Ухвала
від 02.02.2024 по справі 213/5102/23
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/5102/23

Номер провадження 1-кс/213/75/24

У Х В А Л А

02 лютого 2024 року місто Кривий Ріг

Слідчий суддя Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ВП №6 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Широківського відділу Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_4 , по матеріалам кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023042060000151 від 26.10.2023, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ ВП №6 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернулась в суд з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, зазначає, що Слідчим відділенням ВП №6 поліції Криворізького районного управління поліції за процесуального керівництва Криворізької південної окружної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023042060000151 відомості про кримінальне правопорушення у якому внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.10.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Інгулецького району м. Кривого Рогу, а також ІНФОРМАЦІЯ_1 та Карпівської територіальних громад, перебувають споруди цивільного захисту, частина з яких в неготовому або у обмежено готовому стані, а тому не можуть бути використанні для перебування в них людей, що в свою чергу свідчить про не виконання або неналежне виконання балансоутримувачами вимог ч. 8 ст. 22 Кодексу цивільного захисту України та п. 10 Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого Постановою КМУ від 10.03.2017 № 138, та враховуючи, що в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, систематичних ракетних обстрілів, бомбардувань та реальної загрози життю і здоров`ю мирного населення України, такий стан утримання захисних споруд цивільного захисту завдає істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам громадян.

В ході досудового розслідування голові ІНФОРМАЦІЯ_1 скеровано вимогу від 16.11.2023 за вих.№45,6/3-3042 про надання наступних документів (належним чином завірених їх копій) та інформації, а саме:

-перелік захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо) які перебувають на території ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-перелік захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо) які перебувають на території Широківської територіальної громади Криворізького району Дніпропетровської області, та які не придатні для укриття населення;

-матеріали (акти, протоколи, тощо) оглядів об`єктів (захисних споруд цивільного захисту) вказаних територіальних громад, які не придатні для укриття населення;

-паспорти захисних споруд, облікові картки захисних споруд, акти оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, документації з технічної інвентаризації захисних споруд як об`єктів нерухомого майна захисних споруд цивільного захисту вказаних територіальних громад, які не придатні для укриття населення;

-інформацію стосовно балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо) які перебувають на території ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-інформацію щодо наявності на території району захисних споруд цивільного захисту, які перебувають у привітній власності, передавались в оренду, не взятих на баланс та облік;

-технічний паспорт та додаток до листа ДСНС №03-1870/162-2 від 14.06.2022 щодо облаштування протирадіаційного укриття №14475, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

За результатами виконання вимоги органу досудового розслідування ОСОБА_5 надано відповідь від 20.11.2023 за вих.№1523/12-25, відповідно до якої у наданні запитуваної інформації та документів відмовлено.

Беручи до уваги вищенаведені факти, з метою проведення подальшої перевірки та проведення експертних досліджень, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, з можливістю їх вилучення, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження: АДРЕСА_2 .

19.12.2024 отримано ухвалу суду про тимчасовий доступ до вказаних речей і документів, котру скеровано для виконання до ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до листа з ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 не є володільцем вказаних документів, та вони перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Наведені вище документи мають суттєве значення для встановлення обставин та способу вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 367 ч. 1 КК України, визначення кола осіб які можуть бути причетні до вчинення зазначеного злочину, встановлення можливих свідків, а також надання правильної юридичної оцінки діям всіх причетних осіб до кримінального правопорушення. Крім цього вилучення саме оригіналів зазначених документів, до яких планується отримати доступ, надасть можливість приєднати їх в якості речового доказу, та провести ряд експертних досліджень зокрема, у разі виникнення необхідності, порівняння підпису, яке проводиться лише по оригіналах документів.

Представник особи, у володіння якої знаходяться речі в судове засідання для розгляду даного клопотання не з`явився, неявка даної особи, відповідно до положень ч.4 ст.163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Прокурором, слідчим СВ ВП №6 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 надано клопотання, в якому підтримують в повному обсязі клопотання про тимчасовий доступ, з підстав та доводів наведених в ньому.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч.4ст.107 КПК Українине здійснювалась, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Вивчивши клопотання, додані до нього витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подано до суду клопотання, інші матеріали додані до клопотання, суд дійшов наступного.

Відповідно до ч.1ст.160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною 5 ст.132КПК України встановлено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосовуваного заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст.223КПК України, саме слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Під час розгляду клопотання про надання дозволу на доступ до речей і документів потрібно враховувати, що речі і документи могли би бути отримані шляхом проведення слідчих дій, тобто без застосування заходів забезпечення кримінального провадження, що також зазначено в узагальненні ВССУ від 07.02.2014 року Судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до вимог ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно доп.3ч.5ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.1ст.162 Кримінального процесуального кодексу Українидана інформація належить до охоронюваної законом таємниці.

Враховуючи наявність достатніх підстав, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого СД ВП №6 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.110,159,162-164,309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшогослідчого СДВП №6КРУП ГУНПв Дніпропетровськійобласті старшогокапітана поліції ОСОБА_3 поматеріалам кримінальногопровадження,відомості прояке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023042060000151 від 26.10.2023, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ ВП № 6 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_3 , а також слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023042060000151 від 26.10.2023 та прокурорам Криворізької південної окружної прокуратури, які здійснюють нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні, право на здійснення тимчасового доступу до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження: АДРЕСА_2 , а саме:

-перелік захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо), які перебувають на території ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-перелік захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо), які перебувають на території ІНФОРМАЦІЯ_1 , та які не придатні для укриття населення;

-матеріали (акти, протоколи, тощо) оглядів об`єктів (захисних споруд цивільного захисту) вказаних територіальних громад, які не придатні для укриття населення;

-паспорти захисних споруд, облікові картки захисних споруд, акти оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, документації з технічної інвентаризації захисних споруд як об`єктів нерухомого майна захисних споруд цивільного захисту вказаних територіальних громад, які не придатні для укриття населення;

-інформацію стосовно балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів, тощо) які перебувають на території ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-інформацію щодо наявності на території району захисних споруд цивільного захисту, які перебувають у привітній власності, передавались в оренду, не взятих на баланс та облік;

-технічний паспорт та додаток до листа ДСНС №03-1870/162-2 від 14.06.2022 щодо облаштування протирадіаційного укриття №14475, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Ухвали слідчого судді та суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту їх оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІнгулецький районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116756742
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —213/5102/23

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні