Рішення
від 24.01.2024 по справі 714/1232/23
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/714/13/24

ЄУН : 714/1232/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" січня 2024 р. м. Герца

Герцаївський районнийсуд Чернівецькоїобласті вскладі :

головуючого-судді Єфтемій С.М.за участі: секретаря судових засіданьПостевка Г.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опорний заклад «Хряцьківський ліцей Герцаївської міської ради», Педагогічний фаховий коледж Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича про встановлення факту належності документів, -

В С Т А Н О В И В :

Представник заявниці ОСОБА_1 адвокат Колошкін П.І., звернувся до суду із вказаною заявою посилаючись на те, що заявниця ОСОБА_2 , у 2016 році закінчила Хряцьківський навчально-виховний комплекс Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області та отримала свідоцтво про базову загальну середню освіту серії НОМЕР_1 від 09 червня 2016 року з додатком до вказаного свідоцтва НОМЕР_2 , реєстраційний номер 17.

30 червня 2018 року заявниця отримала атестат серії РН № №50614967 про здобуття нею повної загальної середньої освіти в 2018 році у Педагогічному коледжі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, до якого додано додаток 12 АШ № 962918, реєстраційний номер 2566.

По закінченню заявницею 30 червня 2020 року Педагогічного коледжу Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, остання здобула вищу освіту та отримала диплом молодшого спеціаліста серії НОМЕР_3 .

За вказаними документами про освіту, їх здобувачем значиться « ОСОБА_3 ». З огляду на розбіжності щодо записів по-батькові у вказаних документах « ОСОБА_4 », які не збігаються з паспортними даними заявниці « ОСОБА_5 », вона не може довести, що означені документи про освіту належать їй, через що не може влаштуватися на роботу за фахом, у зв`язку із чим, просила задовольнити її вимоги.

Заявниця ОСОБА_1 будучі належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи в судове засідання не з`явилася, втім від її представника ОСОБА_6 до суду надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності. Заявлені вимоги підтримують повністю та просили їх задовольнити.

Представниця опорного закладу «Хряцьківський ліцей Герцаївської міської ради» Мирон Л.Д. надала суду заву за якої просила провести судовий розгляд у її відсутності. Проти задоволення вимог заявниці не заперечує.

Від Педагогічного фахового коледжу Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності. Оскільки прізвище у документах про освіту на ім`я заявниці було записано на підставі первинних документах які були надані заявницею, то внести виправлення до них не представляється можливим.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає за необхідне зазначити про наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Хряцька Герцаївського (нині Чернівецького) району Чернівецької області народилася ОСОБА_3 , батьком якої значиться ОСОБА_7 , а матір`ю ОСОБА_8 , про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_4 (а.с.10).

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , ОСОБА_3 16 серпня 2022 року уклала шлюб із ОСОБА_9 , внаслідок чого дружині, зокрема присвоєно прізвище « ОСОБА_10 » (а.с.11).

За паспортом громадянина України, заявниця записана як ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6).

Відповідно до вимог ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ч. 7 ст. 19 та ч. 1 ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Перелік фактів, що встановлюються судом при розгляді справи визначено частиною першоюстатті 315 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення

Аналогічної правової позиції дотримується і Верховний Суд, який в постанові від 15.03.2018 р. по справі № 759/759/17, вказав зокрема, що встановлення юридичного факту за рішенням суду безпосередньо породжує певні юридичні наслідки, тобто від встановлення факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих прав громадян.

Пленум Верховного Суду України у п.1 своєї постанови № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (далі Постанова), зазначив, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

При розглядісправи провстановлення відповіднодо п.6 ст. 315 ЦПК факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові,

прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що

організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення (п.12 Постанови).

Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 у 2016 році закінчила з відзнакою Хряцьківський навчально-виховний комплекс Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області та отримала свідоцтво про базову загальну середню освіту серії НОМЕР_1 від 09 червня 2016 року з додатком до вказаного свідоцтва НОМЕР_2 , реєстраційний номер 17 (а.с.12-15).

Відповідно до атестату про повну загальну освіту серії НОМЕР_6 від 30 червня 2018 року та додатку до нього серії 12АШ №962918, ОСОБА_3 здобула повну середню освіту у Педагогічному коледжі Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича (а.с.17-19).

Згідно диплому молодшого спеціаліста з відзнакою серії НОМЕР_3 від 30 червня 2020 року та додатку до нього № НОМЕР_7 вбачається, що ОСОБА_3 у 2020 році закінчила Педагогічний фаховий коледж Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича та здобула кваліфікацію : освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст, спеціальність: Початкова освіта (а.с.20-22).

Таким чином, у документ про освіту яку здобула заявниця прізвище останньої записано як « ОСОБА_3 », що не з збігається в частині по-батькові за її паспортом громадянки України за яким вона значиться як « ОСОБА_5 »

Через такі розбіжності заявниця звернулася до заінтересованих осіб із проханням виправити таку помилку. У відповідь на вказане, Педагогічний фаховий коледж Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, повідомило заявницю, що підставою для виготовлення закладом документів (атестату та диплому) про здобуття освіти слугували подані нею документи, так як : свідоцтво про народження, паспорт громадянина України, картка платників податків, свідоцтво про базову загальну середню освіту, за якими по батьків вона значилась як « ОСОБА_4 ».

При вирішенні даного спору суд враховує, що одним з проявів верховенства права є положення про те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори. Справедливість - одна з основних засад права і є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права. На вказане звернуто увагу у рішенні Конституційного Суду України від 02.11.2004 року № 15-рп/2004 у справі № 1-33/2004.

З огляду на вищевказане, оцінюючи у сукупності наявні в справі письмові докази, суд вважає встановленим та доведеним факт належності вищевказаних документів про освіту заявниці ОСОБА_11 . Обставини, які б спростовували зазначений факти, судом не здобуто.

Приймаючи до уваги, що встановлення юридичного факту про який просить встановити заявниця має для неї юридичне значення, а саме, надає право на працю, то її вимоги підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 247, 258, 263-265, 273, 293, 294, 315 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , документів про, а саме:

-свідоцтва про базову загальну середню освіту (з відзнакою) серії НОМЕР_1 , виданого 09 червня 2016 року Хряцьківським навчально-виховним комплексом Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області та додатку серії 12СВ №894179 до свідоцтва про базову загальну середню освіту (з відзнакою) серії НОМЕР_1 , виданого 09 червня 2016 року Хряцьківським навчально-виховним комплексом Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області;

-атестату з відзнакою про повну загальну середню освіту серії НОМЕР_6 , виданого 30 червня 2018 року Педагогічним коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича та додатку серії 12АШ № 962918 до атестату про загальну середню освіту серії НОМЕР_6 , реєстраційний № НОМЕР_8 , виданого 30 червня 2018 року Педагогічним коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича;

-диплому молодшою спеціаліста з відзнакою серії НОМЕР_3 , виданого 30 червня 2020 року Педагогічним коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та додатку до диплома молодшого спеціаліста серії НОМЕР_3 , реєстраційний № НОМЕР_7 , виданого 30 червня 2020 року Педагогічним коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом 30-и днів з дня його проголошення, а у разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст судового рішення виготовлено «05» лютого 2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116760357
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності документів

Судовий реєстр по справі —714/1232/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні