Рішення
від 23.11.2023 по справі 752/13324/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/13324/23

Провадження № 2/752/5835/23

Заочне Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

23 листопада 2023 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Плахотнюк К.Г.

за участі секретаря судового засідання Давиденко С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квітень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку,-

в с т а н о в и в:

в червні 2023 року ОСББ «Квітень» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по внесках на експлуатацію будинку в сумі 13338,72 грн, а також судовий збір в сумі 2 684,00 грн.

В обґрунтування позову зазначає, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 .

Управителем багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 є позивач ОСББ «Квітень», який утримує зазначений будинок та прибудинкову територію, уклав та виконує умови договорів з виконавцями і виробниками житлово-комунальних послуг, а відповідач отримує ці послуги та зобов`язаний, як власник квартири, вчасно щомісяця сплачувати за це кошти згідно діючого законодавства України, однак своїх зобов`язань в добровільному порядку не виконує, в зв`язку із чим, позивач вимушений звернутись до суду за захистом своїх прав та просить суд стягнути зазначену заборгованість в примусовому порядку, а також судовий збір.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва Плахотнюк К.Г. від 5 липня 2023 року відкрито провадження у справі з призначенням проведення розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с. 25).

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до суду не надходили.

Клопотань від сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не надходило.

Представник позивача надіслав до суду заяву в якій просив розгляд справи проводити за відсутності позивача, який позов підтримує в повному обсязі, проти заочного рішення не заперечує.

Відповідач відзив на позовну заяву не подавав.

Статтею 13 ЦПК України визначено принцип диспозитивності цивільного судочинства, відповідно до якого суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до вимог ЦПК України, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує зокрема: чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; які правовідносини випливають зі встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Отже, суд розглядає справу за наявними у справі доказами, які надані сторонами.

На підставі викладеного, судовий розгляд справи здійснюється за правилами спрощеного позовного провадження на підставі наявних у суду матеріалів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу з постановленням заочного рішення, проти чого не заперечує позивач, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , на підставі договору купівлі-продажу квартири від 28.11.2011 року, посвідченого приватним нотаріусом КМНО Мельником Р.П. та зареєстрований в реєстрі за № 3316 (а.с. 12).

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

01.06.2009 року установчими зборами співвласників будинку по АДРЕСА_1 , створено ОСББ «Квітень».

Об`єднання зареєстроване в Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 24.06.2009 року за номером 1 068 102 0000 024550.

22.06.2016 року рішенням загальних зборів ОСББ «Квітень» затверджено статут ОСББ «Квітень».

Відповідно до ч. ч. 1,3 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно статуту ОСББ «Квітень» об`єднання створено власниками квартир для забезпечення і захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

Відповідно до вимог ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України. Власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

26.12.2017 року було проведено загальні збори ОСББ «Квітень», на яких, згідно з протоколом, більшістю голосів співвласників було встановлено обов`язковий по сплаті внесок на експлуатацію будинку у розмірі 6,28 грн за 1 м2 загальної площі квартири/приміщення. У разі наявності заборгованості по внесках на експлуатацію будинку понад 2 календарні місяці застосовувати у розрахунках із власниками квартир/приміщень розмір внеску, що становить 18,84 грн. за 1 м2 загальної площі квартири/приміщення. Застосовувати вказаний розмір внеску до споживачів-боржників за весь період наявності боргу по внесках на експлуатацію будинку.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Окрім того, відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 року №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Таким чином, за вищенаведеними нормами ЦК України та спеціальними профільними законами України, відповідач зобов`язана виконувати встановлений законом цивільний обов`язок - сплачувати внески на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі, встановленому загальними зборами об`єднання.

Пунктом 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Отже, відповідно до положень закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ вправі вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтних фондів.

З надано позивачем розрахунку заборгованості вбачається, що за відповідачем рахується заборгованість по сплаті внесків на експлуатацію будинку за період з 01.12.2022 року по 31.05.2023 року в розмірі 13338,72 грн (а.с. 14).

Суд звертає увагу на те, що доказів на спростування зазначеного розрахунку зі сторони відповідача суду не надано, як і не надано доказів про належну сплату внесків або ж погашення суми заборгованості, а тому суд приймає цей розрахунок, як належний доказ, який підтверджує розмір боргу відповідача перед позивачем.

Відповідно до положень ч. 1, 3 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що стороною позивача доведено позовні вимоги щодо наявності у відповідача заборгованості по сплаті внесків на експлуатацію будинку, та доказів зворотному з боку відповідача суду надано не було, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими в зв`язку з чим підлягають задоволенню, згідно з принципом диспозитивності (ст. ст. 2, 13 ЦПК України), в межах заявлених позовних вимог, а саме в розмірі 13 338,72 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судом досліджений договір про надання правової допомоги від 01.06.2023 року (а.с. 15), ордер № 242670 (а.с. 19), свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 4587/10 від 21.07.2011 (а.с. 18), копія платіжної інструкції № 497 від 22.09.2023 про оплату послуг (а.с. 17), акт надання послуг до договору від 13.06.2022 (а.с. 16), та встановлено, що позивачем було витрачено 1500 грн на правову допомогу.

В порядку ст. 141 ЦПК України судовий збір в сумі 2684 грн і витрати на правову допомогу в сумі 1500,00 грн слід стягнути із відповідача на користь позивача, оскільки, останнім надані достатні докази їх фактичного понесення в рамках розгляду даної справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 322, 526, 625 ЦК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. ст. 2, 4, 6-13, 82, 89, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 279-281, 352, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квітень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , власник майна за адресою: АДРЕСА_4 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квітень» (юридична адреса: вул. Голосіївська, 13-А, м. Київ, 03039, код ЄДРПОУ 36483382, IBAN № НОМЕР_2 в АТ «ОТП Банк», м. Київ) заборгованість по внесках на експлуатацію будинку, що виникла за період з 01.12.2022 року по 31.05.2023 року в розмірі 13 338,72 грн, витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 1500 грн та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн, що разом складає належну до стягнення суму у розмірі 17 522 (сімнадцять тисяч п`ятсот двадцять дві) гривні 72 копійки.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя К.Г. Плахотнюк

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116761627
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку

Судовий реєстр по справі —752/13324/23

Рішення від 23.11.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Рішення від 23.11.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні