Ухвала
від 05.02.2024 по справі 486/2045/23
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 486/2045/23 Провадження № 2-о/486/17/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді Савіна О.І.,

присяжних Кисленко А.Ф.,

Боляк Л.В.,

при секретарі СалагоріС.О.,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнську Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

12.12.2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про визнання її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним. В обґрунтування заяви зазначає, що її син є інвалідом з дитинства у зв`язку з психічним захворюванням та йому була встановлена 1 група інвалідності. За висновком медичної комісії він потребує постійного стороннього догляду. Він не може висловлювати свої думки, не здатен самообслуговуватися, не розуміє обставини, що відбуваються навколо нього, не може давати оцінку своїм діям та діям оточуючих.

У судовому засіданні представником заінтересованої особи подано клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 та представник заінтересованої особи підтримали клопотання.

Дослідивши письмові матеріали справи суд вважає заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, судом встановлено, що відповідно до копії індивідуальної програми реабілітації інваліда №1375 (вікова категорія від 18 років і старше) ОСОБА_3 встановлено першу групу інвалідності з дитинства (а.с. 11-12).

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»,судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що наявні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 є достатніми, а вирішення питання про те, чи може останній розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Статтею 105 ЦПК України, встановлено, що призначення експертизи є обов`язковим у справі, якщо необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»,виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

З огляду на викладене, суд вважає за доцільне призначити судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 в Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України,суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України,провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 105, 252, 260, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заінтересованої особи ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи, задовольнити.

У справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічну хворобу?

2.Чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними?

3.Чи потребує він опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (54020, м.Миколаїв, вул. Корабелів, 14в), попередивши їх про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку за ст.ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи 486/2045/23 (провадження 2-о/486/17/2024) за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

ОСОБА_1 надати експертам усю наявну медичну документацію щодо ОСОБА_3 .

Висновок експертизи направити до Южноукраїнського міського суду Миколаївської області (55001, Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, вул. Європейська, 3-А).

Оплату послуг експерта покласти на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Южноукраїнського міського суду О. І. Савін

Присяжні: А.Ф.Кисленко

Л.В. Боляк

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено06.02.2024
Номер документу116755085
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —486/2045/23

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні