Рішення
від 01.02.2024 по справі 192/28/24
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/28/24

Провадження № 2-о/192/18/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2024 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Щербини Н. О.,

за участю секретаря судового засідання - Короти Л. С.,

представника заявниці - адвоката Мулька А. В.,

представника - заінтересованої особи - Лисенко В. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Дніпровській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), виконавчий комітет Новопокровської селищної ради, як орган опіки та піклування про встановлення факту народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявниці - адвокат Мулько А. В. звернувся до суду з заявою про встановлення факту народження дитини.

На обґрунтування заяви зазначив, що заявниця ОСОБА_1 не перебувала у зареєстрованому шлюбі та ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Осипенко Солонянського району Дніпропетровської області народила вдома дитину жіночої статі, а на обліку у лікарня не перебувала. У зв`язку з тим, що заявниця не отримала медичну довідку про народження дитини, тому на даний час і свідоцтво про народження дитини не отримала, а тому змушена звернутися до суду для встановлення факту народження дитини з метою отримання свідоцтва про її народження.

У судовому засіданні адвокат Мулько А. В. підтримав заяву, а ОСОБА_1 до суду не з`явилася.

Представник органу опіки та піклування - Лисенко В. В. не заперечувала проти встановлення факту народження дитини, повідомивши суд, що орган опіки самостійно намагався через суд встановити такий факт, проте було відмовлено у відкритті провадження. На даний час заявниця з дитиною проживають в с. Осипенко, а дівчинка навчається у 8 класі Іверської гімназії.

Представник Дніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, згідно поданої заяви просили здійснювати розгляд справи без їх участі.

Суд, вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України - суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Згідно роз`яснень, що містяться в п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» - суди можуть встановлювати факти реєстрації усиновлення (удочеріння), шлюбу, розірвання шлюбу, народження і смерті, якщо в органах реєстрації актів громадянського стану не зберігся відповідний запис чи відмовлено у його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акту громадянського стану.

Наказом Міністерства охорони здоров`я № 545 від 08 серпня 2006 року затверджено зокрема форму первинної облікової документації - медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о) та інструкцію щодо її заповнення та видачі.

Згідно п.п. 1.2, 2.7 Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження (форма N 103/о), яка затверджена вказаним наказом, медичне свідоцтво про народження видається будь-кому з батьків або іншим особам, які провадитимуть реєстрацію народження дитини, усіма закладами охорони здоров`я, де приймаються пологи. Особа, яка заповнює медичне свідоцтво про народження, записує прізвище, ім`я, по батькові матері дитини та місце її проживання, місце народження дитини, докладно дату народження (рік, місяць, число, година), стать, вагу дитини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 вдома за адресою: АДРЕСА_1 народила дитину жіночої статі, що підтверджується записом в медичній картці дитини про проведення первинного медичного патронажу, оригінал якої був оглянутий судом, а також відомостями про здійснення відповідних періодичних щеплень дитині. Перший медичний патронаж новонародженої дитини був здійснений 11 листопада 2009 року із записом, що дитині на момент патронажу було 9 місяців і 16 днів, а тому суд приходить до висновку, що дослідженими доказами доведено факт народження дитини саме ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст.13 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Згідно відповіді Дніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 21 березня 2023 року за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян, актовий запис про народження дитини жіночої статі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у громадянки ОСОБА_1 - відсутній (а.с.20).

Також судом встановлено, що згідно відповіді КНП «Солонянська багатопрофільна лікарня» Солонянської селищної ради від 10 березня 2023 року, ОСОБА_1 на обліку у жіночій консультації не перебувала, обмінної карти з вагітності не мала за період з 2009 по 2011 роки (а.с.11). Таким чином, можливості зареєструвати народження своєї дитини на підставі наявного медичного свідоцтва про народження у заявниці немає, оскільки таке медичне свідоцтво вона не отримувала.

Як з`ясовано з матеріалів справи, дитина навчається у 8 класі Закладу загальної середньої освіти «Іверська гімназія» Новопокровської селищної ради Дніпропетровської області (а.с.17, 18), мешкає разом з заявницею (а.с. 13,16) та згідно наказу Новопокровської селищної ради від 23 лютого 2023 року № 17 поставлена на облік як дитина, яка опинилася в складних життєвих обставинах (а.с.19).

Встановлення факту народження дитини заявниці необхідне для реєстрації народження народженої нею дитини в органах реєстрації актів цивільного стану та отримання свідоцтва про народження дитини.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заявниця позбавлена можливості здійснити державну реєстрацію народження своєї дитини в позасудовому порядку, а встановлення даного факту не порушує прав та інтересів третіх осіб та не пов`язано з подальшим вирішенням спору про право, у зв`язку з чим заяву слід задовольнити та встановити факт народження дитини.

Під час вирішення питання про встановлення факту народження дитини суд не присвоює дитини прізвище, ім`я та по батькові, оскільки відповідно до ст.13 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану» визначення походження дитини та присвоєння їй прізвища, власного імені та по батькові відбувається одночасно з державною реєстрацією народження дитини, а рішення суду про встановлення факту народження є лише підставою для проведення такої державної реєстрації.

Тому заява в частині встановлення факту народження заявницею саме ОСОБА_2 задоволенню не підлягає.

Також судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 перебувала у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано 19 жовтня 2007 року (а.с.9-10), а дитину вона народила вже після спливу 10 місяців після розрівняння шлюбу.

Відповідно до вимог ст. 135 Сімейного кодексу України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Тому відомості про батька дитини слід зазначити за заявою матері.

У відповідність до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 293-294, 315-319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: Дніпровській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (52005, смт Слобожанське, вул. Теплична, буд. 2, код ЄДРЮОФОПГФ - 42955142), виконавчий комітет Новопокровської селищної ради, як орган опіки та піклування (52441, Дніпропетровська область, Дніпровський (Солонянський) район, смт Новопокровка, вул. Миру, буд. 1, код ЄДРЮОФОПГФ - 04339646) про встановлення факту народження дитини, - задовольнити частково.

Встановити факт народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженкою с. Осипенко Солонянського району Дніпропетровської області, громадянкою України, дитини жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Осипенко Солонянського району Дніпропетровської області, зазначивши відомості про батька за заявою матері, відмовивши в задоволенні решти заяви.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його (її) проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складене 05 лютого 2024 року.

Суддя Н. О. Щербина

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116757244
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження

Судовий реєстр по справі —192/28/24

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні