Рішення
від 02.02.2024 по справі 904/6407/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2024м. ДніпроСправа № 904/6407/23

за позовом Акціонерного товариства "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ"

до В-1 Приватного підприємства "ОРІОН"

В-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Левран"

про стягнення 35 340 грн.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ" звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Приватного підприємства "ОРІОН" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Левран" солідарно збитків у сумі 35 340 грн. та судові витрати у справі.

Позивач надав відповідь на відзив у якій підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач 1 надав відзив на позов, просив суд у позові відмовити.

Відповідач 2 з заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" та приватним підприємством "Оріон" підписано договір №2019/у/СО/1178 від 15.10.2019р. (далі Договір).

Замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання виконати в відповідності з законодавством України, послуги по відлову бродячих тварин на території замовника з урахуванням вакцинації і стерилізації, а замовник зобов`язується прийняти і оплатити поданому договору послуги (п. 1.1 Договору).

Загальна сума договору з ПДВ складає 631 200 грн. (п. 2.3 Договору).

Оплата за виконання послуг здійснюється замовником щляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок виконавця , за фактично виконані послуги на протязі 45 календарних днів після підписання актів виконаних послуг, виставлення рахунка-фактури, надання податкових накладних за фактичне виконання послуг (п. 2.5 Договору).

Здача-приймання послуг на об`єкті здійснюється в відповідності з діючими нормами і правилами і оформляється актом (актами) виконаних послуг. Оформлення сторонами актів виконаних послуг здійснюється після виконання етапів послуг в відповідності з умовами даного договору (п. 6.1 Договору).

В випадку невиконання або неналежного виконання зобов`язань, передбачених даним договором, сторони несуть відповідальність в відповідності з діючим законодавством України (п. 9.1 Договору).

Виконавець не зобов`язання за контролем за наявності державної реєстрації, знаходженням по місту реєстрації і своєчасній оплаті податків, зборів і інших обов`язкових платежів підприємствами-контрагентами виконавця. Виконавець зобов`язується відшкодувати в повному об`ємі всі збитки замовника, які можуть виникнути в зв`язку з невизнанням податковими органами проведених операцій належними (законними) в зв`язку з наявністю в ланцюзі контрагентів виконавця підприємств, тих хто допустив вчинення податкового правопорушення, або вчинення податкового правопорушення самим виконавцем, а також в випадку неналежного оформлення виконавцем первинних документів. Також виконавець зобов`язується відшкодовувати збитки в частині невизнаного ПДВ в зв`язку з порушенням порядку виписки (реєстрації) податкової накладної, в випадку якщо це привело до позбавлення замовника права на податковий кредит (п. 9.9 Договору).

Строк дії договору: початок - з 01.01.2020, закінчення - 31.03.2021р. В випадку якщо на момент закінчення договору у сторін залишаться невиконаними зобов`язання договір продовжує свою дію до їх остаточного виконання (п. 12.3 Договору).

Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" та приватним підприємством "Оріон" підписано додаткову угоду №4 від 01.09.2021р. до Договору №2019/у/СО/1178 від 15.10.2019р. на надання послуг.

Змінити п. 12.3 Договору і викласти його в такій редакції: "Термін дії Договору: початок - з 01.01.2020, закінчення - 31.03.2023р. У випадку якщо на момент закінчення терміну дії Договору у сторін залишаться невиконаними зобов`язання Договір продовжує свою дію до їх повного виконання (п.5 Додаткової угоди).

Публічним акціонерним товариством "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", приватним підприємством "Оріон" та товариством з обмеженою відповідальністю "Левран" підписано угоду від 01.02.2022р. про заміну сторони в зобов`язанні до Договору №2019/у/СО/1178 від 15.10.2019р. на надання послуг.

З моменту укладення цієї Угоди до Нового Виконавця переходять права та обов`язки встановлені Договору, в тому обсязі, в якому вони належали Виконавцю до укладення цієї Угоди (п. 4 Угоди).

З моменту укладення цієї Угоди Замовник реалізує права та обов`язки, передбачені Договором, щодо Нового Виконавця, в тому обсязі, в якому вони належали Замовнику до укладення цієї Угоди і реалізовувалися щодо Виконавця (п. 5 Угоди).

Статтею 200 п. 200.1 Податкового кодексу України передбачено, що сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Відповідно до ст. 2001 Податкового кодексу України система електронного адміністрування податку на додану вартість забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку: суми податку, що містяться у складених та отриманих податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних; суми податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних; інші показники, які згідно з вимогами пункту 34 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" цього Кодексу враховуються під час обрахунку суми податку, обчисленої за формулою, визначеною пунктом 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу.

Приписами ст. 201 п.201 .1 Податкового кодексу України передбачено, що на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим кодексом термін.

Згідно приписів ст. 201 п. 201.10 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків. Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Згідно приписів ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. виконання сторонами.

Господарський суд погоджується з доводами позивача, що згідно з п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України на продавця товарів/послуг покладено обов`язок в установлений термін скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Відповідачем 1 не виконано умови п. 9.9 Договору щодо реєстрації податкової накладної в порядку та термін, визначений чинним законодавством України.

Відповідач 1 в порушення вимог п. 201.10 ст. 201 ПК України не зареєстрував податкову накладну, у зв`язку з чим позивач був позбавлений права включити суми ПДВ до складу податкового кредиту та скористатись правом на зменшення податкового зобов`язання. Має місце причинно - наслідний зв`язок між бездіяльністю відповідача 1 щодо виконання визначеного законом обов`язку зареєструвати податкову накладну та неможливістю включення сум ПДВ до податкового кредиту позивача, а також відповідно, зменшення податкового зобов`язання на зазначену суму, яка фактично є збитками. Наявні елементи складу господарського правопорушення.

Позивач визначив суму збитків 35340 грн., що підтверджується наявними доказами.

Приймаючи до уваги, що обов`язок реєстрації податкової накладної за умовами Податкового кодексу України покладено на особу, що є продавцем товарів/послуг відшкодування збитків покладається на приватне підприємство "Оріон"

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Оріон" (50075, Дніпропетровська область, м. Кривий ріг, вул. Степана Тільги, буд. 27, ідентифікаційний код 13448452) на користь акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" (50026, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, ідентифікаційний код 00191000) збитків у сумі 35 340 грн., судовий збір в сумі 2684 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 05.02.2024

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116765682
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 35 340 грн

Судовий реєстр по справі —904/6407/23

Судовий наказ від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні