Рішення
від 05.02.2024 по справі 345/224/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/224/24

Провадження № 2/345/265/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.02.2024 м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Кулаєць Б.О.,

секретаря судового засідання Слободян Т.Я.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Калуш цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Верхнянської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно за законом,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позицій сторін:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за нею у порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на спадкове майно, а саме: житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Свою позовну заяву обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_2 , який постійно проживав по АДРЕСА_1 . Після смерті батька залишилося спадкове майно, яке складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 .

03 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Лесик В.Б. листом № 416/02-14 від 03.10.2023 їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарським будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , оскільки відсутні правовстановлюючі документи на майно. У зв`язку з цим, вона змушена звернутись з позовом до суду про визнання права на спадкове майно.

Позивачка подала до суду заяву, в якій даний позов підтримує та просить його задоволити. Розгляд справи просить проводити без її участі.

Представник відповідача подав до суду заяву, згідно з якою просить розгляд справи проводити у відсутності представника Верхнянської сільської ради та винести рішення на підставі наявних у справі доказів. Позовну заяву підтримує та просить задоволити її в повному обсязі.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі:

ухвалою суду від 17.01.2024 відкрито провадження у справі, призначено відкрите підготовче судове засідання в порядку загального позовного провадження, встановлено відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання та відзиву на позовну заяву.

25.01.2024 представник відповідача подав до суду заяву, згідно з якою просить розгляд справи проводити у відсутності представника Верхнянської сільської ради та винести рішення на підставі наявних у справі доказів. Позовну заяву підтримує та просить задоволити її в повному обсязі.

05.02.2024 позивачка подала до суду заяву, в якій даний позов підтримує та просить його задоволити. Розгляд справи просить проводити без її участі.

Частиною 1 статті 206ЦПК України встановлено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст.206ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з ч. 3 ст.200ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу (ч. 4 ст. 200 ЦПК України).

Враховуючи, що відповідач позов визнав, визнання ним позову не суперечить інтересам сторін, тому суд приймає визнання позову відповідача та приходить до висновку про можливість ухвалення рішення про задоволення позову.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК Україн, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, про що складено відповідну довідку.

Таким чином, виходячи з поданих заяв, судом розглядається справа за наявними доказами у відсутності сторін без фіксування звукозаписувальним технічним засобом

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин:

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 03.04.2023 (а.с. 10).

Факт родинних відносин між позивачкою ОСОБА_1 та померлим ОСОБА_2 , який є її батьком? підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 12.03.1997 (а.с. 9).

18.10.2000 ОСОБА_2 розірвав шлюб з матір`ю позивачки - ОСОБА_3 , що стверджується відповідним свідоцтвом серії НОМЕР_3 від 18.10.2000.

Згідно зі заявою № 310 від 08.06.2023 позивачка звернувся до приватного нотаріуса Лесик В.Б. з метою отримання спадщини після смерті батька ОСОБА_2 (а.с. 12).

Відповідно до витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі № 72762303 від 08.06.2023 нотаріусом Лесик В.Б. було зареєстровано спадкову справу № 70762794 після смерті ОСОБА_2 (а.с. 14).

Згідно з довідкою виконкому Верхнянської сільської ради № 91 ОСОБА_2 по день смерті проживав і був зареєстрований в АДРЕСА_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 у виконкомі Верхнянської сільської ради не посвідчувався (а.с. 16).

ОСОБА_2 до дня смерті числився головою домогосподарства згідно записів по погосподарської книги за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою виконавчого комітету Верхнянської сільської ради № 2/06-2 від 03.01.2024 (а.с. 18).

Листом приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Лесик В.Б. № 416/02-14 від 03.10.2023 позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарським будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи на майно (а.с. 11).

На спадковедомоволодіння заадресою АДРЕСА_1 виготовлений технічний паспорт від 18.08.2023 (а.с. 19-21), згідно з яким вказаний житловий будинок побудовано у 1965 році, а його інвертаризаційна вартість станом на 18.08.2023 становить 82248,00 грн., що підтверджується довідкою, виданою ФОП ОСОБА_4 № 4715 від 18.08.2023 (а.с. 22).

Таким чином, між сторонами виник спір з приводу визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 .

Оцінка суду:

дослідивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Статтею 2ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 1 та ч. 5 ст. 81 ЦПК України).

Згідно з п. 1 ч. 2 ст.16ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Статтею 392ЦК Українипередбачено,що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, який міститься у постанові Судової палати у цивільних справах від 18 лютого 2015 року у справі № 6-244цс14, за правилами статті 392ЦК України позов про визнання права власності може бути пред`явлено, по-перше, якщо особа є власником майна, але її право оспорюється або не визнається іншою особою; по друге, якщо особа втратила документ, який засвідчує її право власності.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно зі ст.1220ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Статтями 1217 та 1223 цього Кодексу встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1223ЦК Кодексу право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1258ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.ст. 1261 та 1265 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її.

Згідно зі ст. 1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Крім позивачки, яка є донькою спадкодавця та спадкоємцем за законом першої черги, інших спадкоємців, які б звернулись до нотаріуса зі заявою про прийняття спадщини в порядку ст. 1269 ЦК України, та спадкоємців, передбачених ст.1261 ЦК України, які претендують на обов`язкову частку в спадщині, передбачену ст. 1241 ЦК України, а також проживаючих із спадкодавцем однією сім`єю без укладення шлюбу, немає. Спадковий договір від імені спадкодавця не укладався.

За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги, яка у встановлений законом строк звернулася до нотаріуса зі заявою про прийняття спадщини, визнання позову відповідачем, а також те, що позивачка не може оформити свої спадкові права через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно, суд приходить до висновку, що є достатні підстави для задоволення позовної заяви та визнання за нею в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного ст.ст. 16, 392, 1216, 1218, 1220, 1223, 1225, 1258, 1261, 1268, 1269, 1296, ЦК України, ст.ст. 2, 13, 80, 81, 206 ЦПК України, керуючись ст.ст. 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

позов ОСОБА_1 до Верхнянської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Верхнянська сільська рада, адреса: вул. Шевченка, 72 с. Верхня Калуського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 40170117.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116752801
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за законом

Судовий реєстр по справі —345/224/24

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні