Ухвала
від 05.02.2024 по справі 561/203/24
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/203/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

05 лютого 2024 року смт. Зарічне

Слідчий суддя Зарічненського районного суду Рівненської області ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Зарічне клопотання слідчого слідчого відділення відділення поліції № 2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зарічненського відділу Вараської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023181120000096 від 06.06.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України,

В С Т А Н О В И В:

У клопотанні зазначено, що 05 червня 2023 о 12 год. 41 хв. зі служби 102 надійшло повідомлення фельдшера ШМД про те, що 05.06.2023 року о 12 год. 41 хв. в КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " доставили без свідомості солдата військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 з діагнозом: кома невідомої етіології.

Відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023181120000096 від 06.06.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Згідно інформації, наданої КНП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " РМР ОСОБА_5 перебував на стаціонарному лікуванні у відділенні нейрохірургії з 05.06.2023 року по 11.07.2023 року з діагнозом: важка закрита черепно-мозкова травма. Забій-компресія головного мозку важкого ступеня. Вторинні набряково-ішемічні зміни обох гемісфер та стовбуру головного мозку. Персистуючий вегативний стан.

У ході досудового розслідування виникла необхідність тимчасового доступу до історії хвороби, медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_5 , яка зберігається в КНП " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", з метою проведення судово-медичної експертизи для встановлення ступені тяжкості завданих тілесних ушкоджень, їх характеру та локалізації, механізму та знаряддя спричинення, що має значення для кримінального провадження.

Інформація, що міститься у вказаних документах, відноситься до охоронюваної законом таємниці, оскільки містить відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у вказаному кримінальному провадженні, необхідні для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, можуть бути використані як докази у справі.

Вилучення вказаних речей є необхідним для забезпечення повноти та об`єктивності проведення досудового розслідування, зазначені зразки крові слугуватимуть об`єктом дослідження при проведенні необхідних експертиз та перевірок.

Одержати в інший спосіб речі, до яких планується доступ, неможливо.

Зазначені документи перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства " ІНФОРМАЦІЯ_3 " Рівненської міської ради, за адресою АДРЕСА_2 .

Необхідність вилучення історії хвороби, медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_5 викликана тим, що відомості, які містяться у ній, є доказами у справі та в інший спосіб довести обставини заподіяння йому тілесних ушкоджень, ступінь їх тяжкості, характер, локалізацію, час та спосіб спричинення неможливо.

У судове засідання слідча не з`явилася, подала письмову заяву про розгляд клопотання у її відсутності.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, на розгляд клопотання не з`явився, про причини неявки не повідомив, про день, місце та час розгляду клопотання повідомлений вчасно та належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України вважаю за можливе клопотання розглядати за відсутності слідчої та представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи до яких планується доступ.

Згідно до ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді (суду).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, у тому числі належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

З наданого суду витягу з ЄРДР вбачається, що 06.06.2023 року внесено відомості та зареєстрваоно кримінальне провадження за № 12023181120000096, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Із долучених до матеріалів клопотання письмових доказів, зокрема рапорту чергового чергової частини ВП № 2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області від 05.06.2023 року, інформації з медичної картки №9311, наданої КНП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " вбачається, що солдат військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 перебував на стаціонарному лікуванні у відділенні нейрохірургії з 05.06.2023 року по 11.07.2023 року з діагнозом: важка закрита черепно-мозкова травма. Забій-компресія головного мозку важкого ступеня. Вторинні набряково-ішемічні зміни обох гемісфер та стовбуру головного мозку. Персистуючий вегативний стан.

На даний час в органу досудового розслідування виникла необхідність у доступі до історії хвороби, медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_5 з метою проведення судово-медичної експертизи для визначення ступені тяжкості отриманих ним тілесних ушкоджень.

Інформація, що міститься у медичній картці стаціонарного хворого, відноситься до охоронюваної законом таємниці, оскільки містить відомості, які можуть становити лікарську таємницю та отримати доступ до неї у добровільному порядку слідчий не має можливості.

Згідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною сьомою ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Перевіривши викладені у клопотанні обставини, вважаю його обґрунтованим і таким, що підлягає до задоволення, оскільки є достатні підстави вважати, що зазначені відомості перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Рівненської міської ради та у сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, проведення судово-медичної експертизи, інформація, яку вони містять у собі, може бути використана як докази та неможливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених відомостей, вилучення зазначених документів необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі наведеного та керуючись ст. 159 165 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчій слідчого відділення відділення поліції №2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 , оперуповноваженому СКП ВП №2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_6 , начальнику СКП ВП №2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_7 право тимчасового доступу до історії хвороби та медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , що перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Рівненської міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів (здійснити їх виїмку), зробити копії.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно дост. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Зазначена в ухвалі слідчого судді особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Роз`яснити, що згідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу Національної поліції за місцем проведення слідчих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цьогоКодексу.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116759209
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023181120000096 від 06.06.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України

Судовий реєстр по справі —561/203/24

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні