Ухвала
від 30.01.2024 по справі 127/3082/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/3082/24

Провадження №1-кс/127/1348/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

адвоката ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_6 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваногоОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні № 12022020000000459 від 04.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307, ч. ч. 1, 2 ст. 308 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваногоОСОБА_6 .

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12022020000000459 від 04.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. ч. 1, 2 ст. 308 КК України КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , страждаючи на психічний розлад, зумовлений залежністю від наркотичного засобу внаслідок зловживання ним, а саме розлади психіки та поведінки в наслідок вживання опіоїдів, тобто будучи хворим на наркоманію, 22.07.2020 розпочав проходження замісної підтримувальної терапії (далі - ЗПТ) у Комунальному некомерційному підприємстві «Центр терапії залежностей «Соціотерапія» Вінницької обласної ради», під час якого за призначенням лікаря-нарколога отримував препарат ЗПТ метадон, який включений до Списку № 1 «Наркотичні засоби, обіг яких обмежено» Таблиці II Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770, у дозуванні 115 мг на добу щодня. Таке лікування від наркоманії ОСОБА_6 проходить у КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР» дотепер.

Продовжуючи отримувати в КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР» наркотичний лікарський препарат «Метадон-ЗН», ОСОБА_6 у грудні 2022 року, у порушення вимог Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 № 60/95-ВР, Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними» від 15.02.1995 № 62/95-ВР, Порядку проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України № 200 від 27.03.2012, вирішив заволодіти наркотичними засобами шляхом шахрайства, додатково звернувшись до Товариства з обмеженою відповідальністю «Замісна підтримувальна терапія» (код ЄДРПОУ-44711790) для залучення до ЗПТ.

Для реалізації свого умислу ОСОБА_6 28.12.2022 прибув до медичного центру Товариства з обмеженою відповідальністю «Замісна підтримувальна терапія» (код ЄДРПОУ-44711790), за адресою: м. Вінниця, вул. Оводова, 29, прим. літ. «А» (прим. № 3), де на прийомі у лікаря-психіатра ОСОБА_7 перед включенням його до лікування із використанням препаратів ЗПТ повідомив їй недостовірну інформацію про те, що у інших закладах охорони здоров`я він не отримує ЗПТ, після чого підписав Заяву про отримання наркотичних засобів, психотропних речовин, та/або прекурсорів і виконання призначень лікаря, Інформовану згоду на участь у замісній підтримувальній терапії із застосуванням препарату метадон, уклав Угоду про надання медичних послуг, а також підписав Інформаційний лист для хворого або особи, яка здійснює за ним догляд, про правила поводження з препаратами наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, недопущення їх використання не за медичним призначенням. В угоді про надання медичних послуг ОСОБА_6 зазначив, що на момент звернення до МЦ ТОВ «Замісна підтримувальна терапія» не перебуває на лікуванні в іншому медичному закладі, де йому призначено наркотичні та психотропні лікарські засоби, зобов`язавшись при цьому під час лікування у даному закладі не звертатись на лікування в інші медичні заклади, з метою призначення йому наркотичних та психотропних лікарських засобів.

Тим самим ОСОБА_6 приховав своє лікування в КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР», де йому вже призначені наркотичні лікарські засоби та він фактично отримував необхідне лікування, тобто ввів у оману лікаря-психіатра ТОВ «Замісна підтримувальна терапія» ОСОБА_7 , в результаті чого отримав 3 таблетки наркотичного лікарського засобу «Метафін ІС», 25 мг, курсом на один день у добовій дозі препарату 75 мг.

Продовжуючи реалізацію свого єдиного злочинного умислу, спрямованого на систематичне заволодіння наркотичним засобом метадоном під виглядом отримання лікування із застосуванням препаратів ЗПТ шляхом обману ОСОБА_6 29.12.2022 отримав 4 таблетки наркотичного лікарського засобу «Метафін ІС», 25 мг, курсом на один день у добовій дозі препарату 100 мг; 30.12.2022 - 12 таблеток наркотичного лікарського засобу «Метафін ІС», 25 мг, курсом на три дні (з 30.12.2022 до 01.01.2023) у добовій дозі препарату 100 мг для самостійного прийому в амбулаторних умовах; 02.01.2023 - 4 таблетки наркотичного лікарського засобу «Метафін ІС», 25 мг, курсом на один день у добовій дозі препарату 100 мг.

Враховуючи вищезазначене ОСОБА_6 , шляхом обману лікаря-психіатра ТОВ «Замісна підтримувальна терапія» ОСОБА_7 , тобто шляхом шахрайства, у період з 28.12.2022 до 02.01.2023 заволодів наркотичним засобом метадоном загальною масою 0,575 г.

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , громадянину України, в силу ст. 89 КК України раніше не судимому, 29.01.2024 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 308 КК України тобто у заволодінні наркотичними засобами шляхом шахрайства.

Підозра ОСОБА_6 у вчиненні зазначеного правопорушення обґрунтовується зібраними у ході досудового розслідування доказами, а саме: протоколами негласних слідчих (розшукових) дій, у ході яких зафіксовано факт заволодіння ОСОБА_8 наркотичними засобами шляхом шахрайства; протоколом проведення обшуку медичного центру Товариства з обмеженою відповідальністю «Замісна підтримувальна терапія» (код ЄДРПОУ-44711790), за адресою: м. Вінниця, вул. Оводова, 29, прим. літ. «А» (прим. № 3), від 03.01.2023, в ході якого вилучено медичну документацію на ім`я ОСОБА_6 , де зафіксовано заволодіння останнім наркотичними засобами шляхом шахрайства, а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Встановлено, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років, а тому під загрозою застосування суворої міри покарання може здійснити спроби переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, тобто наявний ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, водночас він продовжує отримувати замісну підтримувальну терапію у КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР», куди регулярно з`являється для отримання наркотичних лікарських препаратів.

У зв`язку з тяжкістю кримінального правопорушення та необхідністю проведення значного обсягу слідчих та процесуальних дій, у тому числі з підозрюваним, останній має знаходитись в місці, відомому органу досудового розслідування, для оперативного проведення слідчих та процесуальних дій, а також для запобігання можливого переховування ОСОБА_6 від органів досудового розслідування чи суду.

Окрім того, у зв`язку з отриманням ОСОБА_6 замісної підтримувальної терапії, в КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР» знайомий з лікарями і медичними сестрами, які здійснювали його лікування, видачу лікарських наркотичних засобів та які як свідки надали відомості про обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а тому наявний ризик впливу на них з метою зміни показань.

Крім того, ОСОБА_6 як пацієнт замісної підтримувальної терапії, маючи доступ до медичної документації, у якій регулярно здійснюються записи про отриману медичну допомогу може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а тому є підстави вважати, що наявні ризики, передбачені п. п. 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Враховуючи, що на даному етапі не проведено усіх необхідних слідчих дій для направлення до суду обвинувального акту, є підстави вважати, що ОСОБА_6 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення або перешкодити кримінальному провадженню іншим чином, що є ризиками, передбаченими п. п. 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Сторона обвинувачення не вважає за необхідне застосовувати до ОСОБА_6 найсуворіший запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а обмежитись застосуванням домашнього арешту в певний період доби. Але, зважаючи на перераховані вище обставини, жоден інший більш м`який запобіжний захід не зможе запобігти встановленим ризикам.

Враховуючи вищевказане, слідчий просив клопотання задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав у повному обсязі та просив задовольнити, оскільки під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, тому необхідно застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в період доби з 20:00 год. по 08:00 год..

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, та просив задовольнити.

Підозрюваний в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання.

Адвокат в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого.

Слідчий суддя, вислухавши думку учасників, дослідивши матеріали клопотання слідчого та матеріали кримінального провадження, прийшов до наступного висновку.

Відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12022020000000459 від 04.08.2022, за підозрою у вчиненні ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. ч. 1, 2 ст. 308 КК України.

Статтею 177 КПК України передбачено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ч. 1, 2 ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Так, на час розгляду клопотання підозра щодо вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 308 КК України обґрунтована, про що свідчать докази, які зібрані в кримінальному провадженні та доведені прокурором та слідчим при розгляді даного клопотання. Причетність ОСОБА_6 до вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення достатньою мірою, для даної стадії кримінального провадження, доводиться доказами, які долучені слідчим до матеріалів клопотання.

При вирішенні питання про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя враховує, що ОСОБА_6 раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Ризики вчинення підозрюваним дій, передбачених частиною першою статті 177 КПК України, вважаються наявними за умови встановлення судом обґрунтованої ймовірності реалізації ним таких дій. Чинне законодавство не вимагає підтвердження того, що він обов`язково здійснюватиме такі дії. Однак суду необхідно встановити, чи підозрюваний наразі має об`єктивну можливість їх реалізації в майбутньому.

Слідчим в судовому засіданні доведено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, зокрема, що підозрюваний ОСОБА_6 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, а тому під загрозою застосування суворої міри покарання може здійснити спроби переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду.

Окрім того, у зв`язку з отриманням ОСОБА_6 замісної підтримувальної терапії, в КНП «ЦТЗ «Соціотерапія» ВОР», підозрюваний знайомий з лікарями і медичними сестрами, які здійснювали його лікування, видачу лікарських наркотичних засобів та які як свідки надали відомості про обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а тому наявний ризик впливу на них з метою зміни показань.

ОСОБА_6 як пацієнт замісної підтримувальної терапії, маючи доступ до медичної документації, у якій регулярно здійснюються записи про отриману медичну допомогу може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а тому суд вважає, що наявні ризики, передбачені п. п. 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Враховуючи, що на даному етапі не проведено усіх необхідних слідчих дій для направлення до суду обвинувального акту, є підстави вважати, що ОСОБА_6 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення або перешкодити кримінальному провадженню іншим чином, що є ризиками, передбаченими п. п. 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

З урахуванням обставин вчинення кримінального правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_6 , ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, характеризуючих даних підозрюваного, його ставлення до вчиненого ним кримінального правопорушення, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в період часу з 20.00 год. по 08.00 год., з покладенням на нього обов`язків, передбачених статтею 194 КПК України, оскільки даний запобіжний захід зможе запобігти ризикам зазначеним у статті 177 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 181, 193, 194, 196, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в період часу з 20.00 год. по 08.00 год, за адресою: АДРЕСА_1 , строком на 2 місяці.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 наступні обов`язки:

- не відлучатись з населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора та суду;

- повідомляти слідчого чи прокурора про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на відповідальне зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорта) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвала суду про застосування домашнього арешту стосовно ОСОБА_6 діє в межах строку досудового розслідування, але не більше 60 днів, починаючи з 30.01.2024 року.

Копію ухвали суду для організації виконання направити начальнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116754502
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —127/3082/24

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні