувигоду, дії ОСОБА_6 спричинили тяжкі наслідки державним інтересам та ці дії ним вчинено умисно з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ "Кастум".

Так, судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_6 , який займає посаду Могилівського сільського голови Дніпропетровської області та являється головою виконавчого комітету Могилівської сільської ради, здійснюючи функції представника органу місцевого самоврядування, обіймаючи в органах місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, відповідно до ч.3ст.18КК України та примітки 1 ст.364 КК України є службовою особою.

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова має наступні повноваження, зокрема: є розпорядником бюджетних коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою; укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради;

Відповідно доч.5ст.51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради - голова відповідної ради.

Згідно п.1.6 , п.3.4 Положення про виконавчий комітет Могилівської сільської ради (далі Положення), затвердженого рішенням третьої сесії сьомого скликання Могилівської сільської ради №27-03/VII від 24.12.2015 р., затверджено Положення про виконавчий комітет Могилівської сільської ради (далі Положення), сільський голова одночасно є і головою виконавчого комітету, укладає від імені виконкому договори відповідно до законодавства.

Будучи сільським головою та головою виконавчого комітету Могилівської сільської ради, ОСОБА_6 був наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто є службовою особою, зокрема, в межах практичної реалізації рішення тендерного комітету, а саме був відповідальним за укладення та виконання договору з переможцем конкурсу визначеного рішенням тендерного комітету - ТОВ "Кастум".

Використання службового становища - це дії посадової особи, які випливають з її службових повноважень та були пов`язані зі здійсненням прав та обов`язків, якими ця особа наділена в силу посади, яку обіймає.

Використання службового становища має місце не лише тоді, коли службова особа вчиняє діяння з використанням для цього лише тих повноважень, якими вона наділяється в межах своєї компетенції, тобто діяння, пов`язаного з її власними повноваженнями, а й у випадках, коли суб`єкт виходить за ці межі, злочинно використовуючи не лише надані йому безпосередньо повноваження, а й авторитет посади, її значущість, впливовість, статусність, тобто вчиняє злочин з використанням тих можливостей, які обумовлені його службовими повноваженнями і яких він набуває завдяки посаді, що обіймає, чи службовій діяльності, яку здійснює.

Відповідно до посадової інструкції сільського голови Могилівської сільської ради, затвердженої розпорядженням сільського голови від 31.05.2015 №07-к, на обвинуваченого ОСОБА_6 покладено права та обов`язки, зокрема, сільський голова очолює виконавчий комітет сільської ради; є розпорядником бюджетних, позабюджетних цільових коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою; укладає від імені територіальної громади, сільської ради та виконавчого комітету договори відповідно до законодавства.

Отже, ОСОБА_6 , займаючи посаду сільського голови та голови виконавчого комітету Могилівської сільської ради і будучи наділеним відповідними повноваженнями, визначеними Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», його посадовою інструкцією, на виконання рішення тендерного комітету щодо укладення договору про закупівлю природнього газу та проведення відповідної оплати, використав своє службове становище, оскільки дії, які він вчинив, перебуваючи на посаді сільського голови та голови виконавчого комітету пов`язані із можливостями, які обумовлені його службовими повноваженнями і яких він набув завдяки посаді, що обіймав.

У рішенні від30.10.2003№ 18-рп/2003Конституційний СудУкраїни вказав, що службові злочини (за винятком давання хабаря) пов`язані зі службовою діяльністю службових осіб, порушенням ними функціональних обов`язків. Діяння, що становлять їх об`єктивну сторону, завжди вчиняються всупереч інтересам служби, тобто є незаконними і такими, що суперечать цілям і завданням, заради яких функціонує апарат управління відповідних органів, підприємств, установ та організацій і для виконання яких службові особи цих апаратів наділяються певними повноваженнями.

Інтереси служби це інтереси, які існують об`єктивно та які оцінюються на підставі об`єктивних критеріїв. Вони мають бути підкріплені нормативними актами, в яких зафіксовано мету заснування певного органу, призначення конкретної службової особи.

Всупереч інтересам служби означає, що діяння службової особи заподіює шкоду тим інтересам, суспільним відносинам, благам, задля підтримання яких у нормальному стані запроваджена посада відповідної особи, а сама вона наділена службовими повноваженнями. Це неодмінно пов`язано з порушенням нормальної (правильної, звичної) діяльності апарату керівництва установи.

Пунктом 6 ч.1ст.7 Бюджетного кодексу Українизакріплено принцип ефективності та результативності, який передбачає, що при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національної системи цінностей і завдань інноваційного розвитку економіки, шляхом забезпечення якісного надання публічних послуг при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

ОСОБА_6 , як голова виконавчого комітету Могилівської сільської ради, зобов`язаний був діяти зокрема в економічних інтересах виконавчого комітету, ефективно та раціонально використовувати бюджетні кошти, а тому при укладенні додаткових угод він мав перш за все ретельно перевірити обґрунтованість та законність пропозиції ТОВ «Кастум» про збільшення вартості газу, з метою збереження його першочергової, вигідної для виконавчого комітету ціни, запропонованої цим контрагентом у тендерній пропозиції та зафіксованої в основному договорі.

Однак, ОСОБА_6 , як голова виконавчого комітету Могилівської сільської ради, всупереч своїм обов`язкам та вимогам закону, без фактичного зростання ринкових цін на газ, підписав економічно не вигідні очолюваному ним виконавчого комітету додаткові угоди, згідно яких значно збільшено ціну палива за одиницю, в порівнянні з ціною, запропонованою ТОВ «Кастум» на тендері, що призвело до отримання Могилівською сільською радою природного газу у меншому обсязі. Внаслідок вказаних дій виконавчим комітетом Могилівської сільської ради було неправомірно перераховано ТОВ "Кастум" грошові кошти за природний газ у розмірі 350853,99 грн.

Таким чином, ОСОБА_6 діяв всупереч економічним інтересам виконавчого комітету Могилівської сільської ради, а отже інтересам своєї служби.

У диспозиціїстатті 364 КК Українипід іншою особою, що отримує неправомірну вигоду, мається на увазі відмінна від суб`єкта даного злочину будь-яка фізична або юридична особа.

Поняття юридичної особи визначено у ст. 80 ЦК України. Так, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Отже, ТОВ «Кастум», яке являється постачальником природньогогазу згіднодоговору №28/12від 28.12.2020,є іншою юридичною особою в контексті ст.364 КК України.

Щодо одержаної неправомірної вигоди, суд зазначає наступне.

Згідно примітки до ст.364-1 КК України, зокрема, у статті 364 цього Кодексу під неправомірною вигодою слід розуміти зокрема грошові кошти, які одержують без законних на те підстав.

Договором №28/12 від 28.12.2020, укладеним між Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області та ТОВ «Кастум» на постачання природного газу, визначена ціна газу за 1000 куб.м. з ПДВ - 4100,00 грн., загальна сума договору, яка складається із місячних сум вартості газу поставленого Споживачеві, становить 820000,00 грн., у т.ч. ПДВ 136666,67 грн. ( п.3.2., п.3.7). Згідно договору ціна газу підлягає зміні з підстав, зокрема, зміни кон`юнктури ринку (зміна закупівельної ціни газу у власників ресурсу (газодобувних підприємств, оптових продавців, власників імпортованого ресурсу природного газу). Зміна ціни розглядається на підставі оригіналу або нотаріально завіреної копії довідки з ТПП України датовану місяцем, у якому відбулись зміни з інформацією про середньо ринкові ціни на ринку природного газу України (п.3.4., п.3.4.1.).

Зміна істотних умов договору, зокрема підвищення ціни, з підстав передбачених п. 2 ч. 5ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі»,можлива уразі небудь-якогоколивання ринковихцін,а самеїх збільшення.

Судом встановлено,що документальнимобґрунтуванням дляукладення додатковихугод сталицінові довідкиХарківської торгово-промисловоїпалати.Дану обставинутакож підтвердили усудовому засіданнісвідки ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та обвинувачений.

Досліджені у ході судового розгляду копії довідок Харківської торгово-промислової палати (Т.1 а.с. 83-87 м.к.п.),на підставіяких булиукладені додатковіугоди,взагалі невідображають реальногоколивання цінигазу наринку природногогазу Українита немістять інформаціюпро середньоринкові цінина ринкуприродного газуУкраїни,як цепередбачено уп.3.4.1.Договору №28/12від 28.12.2020.У данихдовідках відображена вартість природного газу на європейському хабі ТТF (газорозподільчий центр, який знаходиться в Нідерландах і є міжнародним майданчиком для торгівлі газом) до кордону України станом на: 04.01.2021 р., 05.01.2021 р., 08.01.2021 р., 13.01.2021 р., 20.01.2021 р.

Зазначені довідки Харківської торгово-промислової палати не могли бути підставою для укладення додаткових угод на постачання природного газу.

Також висновком судової товарознавчої експертизи №1305/22 від 07.06.2022 підтверджено, що фактично коливання цін на природний газ станом на 18.01.2021, 20.01.2021, 25.01.2021, 26.01.2021, 27.01.2021, 28.01.2021, 29.01.2021 по відношенню до попередньої дати з урахуванням ПДВ (по всіх умовах оплати) за ресурсами поточного місяця не відбулося (Т.3 а.с. 7-26 м.к.п.).Так, судовою товарознавчоюекспертизою встановлено, що 18.01.2021 по відношенню з 15.01.2021 коливання цін не відбувалося; 20.01.2021 по відношенню з 18.01.2021 відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00088%; 25.01.2021 по відношенню з 20.01.2021 відбулося коливання ціни у бік зростання на +0,00643%; 26.01.2021 по відношенню з 25.01.2021 коливання цін не відбувалося; 27.01.2021 по відношенню з 26.01.2021 коливання цін не відбувалося; 28.01.2021 по відношенню з 27.01.2021 коливання цін не відбувалося; 29.01.2021 по відношенню з 28.01.2021 коливання цін не відбувалося.

Крім того, рішенням господарського суду Львівської області від 01.05.2023 року у справі №914/554/23, яке набрало законної сили 01.06.2023 р., встановлено, що висновки довідок Харківської торгово-промислової палати не містять посилань на коливання ціни на предмет закупівлі за договором №28/12 від 28.12.2020 року або обґрунтування коливання ціни на такі товари упродовж періодів між укладеним договором та додатковими угодами та не можуть бути використані для підтвердження коливання цін на ринку товарів.

Рішенням суду також встановлено, що укладеними додатковими угодами сторони дійшли згоди про збільшення ціни на природний газ до 8752,12 грн за 1000 м. куб. Додаткові угоди, зокрема, №2 від 18.01.2021, №3 від 20.01.2021, №4 від 25.01.2021, №5 від 26.01.2021, №7 від 27.01.2021, №8 від 28.01.2021, №9 від 29.01.2021 до Договору №28/12 від 28.12.2022, які укладені між виконавчим комітетом Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області та ТОВ «Кастум» суперечать вимогам Закону України «Про публічні закупівлі». Дані додаткові угоди визнано недійсними (Т.1 а.с. 198-210 матеріалів кримінального провадженняу справі№ 196/662/22).

Укладення додаткових угод та збільшення ціни за одиницю товару, без збільшення суми, визначеної в договорі, щоразу призводило до зменшення кількості пального в порівнянні з початковим договором.

Внаслідок підписання та укладення ОСОБА_6 додаткових угод, частина грошових коштів, отриманих ТОВ «Кастум» через збільшення ціни за 1 тис. м. куб. газу, призвело до поставки його до Виконавчого комітету Могилівської сільської ради у менших обсягах, є неправомірною вигодою, оскільки не було законних підстав для збільшення вартості газу на суму відображену у додаткових угодах і, у підсумку їх перерахування та одержання ТОВ «Кастум».

Неправомірною вигодою є грошові кошти, які одержано без законних на те підстав.

Отже, ОСОБА_6 всупереч вимогЗакону України«Про публічнізакупівлі» та п. 3.4.1. Договору №28/12уклав додаткові угоди, якими значно збільшено ціну за 1 тис. куб. м природнього газу. Однак, такого коливання цін в бік зростання на ринку не було, воно документально не підтверджене та не обґрунтоване. Загальна сума договору на поставку природнього газу не збільшилася, а зменшився обсяг газу, яке поставлено до Виконавчого комітету Могилівської сільської ради. Різниця у розмірі 350 853, 99 грн. між сумою фактично витрачених Виконавчим комітетом Могилівської сільської ради коштів на закупівлю газу та сумою коштів за поставлений газ, є сумою отриманої ТОВ «Кастум» неправомірної вигоди.

Згідно з п. 4 примітки дост. 364 КК Українитяжкими наслідками у статті 364 вважаються такі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

За правилами п. 5 підрозділу 1 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України в частині кваліфікації кримінальних правопорушень сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом169.1.1 пункту 169.1 статті 169цьогоКодексудля відповідного року (50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року).

Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2021 року встановлено у розмірі 2270 грн. (ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік»).

Таким чином, для визначення наслідків тяжкими сума має дорівнювати або перевищувати 283 750 грн. (1135 х 250 = 283 750).

Сума у розмірі 350 853, 99 грн., яка без законнихпідстав отриманаТОВ «Кастум», що підтверджується висновком судової економічної експертизи №21-22 від 24.06.2022, перевищує двісті п`ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, є спричиненням тяжких наслідків.

Такі тяжкі наслідки спричинено державним інтересам.

Державні інтереси закріплюються як нормамиКонституції України, так і нормами інших правових актів.

Згідно з рішенням Конституційного суду України від 08.04.1999 за №3-рп/99 «інтереси держави» є оціночним поняттям.

Пунктом 2 зазначеного рішення встановлено, що під поняттям «орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах» потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади, орган, на який державою покладено обов`язок щодо здійснення конкретної діяльності у відповідних правовідносинах, спрямованої на захист інтересів держави.

Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами (ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Відповідно до ст.ст. 3, 142, Конституції України, ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», держава відповідає за свою діяльність, у тому числі в частині дотримання встановлених нею ж норм і гарантій щодо діяльності місцевого самоврядування матеріальною і фінансовою основою якого є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах.

Відповідно до ст. 51 Закону виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень.

Укладенням додаткових угод до договору поставки природного газу порушено матеріальні державні інтереси в особі виконавчого комітету Могилівської сільської ради.

Суд, оцінивши докази у справі та встановивши фактичні обставини справи, доходить висновку, що такі дії ОСОБА_6 вчинив умисно з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум».

Аналіз ч. 1 та ч. 2ст. 364 КК Українидає можливість зробити висновок, що суб`єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом до діяння і умисним або необережним ставленням винного до його наслідків. З диспозиції статті вбачається, що обов`язковою ознакою зловживання службовим становищем є мета - одержання неправомірної вигоди, зокрема, для іншої юридичної особи.

Згідно ч.2 ст. 24 КК України прямим є умисел, якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачала його суспільно небезпечні наслідки і бажала їх настання.

Про наявність умислу ОСОБА_6 та вчинення злочину з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум» свідчать встановлені в ході судового розгляду такі фактичні обставини справи.

Так,судом встановлено,що додатковіугоди додоговору №28/12від 28.12.2022р.Виконавчий комітетМогилівської сільськоїради отримавразом здовідками ХарківськоїТПП,яких були5,а додатковихугод,якими підвищувалисьціни нагаз було8.При цьому довідки ХарківськоїТПП відображалилише вартістьприродного газуна європейськомухабі TTFна конкретнудату тане підтверджуваликоливання цінна ринкуприродного газув Україні. Зазначені довідки Харківської торгово-промислової палати не могли бути підставою для укладення додаткових угод на постачання природного газу.

Вказані додаткові угоди підписувались ОСОБА_6 у порушення вимог діючого законодавства. Також перед укладенням додаткових угод не відбувалось взагалі будь-яких переговорів. Жодних листів, пропозицій тощо, які б обґрунтовували необхідність підвищення ціни на газ, від ТОВ «Кастум» не надходило.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 зазначив, що він ознайомлювався із зазначеними довідками ТПП, а отже був обізнаний про відсутність підстав для підняття цін на газ за додатковими угодами.

Суд доходитьвисновку,що обвинувачений усвідомлював факт, що підписуючи додаткові угоди він використовує своє службове становище, а підняття цін на газ суперечить інтересам служби, а також передбачав наслідки укладення додаткових угод у виді матеріальних збитків для Виконавчого комітету Могилівської сільської ради та одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум».

Про дії ОСОБА_6 саме з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум» вказують такі обставини та факти.

Про таку мету свідчить сам процес укладання додаткових угод.

Так, додаткові угоди підписувались та укладались ОСОБА_6 лише на усну пропозицію ТОВ «Кастум».

ОСОБА_6 , ознайомившись з довідками Харківської ТПП, які взагалі не мають інформацію про ціни газу на ринку України, та в яких мається коливання в бік зменшення ціни на газ, свідомо усвідомлював та бажав, намагаючись обійти вимоги Закону України «Про публічні закупівлі», підвищити ціну на газ до тієї суми, яка була вигідна саме ТОВ «Кастум», однак при цьому була невигідна Виконавчому комітету Могилівської сільської ради, що і спричинило збитки.

Додаткові угоди були укладені у досить короткий проміжок часу та більшість угод укладалась кожного дня, а саме, 25.01.2021 р, 26.01.2021 р., 27.01.2021 р., 28.01.2021 р., 29.01.2021 р.

18.01.2021 укладено додаткову угоду №2 від 18.01.2021 р. до договору №28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 165 656,56 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 4 950,00 грн. з ПДВ; Через 2 дні додатковою угодою №3 від 20.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 150735,29 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 5440,00 грн. з ПДВ; Через 5 днів додатковою угодою №4 від 25.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 137123,74 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 5980,00 грн. з ПДВ. Далі додаткові угоди укладаються кожного дня, а саме: додатковою угодою №5 від 26.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 124620,06 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 6577,40 грн. з ПДВ; додатковою угодою №7 від 27.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 113259,66 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 7234,48 грн. з ПДВ; додатковою угодою №8 від 28.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 103015,0753 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 7957,20 грн. з ПДВ; додатковою угодою №9 від 29.01.2021 до договору № 28/12 від 28.12.2020, якою зменшено обсяг постачання природного газу до 93607,30 куб. м та підвищено ціну за 1000 кубічних метрів газу до 8752,12 грн. з ПДВ.

Постачання основного об`єму газу відбувалось за максимальною ціною, яка утворилася внаслідок укладення декількох додаткових угод. Це свідчить про бажання одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум».

Також фактом, який свідчить про небажання ОСОБА_6 діяти в інший спосіб, окрім як діяти з метою отримання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум» є таке.

Судом встановлено,що 18.11.2020р.тендерним комітетомВиконавчого комітетуМогилівської сільськоїради затвердженотендерну документаціюдля оголошеннязакупівлі напридбання природногогазу запроцедурою «відкритіторги»,орієнтованою вартістюзакупівлі 1400000,00грн. (Т.1 а.с. 67 м.к.п.).

Участь в тендері брали 8 учасників (протокол засідання тендерного комітету Могилівської сільської ради №25 від 11.12.2020 (Т.1 а.с. 68 м.к.п). Найбільшу ціну запропонував учасник - ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» - 1100000 грн., тобто в розмірі 5500 грн за 1000 куб. м газу.

Переможцем процедури відкритих торгів згідно предмету закупівлі «Природний газ», ДК 021:2015:09120000-6 Газове паливо визнано учасника торгів ТОВ «Кастум», який запропонував суму 820000 грн., тобто в розмірі 4100, 00 грн. за 1000 куб. м газу.

28.12.2020 Виконавчий комітет Могилівської сільської ради з ТОВ «Кастум» підписали договір №28/12 від 28.12.2020 р. про закупівлю газу в об`ємі 200 тис. куб. м. газу на загальну суму 820000 грн., тобто в розмірі 4100, 00 грн. за 1000 куб. м газу.

Внаслідок підписання додаткових угод, кінцева ціна на закупівлю газу становила не 4100, 00 грн. за 1000 куб. м газу, а ціна яка очевидно була вигідна ТОВ «Кастум» 8752,12 грн. за 1000 куб. м газу, що більш як у двічі більше ніж запропонована початкова ціна ТОВ «Кастум» та більша ніж ціна, яка запропонована учасником тендеру, який запропонував найбільшу ціну на момент проведення тендеру (ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» - в розмірі 5500 грн. за 1000 куб. м газу).

Таке підняття ціни газу було сформовано за досить короткий проміжок часу з 18.01.2021 по 29.01.2021.

Також рішенням господарського суду Львівської області від 01.05.2023 року у справі №914/554/23, встановлено, що в період з 15 січня по травень 2021 року виконавчому комітету Могилівської сільської ради було поставлено природний газ на загальну суму 820 000,00 грн. за ціною 8752,12 грн. за 1000 куб.м.

Отже,в судовомузасіданні встановлено,що 28.12.2020між Виконавчийкомітет Могилівськоїсільської радиз ТОВ«Кастум» укладенодоговір №28/12про постачанняприродного газу поціні 4100,00грн.за 1000куб.м газу,а черезнезначний проміжокчасу -в січні 2021року булоукладено декількадодаткових угод,згідно якихбуло підвищеноціну на газ до 8752,12грн.за 1000куб.м.з ПДВ тазменшено обсягпостачання природногогазу до93607,30куб.м.Додаткові угодиукладені зпорушенням діючогозаконодавства напідставі довідокХарківської ТПП,які не могли бути підставою для укладення додаткових угод на постачання природного газу. При цьому перед укладенням додаткових угод не відбувалось взагалі будь-яких переговорів між сторонами договору, пропозицій, які б обґрунтовували необхідність підвищення ціни на газ, від ТОВ «Кастум» не надходило. Додаткові угоди укладались у стислий проміжок часу, зокрема, кожного дня, що свідчить про послідовність та цілеспрямованість дій обвинуваченого.

Зазначені обставинита діїобвинуваченого,які грубопорушували діючезаконодавство,підтверджують наявність мети одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум».

Вищевказані обставини, які встановлені в ході судового розгляду, підтверджують, що ОСОБА_6 мав єдиний злочинний намір, що охоплював заздалегідь поставлену мету на одержання неправомірної вигоди ТОВ «Кастум» та єдиний злочинний умисел, що об`єднував всі вчинені ним діяння - підписання додаткових угод про підвищенні ціни на газ, яка була вигідна саме ТОВ «Кастум».

Таким чином, ОСОБА_6 без законних підстав укладаючи додаткові угоди розумів, що в очолюваний ним Виконавчий комітет Могилівської сільської ради буде поставлено менше палива, що є економічно невигідним для нього та призведе до збитків Виконавчому комітету Могилівської сільської ради та неправомірного отримання вигоди ТОВ «Кастум», усвідомлював суспільно небезпечний характер вчинюваних ним дій, передбачав їх протиправні наслідки та бажав їх настання.

Згідно ч. 6. ст. 368 КПК України, обираючи і застосовуючи норму закону України про кримінальну відповідальність до суспільно небезпечних діянь при ухваленні вироку, суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно висновку,викладеному упостанові ВерховногоСуду від02лютого 2022року(справа№ 520/15641/15-к,провадження №51-3361км 21),наявність абовідсутність домовленостей між службовою особою та безпосереднім вигодонабувачем жодним чином не перешкоджає кваліфікувати діяння такої службової особи, яка, зловживаючи владою або службовим становищем, діє з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної або юридичної особи, за ст.364КК України, навіть якщо службова особа діє в інтересах третьої особи без доведення до відома такої особи інформації про характер та зміст своїх дій.

З вищевикладенихпідстав судне можевзяти доуваги доводиобвинуваченого,про те,що він не діяв в інтересах ТОВ «Кастум», а органом досудового розслідування не доведено, що він діяв умисно в інтересах третіх осіб з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи. Вказані доводи суд вважає необґрунтованими.

Також судне можевзяти доуваги доводиобвинуваченого проте,що він був вимушений укладати додаткові угоди про збільшення ціни газу, а зупинка у постачанні газу у зимовий період призвела б до зупинки діяльності цих закладів та матеріальних збитків. У випадку розірвання основного договору на постачання газу, необхідно було повторно проводити процедуру тендеру та укладати нові угоди, що потребувало значного часу.

Такі доводи спростовуються наступним.

Пунктом 11.5. Договору №28/12 від 28.12.2020 р. визначено що припинення, або розірвання Договору можливе за взаємною згодою Сторін, шляхом підписання додаткової угоди до Договору або за рішенням суду на вимогу однієї із сторін на підставі та в порядку встановленим чинним законодавством та Договором.

У випадку незгоди покупця з такою зміною ціни, він повинен був діяти у відповідності до розділу Х Договору №28/12 - «Вирішення спорів».

Згідно п. 10.1. Договору, спірні питання між сторонами щодо виконання умов Договору мають вирішуватись шляхом переговорів, а у разі недосягнення згоди у судовому порядку.

Отже, ОСОБА_6 мав право не піднімати ціну на пальне шляхом укладення додаткових угод, а у випадку виникнення спору з приводу цього, вирішити його шляхом переговорів, а в подальшому в судовому порядку та повторно здійснити процедуру закупівлі.

Під час проведення повторної процедури закупівлі газу, Виконавчий комітет Могилівської сільської ради мав право укласти договір на постачання газу за спрощеною закупівлею.

Зокрема, згідно ч.1 ст. 3 Закону України«Про публічнізакупівлі» (вредакції ЗаконуУкраїни «Пропублічні закупівлі»на моментдоговірних відносин) цей Закон застосовується:

1) до замовників, визначенихпунктами 1-3частини першої статті 2 цього Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;

2) до замовників, визначенихпунктом 4частини першої статті 2 цього Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень;

3) до замовників, визначенихчастиною першоюстатті 2 цього Закону, які здійснюють спрощені закупівлі відповідно до цього Закону та/або укладають договори без використання електронної системи закупівель відповідно дочастини другоїцієї статті.

Пунктом 1. ч.1 ст. 2 Закону визначено, що до замовників, які здійснюють закупівлі відповідно до цього Закону, належать органи державної влади (орган законодавчої, органи виконавчої, судової влади), та правоохоронні органи держави, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, об`єднання територіальних громад;

Статтею Закону України «Про публічні закупівлі» (на момент договірних відносин) визначено поняття спрощена закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена упунктах 1і2частини першої статті 3 цього Закону.

Отже, Виконавчий комітет Могилівської сільської ради мав право прийняти рішення про закупівлю газу, вартістю менше 200 000 грн. за спрощеною закупівлею на період розірвання договору з ТОВ «Кастум» та проведення повторного тендеру з закупівлі газу за процедурою відкритих торгів.

Також усудовому засіданнісвідок ОСОБА_9 , який займав посаду директора ТОВ «Кастум», у судовому засіданні пояснив, що зі сторони ТОВ «Кастум» не було будь-яких погроз чи ультиматумів з приводу того, що газ не буде поставлятись, у разі відмови виконавчого комітету Могилівської сільської ради підписувати додаткові угоди.

Враховуючи викладене, суд вважає необґрунтованими вищевказані доводи обвинуваченого.

Щодо тверджень обвинуваченого ОСОБА_6 про порушення, на його думку, вимог кримінального процесуального закону під час здійснення тимчасового доступу 29.07.2022 р., оскільки оригінали договорів слідчим не вилучались в ході тимчасового доступу, так як дані оригінали документів після отримання ухвали слідчого судді були самостійно надані сільською радою до ВП №11, то суд зазначає таке.

Слідчий ОСОБА_18 , який допитаний в ході судового розгляду з приводу обставин вчинення слідчої дії, пояснив, що він на виконання ухвали слідчого судді від 21.07.2022 р. про надання тимчасового доступу до документів направив відповідну ухвалу до виконавчого комітету Могилівської сільської ради. 27.07.2022 р. до ВП №11 Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області надійшов супровідний лист, разом з оригіналами договору та оригіналами додаткових угод. Однак, у зв`язку з тим, що всі документи, зазначені в ухвалі, не були направлені зазначеним листом, він 29.07.2022 р. поїхав до Виконавчого комітету Могилівської сільської ради, разом з оригіналом договору та додаткових угод, де здійснив тимчасовий доступ до всіх документів, зазначених в ухвалі, про що був складений відповідний протокол та опис вилучених документів, який підписав ОСОБА_6 ТАкож на решту документів, які не були надані 27.07.2022 р. виконавчим комітетом також підготовлено та надано йому ще 2 супровідних листа.

Показання слідчого повністю узгоджуються із дослідженими в ході судового розгляду ухвалою слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 21.07.2022 про надання тимчасового доступу (Т.3 а.с. 225-226 м.к.п.); протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 29.07.2022, разом з описом (Т. 4 а.с. 1-3 м.к.п.); листом Виконавчого комітету Могилівської сільської ради №699/2-9 від 27.07.2022 (Т.4 а.с. 4 м.к.п.); листом Виконавчого комітету Могилівської сільської ради №707/2-9 від 29.07.2022 (Т.4 а.с. 20-21 м.к.п.); листом Виконавчого комітету Могилівської сільської ради №708/2-9 від 29.07.2022 (Т.4 а.с. 37-38 м.к.п.). У вказаних листах Виконавчого комітету Могилівської сільської ради зазначено про надання документів на виконання ухвалою слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 21.07.2022 р.

Таким чином, виконавчим комітетом Могилівської сільської ради було надано документи, в т.ч. і оригінали договору та додаткових угод, на виконання ухвали слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 21.07.2022 р. про надання тимчасового доступу.

Протокол тимчасового доступу до речей і документів від 19.07.2022 р. та опис вилучених документів, містить підписи ОСОБА_6 , що також підтвердив останній у судовому засіданні, будь-яких зауважень до протоколу не було.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Отже, у відповідності до вимог ч.1 ст. 159 КПК України виконавчим комітетом Могилівської сільської ради було надано органу досудового розслідування документи, які зазначені в ухвалі слідчого судді про надання тимчасового доступу.

Судом не встановленого передбачених законом підстав для визнання протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 29.07.2022 р. недопустимим доказом.

Щодо доводів обвинуваченого про порушення процедура вручення йому підозри, оскільки підозру мав вручати прокурор обласної прокуратури, але йому вручив підозру прокурор ОСОБА_4 , то суд не може взяти до уваги дані доводи з огляду на таке.

Згідно п.1ч.1ст.481КПК України, письмове повідомлення про підозру здійснюється адвокату, депутату місцевої ради, депутату Верховної Ради Автономної Республіки Крим, сільському, селищному, міському голові - Генеральним прокурором, його заступником, керівником обласної прокуратури в межах його повноважень;

Згідно ч.1 ст. 278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Судом досліджено повідомлення про підозру від 05.09.2022 р. (Т.4 а.с. 138-146 м.к.п.). Дане повідомлення відповідно до положень п.1 ч.1 ст. 481 КПК України здійснено керівником Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_19 , та у відповідності до положень ч.1 ст. 278 КПК України повідомлення про підозру вручено ОСОБА_6 прокурором ОСОБА_20 , що відповідає вимогам чинного кримінально-процесуального законодавства.

Таким чином, посилання ОСОБА_6 про порушення процедури вручення йому підозри є необґрунтованим та безпідставним.

Заслухавши обвинуваченого, оцінивши досліджені судом докази, суд вважає, що дане кримінальне правопорушення скоїв обвинувачений ОСОБА_6 та кваліфікує його дії за ч.2 ст.364 КК України, оскільки він скоїв зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам .

Вину обвинуваченогоу вчиненнікримінального правопорушення суд вважає доведеною.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, обставини, що впливають на його відповідальність.

Обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд по справі не вбачає.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України судом не встановлено та в обвинувальному акті таких обставин не зазначено.

Обвинувачений ОСОБА_6 вчинив злочин, який згідно ст.12 КК України відносяться до категорії тяжких злочинів.

Обвинувачений ОСОБА_6 раніше несудимий, з 2002 року працює на посаді голови Могилівської сільської ради, позитивно характеризується за місцем роботи та місцем проживання, на облікуу лікарівпсихіатра танарколога неперебуває.

З урахуваннямхарактеру скоєногокримінального правопорушення,яке згідноз ч.2ст.12КК Україниє тяжкимзлочином,особи обвинуваченого,який ранішене судимий,позитивно характеризуєтьсяза місцемпроживання таза місцемроботи, враховуючи вік ОСОБА_6 ,який намомент ухваленнявироку становить58роки, враховуючи ступінь тяжкості та обставини вчиненого кримінального правопорушення, то суд вважає, що виправлення обвинуваченого і перевиховання можливе лише в умовах ізоляції від суспільства та необхідно призначити обвинуваченому покарання за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, в межах санкції даної статті у вигляді позбавлення волі з позбавленнямправа обійматипосади ворганах місцевогосамоврядування таорганах виконавчоївлади зіштрафом 700неоподатковуваних мінімумівдоходів громадян.

Суд вважає дане покарання необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

У даному випадку відсутні підстави для застосування до обвинуваченого положень ст.69 (призначення більш м`якого покарання, ніж передбачено законом) та ст.75 (звільнення від відбування покарання з випробуванням) КК України. Вчинений ним злочин відноситься до корупційних, а тому, згідно зазначених норм їх застосування неможливе.

Запобіжний захід у виді застави у відношенні обвинуваченого слід залишити без змін до набрання вироком законної сили.

Витрати, понесені при проведенні по справі судової товарознавчої експертизи №1305/22 від 07.06.2022 у сумі 5851,87 грн., судової економічної експертизи №21-22 від 24.06.2022 у сумі 5166,34 грн., судової почеркознавчої експертизи №СЕ-19/104-22/22498-ПЧ від 03.08.2022 у сумі 1887,80 грн., суд згідно ст.118 КПК України відносить до процесуальних витрат та вважає за необхідне стягнути їх з обвинуваченого на користь держави.

Ухвалою слідчого судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 06.09.2022 у справі №196/85/22, була визначена підозрюваному ОСОБА_6 застава у розмірі 104000,00 грн. (Т.4 а.с. 170-174 м.к.п.), яка була внесена 06 вересня 2022 року на депозитний рахунок ТУ ДСА України в Дніпропетровській області (Т.4 а.с. 200 м.к.п.).

У даному випадку відсутні передбачені ч.8 ст. 182 КПК України підстави для звернення застави в дохід держави.

Згідно ч.11 ст. 182 КПК України застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу.

Враховуючи, що відсутні підстави для звернення застави в дохід держави, то за таких обставин, суд вважає за необхідне на підставі ч.11 ст. 182 КПК України кошти, сплачені по заставіу розмірі 104 000,00 грн., повернути особі,яка їївнесла, після набрання вироком законної сили.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, і призначити йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах місцевого самоврядування та органах виконавчої влади на строк 2 (два) роки зі штрафом 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 11 900 грн. (одинадцять тисяч девятсот грн.).

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_6 до набрання вироком законної сили залишити без змін заставу у розмірі 104 000,00 грн.

Початок строку відбування покарання у виді позбавлення волі обвинуваченому ОСОБА_6 обчислювати з моменту приведення вироку до виконання.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави (отримувач: ГУК у Дн-кій обл/ТГс Царичан/24060300, код отримувача (ЄДРПОУ): 37988155, банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.), номер рахунку: UA598999980313000115000004505, код класифікації доходів бюджету: 24060300) витрати, понесені при проведенні судової економічної експертизи №21-22 від 24.06.2022 у сумі 5166,34 грн., судової почеркознавчої експертизи №СЕ-19/104-22/22498-ПЧ від 03.08.2022 у сумі 1887,80 грн., а всього 7054,14 (сім тисяч п`ятдесят чотири грн. 14 коп.).

Стягнути з ОСОБА_6 витрати, понесені при проведенні судової товарознавчої експертизи №1305/22 від 07.06.2022 у сумі 5851,87 (п`ять тисяч вісімсот п`ятдесят одну грн. 87 коп.) (Установа банку: ПриватБанк, МФО банку: 305299, IBAN: UA273052990000026004030126618, рахунок отримувача: UA273052990000026004030126618).

Після набрання вироком законної сили повернути заставу у розмірі 104000,00грн.(сточотири тисячігрн.00коп.), особі, яка її внесла.

Речові докази флеш накопичувач, на якому наявні папка «пошта», в яку збережено 7 файлів з електронної пошти та протокол огляду в електронному виді від 01.06.2022, який знаходиться в матеріалах кримінального провадження, залишити у кримінальній справі.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду через Царичанський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116752708
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —196/662/22

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Вирок від 05.02.2024

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 11.11.2022

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 11.11.2022

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні