Ухвала
від 05.02.2024 по справі 908/3546/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/243/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.02.2024 Справа № 908/3546/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В.,

розглянувши без виклику учасників справи матеріали справи № 908/3546/23

за позовом Державного підприємства Гарантований покупець (вул. Симона Петлюри, буд. 27, м. Київ, 01032)

до відповідача: Приватного підприємства Нацпрод (вул. Волгоградська, буд. 26А, оф. 5, м. Запоріжжя, 69035)

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Національна комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (вул. Сім`ї Бродських, 19, м. Київ, 03057)

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Приватне акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго (вул. Симона Петлюри, буд 25, м. Київ, 01032)

третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго (вул. Сталеварів, буд 14, м. Запоріжжя, 69035)

третя особа-4, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

Товариство з обмеженою відповідальністю НІК (бул лесі Українки, буд 34, кімн. 202, м. Київ, 01133)

про стягнення 17 068 597,32 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 27.12.2023 підготовче засідання відкладено на 30.01.2024. На підставі ст. 50 ГПК України до участі в справі залучено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Національна комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Приватне акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго, Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго, Товариство з обмеженою відповідальністю НІК.

11.01.2024 до суду надійшла відповідь на відзив.

15.01.2024 надійшли додаткові пояснення позивача та відповідача щодо клопотання про зупинення провадження у справі.

18.01.2024 надійшло заперечення на відповідь на відзив. Викладено клопотання про поновлення процесуального строку та приєднання до матеріалів справи доказів, які подані з цим запереченням.

22.01.2024 надійшло пояснення ПАТ Запоріжжяобленерго.

Суд зазначає, що в порушення ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166 ГПК України, ПАТ Запоріжжяобленерго не додано до пояснення доказів надіслання його копії іншим учасникам справи.

Суд зобов`язує третю особу протягом двох днів з дня отримання цієї ухвали надати суду докази надіслання пояснень іншим учасникам справи.

23.01.2024 надійшло пояснення НКРЕКП.

25.01.2024 надійшло пояснення ПрАТ «НЕК «Укренерго».

30.01.2024 надійшло клопотання відповідача щодо встановлення процесуального строку 10 днів з дня вирішення цього клопотання для надання відповідей на пояснення третіх осіб, у будь-якому разі, щоб такі відповіді на пояснення були подані завчасно до розгляду справи по суті.

30.01.2024 підготовче засідання не відбулося, у зв`язку з перебуванням судді Ярешко з 30.01.2024 на лікарняному. Учасників справи письмово повідомлено про неможливість проведення судового засідання.

Згідно частини 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

У зв`язку з усуненням обставин неможливості проведення засідання, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання для подальшого розгляду справи, явку учасників справи у підготовче засідання визнати обов`язковою. У зв`язку зі спливом 02.02.2024 строку підготовчого провадження, суд з власної ініціативи продовжує строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Клопотання відповідача щодо встановлення процесуального строку для надання відповідей на пояснення третіх осіб, судом задовольняється.

Суд встановлює сторонам у справі строк до 12.02.2024 для надання відповідей на пояснення третіх осіб.

У поясненні ПрАТ «НЕК «Укренерго» зазначено, що до АКО надійшли листи з переліком установок, які працюють несинхронно з ОЕС України та про відсутність приєднання до мереж об`єктів виробників електроенергії, які не працюють синхронно з ОЕС України. Суб`єкти господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії, електроустановки яких не здійснюють роботу синхронно з торговою зоною ОЕС України, не здійснюють фізичний відпуск електроенергії в мережі ОЕС України. А електроенергія, вироблена такими установками, фізично не може бути передана, розподілена та спожита в ОЕС України. На засіданні НКРЕКП 03.07.2023 було вирішено АКО сертифікувати та передавати дані комерційного обліку для проведення розрахунків між учасниками ринку за умови наявності перевіреної інформації, яка підтверджує роботу відповідних електроустановок у синхронному з ОЕС України режимі. Третя особа зазначила, що контроль за наявністю або відсутністю електричного зв`язку генеруючої установки, приєднаної до системи розподілу, належить до компетенції відповідного оператора системи розподілу, у даному випадку ПАТ «Запоріжжяобленерго».

До пояснення додано копію листа ПАТ «Запоріжжяобленерго» від 30.05.2023 № 007-63/3069 щодо несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача, де вказано, що втрата контролю відбулася з липня 2022.

Спірним періодом у даній справі є квітень-червень 2023. Відповідного листа ПАТ «Запоріжжяобленерго» щодо підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача за спірний період третьою особою не надано.

У поясненні зазначено про інформування ПрАТ «НЕК «Укренерго» відповідача листом від 10.08.2023 про коригування раніше сертифікованих даних ДКО.

Копії такого листа та доказів надіслання/вручення такого листа до пояснень не додано.

Суд зазначає, що у порушення ч. 3 ст. 165, ч. 3 ст. 167 ГПК України, третьою особою в поясненні не наведено правових норм, які передбачають визначення значення сертифікованих даних по ресурсним об`єктам генерації, які не здійснювали синхронну роботу з ОЕС України, на рівні 0 кВт.год.

Суд приймає до уваги посилання відповідача у відзиві на зміст Кодексу системи передачі, який не передбачає поняття "нездійснення синхронної роботи" або "несинхронна робота". Водночас, Кодексом системи передачі передбачено, що у разі асинхронного режиму електростанцій, які обладнано автоматикою ліквідації асинхронного режиму (АЛАР), такий режим має ліквідуватися автоматикою через відключення енергоблока, який вийшов із синхронізму. Разом з тим, ані позивачем, ані НЕК "Укренерго", ані ПАТ "Запоріжжяобленерго, ані ТОВ "НІК" не надано будь-яких доказів на підтвердження наявності таких обставин. Водночас, такого відключення на об`єкті виробництва електричної енергії відповідача не відбувалось.

Суд зазначає, що відповідачем долучено до матеріалів справи довідки від 30.04.2023, від 31.05.2023, від 30.06.2023, складені ПП «Нацпрод» та ТОВ «НІК», про виробіток, відпуск в мережу електроенергії, виробленої відповідачем у квітні-червні 2023.

Враховуючи, що ПрАТ «НЕК «Укренерго» недобросовісно виконуються його обов`язки щодо подання доказів, суд вважає за необхідне на підставі ч. 4 ст. 74 ГПК України витребувати у ПрАТ «НЕК «Укренерго»:

- документальні докази: на підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача за спірний період з квітня по червень 2023 включно; надіслання/вручення відповідачу листа від 02.10.2023 вих. № 01/49453;

- докази повідомлення відповідача листом від 10.08.2023 про коригування раніше сертифікованих даних ДКО;

- письмово зазначити правові норми, які передбачають визначення значення сертифікованих даних по ресурсним об`єктам генерації, які не здійснювали синхронну роботу з ОЕС України, на рівні 0 кВт.год.

У поясненні ПАТ «Запоріжжяобленерго» зазначено, що в зв`язку з військовою агресією Російської Федерації, окупації частини територій Запорізької області, захвату ресурсних об`єктів генерації та об`єктів ПАТ Запоріжжяобленерго (з липня 2022 року), від суміжних ліцензіатів (операторів системи, ППKO) до ПАТ Запоріжжяобленерго надходять дані комерційного обліку щодо обсягів прийому/віддачі електричної eнepгii в мережу. Однак у ПАТ Запоріжжяобленерго відсутня можливість здійснення перевірки даних засобів комерційного обліку на місці їx встановлення, та відсутня можливість здійснення перевірки даних засобів комерційного обліку за допомогою програмного забезпечення, яке приймає дані комерційного обліку та забезпечує перевірку відповідності результатам вимірювання на основі яких вони утворені. Генеруючі установки відповідача знаходяться на території сільської ради с. Мала Білозірка Василівського району Запорізької області, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території. Постачальником послуг комерційного обліку (ППКО) відповідача є ТОВ НІК. Перевірити дані, надані суміжними ліцензіатами (OCP, OCП), а також ППКО ВДЕ для ВДЕ зокрема ППКО ТОВ НІК що знаходяться на тимчасово неконтрольованій території ліцензійної діяльності ПАТ «Запоріжжяобленерго», не вбачається можливим. НЕК Укренерго листом від 29.11.2022 року № 01/52942 повідомило операторів систем щодо необхідності здійснювати завантаження даних комерційного обліку в систему управління ринком (MMS) та ПК Датахаб виключно по об`єктам електроенергетики, які здійснюють синхронну роботу з ОЕС України та інформувати АКО в разі завантаження даних комерційного обліку інших ППКО в ролі ОДКО по електроустановкам, які приєднанні до мереж відповідних операторів системи, але не здійснюють синхронну роботу з ОЕС України. ПАТ Запоріжжяобленерго постійно інформує НЕК Укренерго (АКО), виробників, електропостачальників та ППКО щодо зміни стану синхронної роботи пов`язаних з ними об`єктів та площадок обліку. Листом від 21.04.2023 року № 4316/20.5/7-23 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повідомила, що у зв`язку з перебуванням певних територій у тимчасовій окупації (ОСР не контролює власні електромережі на час окупації), ОСР не має можливості відстежувати обсяги надходження електроенергії до мереж розподілу, а також, оскільки неможливо визначити від чиїх мереж здійснюється розподіл та куди надходить вироблена електроенергія під час окупації територій, покази по об`єктам споживачів, розташованих на окупованих територіях, як щодо споживання так і щодо генерації, мають прийматися рівними нулю. Так, відповідно до оновлених даних комерційного обліку за квітень, травень 2023 року (Версія MMS 2) , та сертифікованих даних комерційного обліку за червень 2023 року (Версія MMS 1), відпуск електричної енергії генеруючими установками відповідача встановлені на рівні 0. Актуальні сертифіковані дані комерційного обліку за квітень, травень 2023, червень 2023 року по об`єкту відповідача підтверджено на рівні 0 НЕК Укренерго (Адміністратором комерційного обліку) листом від 15.11.2023 року № 01/61517 на запит представника позивача, який долучене до матеріалів справи позивачем по справі. Отже ПАТ Запоріжжяобленерго вважає, що дані комерційного обліку за квітень, травень 2023, червень 2023 року на рівні 0, є актуальними та сертифікованими ДКО.

У порушення ч. 3 ст. 165, ч. 3 ст. 167 ГПК України, третьою особою не додано до пояснення документальних доказів щодо інформування НЕК Укренерго (АКО), відповідача та ТОВ «НІК» щодо зміни стану синхронної роботи пов`язаного з ними об`єкту та площадок обліку в спірний період з квітня по червень 2023 включно.

Враховуючи наявність у матеріалах справи листа ПАТ «Запоріжжяобленерго» від 30.05.2023 вих. № 007-63/3069 щодо підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача, де зазначено про втрату контролю в липні 2022, оскільки третьою особою недобросовісно виконуються його обов`язки щодо подання доказів, суд вважає за необхідне на підставі ч. 4 ст. 74 ГПК України витребувати у ПАТ «Запоріжжяобленерго»:

- документальні докази на підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача в спірний період з квітня по червень 2023 включно;

- документальні докази щодо інформування НЕК Укренерго (АКО), відповідача та ТОВ «НІК» щодо зміни стану синхронної роботи пов`язаного з ними об`єкту та площадок обліку в спірний період з квітня по червень 2023 включно.

Керуючись ст.ст. 74, 120, 121, ч. 3 ст. 177, ст.ст. 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження у справі № 908/3546/23 на тридцять днів - до 04.03.2024 включно.

2. Підготовче засідання призначити на 21.02.2024 о/об 11 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

3. Встановити сторонам у справі строк до 12.02.2024 для надання відповідей на пояснення третіх осіб.

4. Зобов`язати третю особу ПАТ «Запоріжжяобленерго» протягом двох днів з дня отримання цієї ухвали надати суду докази надіслання пояснень іншим учасникам справи.

5. Витребувати у ПрАТ «НЕК «Укренерго» у строк до 15.02.2024:

- документальні докази: на підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача за спірний період з квітня по червень 2023 включно; надіслання/вручення відповідачу листа від 02.10.2023 вих. № 01/49453;

- докази повідомлення відповідача листом від 10.08.2023 про коригування раніше сертифікованих даних ДКО;

- письмово зазначити правові норми, які передбачають визначення значення сертифікованих даних по ресурсним об`єктам генерації, які не здійснювали синхронну роботу з ОЕС України, на рівні 0 кВт.год.

6. Витребувати у ПАТ «Запоріжжяобленерго» у строк до 15.02.2024:

- документальні докази на підтвердження несинхронної роботи об`єкту генерації відповідача в спірний період з квітня по червень 2023 включно;

- документальні докази щодо інформування НЕК Укренерго (АКО), відповідача та ТОВ «НІК» щодо зміни стану синхронної роботи пов`язаного з ними об`єкту та площадок обліку в спірний період з квітня по червень 2023 включно.

7. Зобов`язати третю особу ТОВ «НІК» виконати вимоги суду, викладені в ухвалі від 27.12.2023.

8. Викликати в судове засідання уповноважених представників учасників справи, явку яких визнати обов`язковою. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі (статутні) документи, довіреність, ордер).

9. Здійснювати проведення підготовчого засідання 21.02.2024 о 11 год. 00 хв. у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів представників Державного підприємства Гарантований покупець, Приватного підприємства Нацпрод, Приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку з посиланням на vkz.court.gov.ua.

Представникам, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, мати при собі паспорт або інший документ, що посвідчує особу (з власною фотокарткою), а також документи на підтвердження повноважень представника.

10. Попередити учасників справи про відповідальність (штраф), визначену ст. 135 ГПК України, за невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

11. Екземпляр даної ухвали надіслати учасникам справи.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 05.02.2024.

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон гарячої лінії суду: (061) 7648930.

Звернути увагу учасників по справі, що документи суду слід надавати в оригіналі для огляду та в копіях, належним чином завірених, для долучення до матеріалів справи.

Звернути увагу на те, що вимоги до змісту та розташування реквізитів документів встановлені у п. 5 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163:2020). Пунктом 5.26 цієї Уніфікованої системи встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. Зазначені положення Уніфікованої системи необхідно обов`язково враховувати учасникам судового процесу при засвідченні копій документів, що подаються до суду.

Відповідно до ч. 9 ст. 80 ГПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116766118
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 17 068 597,32 грн

Судовий реєстр по справі —908/3546/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні