Рішення
від 17.01.2024 по справі 910/13959/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

17.01.2024Справа № 910/13959/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., за участі секретаря судового засідання Зайченко О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (01010, м. Київ, вул. Князів Острозьких, 32/2, ідентифікаційний код: 43965848)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасна архітектура міст" (04119, м. Київ, вул. Зоологічна, 4-А, офіс 139/2, ідентифікаційний код: 42654390)

про стягнення 3 548 756,70 грн,

за участю представників

від позивача: Єфременко В.М.

від відповідача: не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сучасна архітектура міст» про стягнення 3 548 756,70 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором постачання природного газу для потреб непобутових споживачів №41АР200-94038-22 від 22.06.2022 (далі - договір) в частині повної та своєчасної оплати отриманого у період з серпня 2022 року по березень 2023 року природного газу, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 2 150 827, 72 грн.

Також, у зв`язку несвоєчасним виконанням відповідачем грошового зобов`язання позивачем нараховано та заявлено до стягнення пеню у розмірі 414 931, 41 грн, 3% річних у розмірі 24 895, 88 грн та інфляційні втрати у розмірі 92 179, 93 грн.

Крім цього, у зв`язку з недотриманням відповідачем планових обсягів споживання природного газу позивачем нараховано штраф, передбачений пунктом 6.2.2. договору у розмірі 19 338, 23 грн та штраф, передбачений пунктом 6.2.3. договору в сумі 675 583, 53 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.09.2023 було залишено позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» без руху, встановлено позивачу шестиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання відповідних документів.

15.09.2023 на електронну пошту суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/13959/23, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 18.10.2023.

У судовому засіданні 18.10.2023 суд відклав підготовче засідання на 01.11.2023.

01.11.2023 на електронну пошту суду від позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

У судовому засіданні 01.11.2023 суд відклав підготовче засідання на 22.11.2023.

У судовому засіданні 22.11.2023, виходячи з того, що судом здійснено усі необхідні та достатні дії для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд, у відповідності до частини 4, 5статті 233 Господарського процесуального кодексу України, постановив ухвалу, яка занесена до протоколу судового засідання, про закриття підготовчого провадження у справі та призначення справи для розгляду по суті на 13.12.2023.

У судовому засіданні 13.12.2023 судом оголошено перерву до 17.01.2024.

17.01.2024 через підсистему "Електронний суд" Товариством з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" подано клопотання на обґрунтування позовних вимог.

У судовому засіданні 17.01.2024 представник позивача позовні вимоги підтримав, просив задовольнити, в свою чергу відповідач своїх представників в судові засідання взагалі не направляв, хоча про час, місце та дату розгляду справи повідомлявся належним чином.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвали суду про повідомлення про дату, час та місце розгляду справи були направлені судом рекомендованими листами з повідомленнями про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак були повернуті відділом поштового зв`язку до суду з поміткою "за закінченням терміну зберігання".

Частиною 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Враховуючи відсутність в матеріалах справи підтверджень наявності порушень оператором поштового зв`язку вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, суд вважає, що у разі, якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто, повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Отже, суд належним чином виконав свій обов`язок щодо повідомлення відповідача про розгляд справи.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, суд зазначає, що відповідач мав право та дійсну можливості ознайомитись, з ухвалами суду про повідомлення про дату, час та місце розгляду справи в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Отже, відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи відповідно до статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Разом з цим, у відповідності до вимог статей 165, 251 Господарського процесуального кодексу України, відповідачу був встановлений строк для подання відзиву на позовну заяву протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Втім відповідач, у визначений судом строк, не подав ні відзиву на позовну заяву, ні клопотання про продовження строку на його подання.

Приписами ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у встановлений строк не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористалися наданими їм процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 17.01.2024 оголошено вступну та резолютивну частину рішення відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України.

На виконання вимог ст. 223 Господарського процесуального кодексу України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників учасників справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (далі - постачальник) відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 03.03.2021 № 334 здійснює ліцензійне постачання природного газу на території України.

22.06.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (далі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сучасна архітектура міст" (далі - споживач) укладено договір постачання природного газу для потреб не побутових споживачів №41АР200-94038-22 (далі - договір), за умовами пункту 1.1. якого постачальник зобов`язується передати у власність споживачу у 2022 році природний газ (далі - газ), а споживач зобов`язується прийняти та оплатити вартість газу у розмірах, строки та порядку, що визначені договором.

Згідну пункту 1.3. договору планові обсяги постачання газу по місцях визначено у Додатку 1, що є невід`ємною частиною цього договору.

У відповідності до пункту 2.4. договору обсяг споживання природного газу споживачем у розрахунковому періоді не повинен перевищувати підтверджений обсяг природного газу. Допускається відхилення споживання обсягу природного газу протягом розрахункового періоду в розмірі +/- 3% від підтвердженого обсягу природного газу у відповідну газову добу.

Пунктом 2.5. договору сторони встановили, що визначення (звіряння) фактичного обсягу поставленого (спожитого) природного газу між сторонами здійснюється у наступному порядку:

- за підсумками розрахункового періоду споживач до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати постачальнику копію відповідного акта про фактичний об`єм (обсяг) розподіленого (протранспортованого) природного газу споживачу за розрахунковий період, що складений між оператором ГРМ та споживачем, відповідно до вимог Кодексу ГРМ (п.п. 2.5.1. договору);

- на підставі отриманих від споживача даних та/або даних оператора ГТС постачальник протягом трьох робочих днів готує та надає споживачу два примірники акта приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписані уповноваженим представником постачальника або з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», «Про електронні документи та електронний документообіг» та ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» (п.п. 2.5.2. договору);

- Споживач протягом двох днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов`язується повернути постачальнику один примірник акта приймання-передачі природного газу, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта приймання-передачі природного газу (п.п. 2.5.3. договору);

- У випадку відмови від підписання акту приймання-передачі газу споживачем, обсяг постачання (споживання) газу встановлюється постачальником в односторонньому порядку, на підставі даних оператора ГРМ чи оператора ГТС. Споживач у такому разі не позбавлений права звернутись до суду за вирішенням спору з приводу обсягів спожитого газу. До прийняття рішення судом та набрання таким рішенням законної сили, обсяг спожитого газу та вартість послуг з його постачання встановлюється відповідно до даних постачальника (п.п. 2.5.4. договору).

За умовами пункту 3.1. договору розрахунки за поставлений споживачеві газ здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем. Підписуючи цей договір, споживач підтверджує, що ознайомлений з тим, що протягом дії договору ціна на газ може змінюватись, про що сторони укладатимуть відповідні додаткові угоди. Підписуючи цей договір, споживач підтверджує, що йому надане належне повідомлення порядок зміни ціни газу протягом дії договору і ніяких інших повідомлень про зміну ціни газу не вимагається.

Відповідно до пункту 3.2. договору ціна одного кубічного метру (куб.м.) природного газу без урахування податку на додану вартість становить 32,50000000 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0,13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного газу з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 32,63657600 грн. Податок на додану вартість становить 6,52731520 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 39,16389120 грн.

Зміна ціни узгоджується шляхом підписання додаткової угоди до цього договору, крім випадку, визначеного п. 3.3.1. цього договору (п. 3.1. договору).

Згідно із пунктом 3.3.1 договору в разі порушення споживачем графіку оплати, визначеного п. 4.2 цього договору, більше ніж на 3 (три) банківські дні, постачальник в односторонньому порядку встановлює ціну кубічного метру газу без урахування податку на додану вартість на рівні: 33,33333333 грн., крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0,13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного гаду з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 33, 46990933 грн. Податок на додану вартість становить 6, 69398187 грн. Всього ціна одного кубічного метра природного газу становить 40, 16389120 грн.

Додатковою угодою до договору №ДУ-1/41АР200-94038-22 від 29.07.2022 сторони погодили, що починаючи з 01 серпня 2022 року ціна одного кубічного метра (куб.м.) природного газу без урахування податку на додану вартість становить 40, 83333333 грн. Податок на додану вартість становить 8, 19398187 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 49, 16389120 грн. Сторони домовились викласти п. 3.3.1. договору в наступній редакції: "3.3.1. В разі порушення споживачем графіку оплати, визначеного п. 4.2 цього договору, більше ніж на 3 (три) банківські дні, постачальник в односторонньому порядку встановлює ціну кубічного метру газу без урахування податку на додану вартість з 01 серпня 2022 року на рівні: 41, 66666667 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного гаду з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 41, 80324267 грн. Податок на додану вартість становить 8, 36064853 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 50, 16389120 грн.".

Додатковою угодою до договору №ДУ-2/41АР200-94038-22 від 31.08.2022 сторони погодили, що починаючи з 01 вересня 2022 року ціна одного кубічного метра (куб.м.) природного газу без урахування податку на додану вартість становить 44, 16666667 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного газу з урахуванням компенсації вартості послуги до потужності складає 44, 30324267 грн. Податок на додану вартість становить 8, 86064853 грн.

Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 53, 16389120 грн. Сторони домовились викласти п. 3.3.1. договору в наступній редакції: "3.3.1. В разі порушення споживачем графіку оплати, визначеного п. 4.2 цього договору, більше ніж на 3 (три) банківські дні, постачальник в односторонньому порядку встановлює ціну кубічного метру газу без урахування податку на додану вартість з 01 вересня 2022 року на рівні: 45, 00000000 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного гаду з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 45, 13657600 грн. Податок на додану вартість становить 9, 02731520 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 54, 16389120 грн.".

Додатковою угодою до договору №ДУ-3/41АР200-94038-22 від 31.10.2022 сторони погодили, що починаючи з 01 листопада 2022 року ціна одного кубічного метра (куб.м.) природного газу без урахування податку на додану вартість становить 44, 16666667 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного газу з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 44, 30324267 грн. Податок на додану вартість становить 8, 86064853 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 53, 16389120 грн. Сторони домовились викласти п. 3.3.1. договору в наступній редакції: "3.3.1. В разі порушення споживачем графіку оплати, визначеного п. 4.2 цього договору, більше ніж на 3 (три) банківські дні, постачальник в односторонньому порядку встановлює ціну кубічного метру газу без урахування податку на додану вартість з 01 листопада 2022 року на рівні: 45, 00000000 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного гаду з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 45, 13657600 грн. Податок на додану вартість становить 9, 02731520 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 54, 16389120 грн.".

Додатковою угодою до договору №ДУ-6/41АР200-94038-22 від 31.01.2023 сторони погодили, що починаючи з 01.02.2023 року: "Ціна одного кубічного метра (куб.м.) природного газу без урахування податку на додану вартість становить 37, 91666667 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного газу з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 38, 05324267 грн. Податок на додану вартість становить 7, 61064853 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 45, 66389120 грн". Сторони домовились викласти п. 3.3.1. договору в наступній редакції: "3.3.1. В разі порушення споживачем графіку оплати, визначеного п. 4.2 цього договору, більше ніж на 3 (три) банківські дні, постачальник в односторонньому порядку встановлює ціну кубічного метру газу без урахування податку на додану вартість з 01.02.2023 року на рівні 38, 75000000 грн, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 0, 13657600 грн. Ціна одного кубічного метру природного гаду з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 38, 88657600 грн. Податок на додану вартість становить 7, 77731520 грн. Всього ціна одного кубічного метру природного газу становить 46, 66389120 грн.".

Згідно з пунктом 4.1. договору розрахунковий період за договором становить один календарний місяць.

Оплата газу за договором здійснюється споживачем виключно грошовими коштами у національній валюті України - гривні в наступному порядку: - оплата в розмірі 100% за фактично переданий постачальником газ здійснюється споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним місяцем (п. 4.2. договору).

У додатковій угоді №ДУ-6/41АР200-94038-22 від 31.01.2023 до договору сторони домовились з 01.03.2023 викласти п. 4.2. договору в наступній редакції: "4.2. Оплата газу за договором здійснюється споживачем виключно грошовими коштами у національній валюті України - гривні в наступному порядку: Оплата в розмірі 100% за фактично переданий постачальником газ здійснюється споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним місяцем.".

Датою оплати (здійснення розрахунку) є дата зарахування коштів на банківський рахунок постачальника (п. 4.4. договору).

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з договором із чинним законодавством України (п. 6.1. договору).

Пунктом 6.2.1. договору сторони встановили, що у разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 договору, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, від суми простроченого платежу.

У пункті 6.2.2. договору погоджено, що якщо за підсумками розрахункового періоду фактичний обсяг поставленого споживачеві газу буде перевищувати підтверджений обсяг газу на цей період (за умови, що підтверджений обсяг відповідав заявленому споживачем), споживач сплачує постачальнику штраф за перевищення обсягу постачання газу, що розраховується за формулою: В = (Vф - Vn) х Ц х К, де Vф - обсяг фактично поставленого газу споживчу протягом розрахункового періоду за договором; Vn - підтверджений обсяг газу на розрахунковий період; Ц - вартість газу за договором; К - коефіцієнт, який дорівнює 0,1 (при цьому, якщо перевищення обсягу газу стало наслідком відмови в доступі до об`єкта споживача, у результаті чого постачальник не здійснив пломбування запірних пристроїв на газових приладах споживача, або оператор ГРМ/ГТС не здійснив обмеження (припинення) розподілу/транспортування природного газу споживачу, або коли споживач не обмежив (припинив) споживання газу на письмову вимогу постачальника, коефіцієнт дорівнює 1).

За умовами пункту 6.2.3. договору якщо за підсумками розрахункового періоду фактичний обсяг споживання газу буде менший від підтвердженого обсягу природного газу (за умови, що підтверджений обсяг відповідав замовленому споживачем). Споживач зобов`язується сплатити постачальнику штраф у розмір подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується штраф, від вартості недовикористаного обсягу газу за звітний період.

Цей договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів печатками сторін (за наявності) і діє в частині постачання газу з газової доби, з якої споживач включений до реєстру споживачів ТОВ "ТВІЙ ГАЗЗБУТ" в інформаційній платформі оператора ГТС до 31.12.2023 року, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п. 10.1. договору, в редакції, викладеній у додатковій угоді №ДУ-4/41АР200-94038-22 від 13.12.2022).

Додатком №1 до договору встановлено планові обсяги постачання газу у 2022 році, а саме у III та IV кварталі - 5000 куб. м.;

У пункті 3 додаткової угоди №ДУ-4/41АР200-94038-22 від 13.12.2022 до договору сторонами з 01.03.2023 встановили планові обсяги постачання газу у 2023 році: Січень-Лютий - 15 000 куб. м., Березень - 10 000 куб.м., Квітень - 3000 куб.м., Травень-Серпень - 5 000 куб.м., Вересень-Грудень - 15 000 куб. м.

Протягом періоду з листопада 2022 року по березень 2023 позивачем поставлено, а відповідачем спожито природний газ у загальному обсязі 79 983, 15 куб. м, що підтверджується, зокрема, даними Інформаційної платформи Оператора ГТС - Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор ГТС України".

07.04.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" звернулось до в.о. Голови правління АТ "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз" з дорученням про припинення (обмеження) постачання природного газу №200-Сл-5645-0423, у якому доручило припинити в примусовому порядку розподіл природного газу Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасна архітектура міст" в термін до 07:00 годин 14 квітня 2023 року.

Втім, за твердженням відповідача, відповідач свій обов`язок з оплати поставленого природного газу у повному обсязі не виконав, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 2 150 827, 72 грн, що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Стаття 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) визначає, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статей 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання, в силу вимог статей 526, 525 Цивільного кодексу України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься і у ст. 193 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором поставки, а відповідно до статті 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. Частиною 2 цієї ж норми унормовано, що до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Так, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦК України).

Як встановлено судом на підставі наявних у матеріалах справи доказів, протягом періоду з листопада 2022 року по березень 2023 позивачем поставлено, а відповідачем спожито природний газ у загальному обсязі 90 856, 25 куб. м, що підтверджується, зокрема, даними Інформаційної платформи Оператора ГТС - Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор ГТС України".

На виконання умов договору позивачем були складені та підписані за допомогою кваліфікованого електронного підпису акти приймання-передачі природного газу: №ТГЗ82047180 від 31.07.2022 про поставку газу в обсязі 10 566, 77 куб.м. на суму 413 835, 83 грн; №ТГЗ8206326; №ТГЗ82062326 від 31.08.2022 про поставку газу в обсязі 14 350, 90 куб.м. на суму 705 546, 08 грн; №ТГЗ82072491 від 30.09.2022 про поставку газу в обсязі 11 602, 80 куб.м. на суму 616 849, 99 грн; №ТГЗ82092449 від 31.10.2022 про поставку газу в обсязі 13 518, 50 куб.м. на суму 718 696, 07 грн; №ТГЗ82111722 від 30.11.2022 про поставку газу в обсязі 9 524, 80 куб.м. на суму 506 375, 44 грн; №ТГЗ82127599 від 31.11.2022 про поставку газу в обсязі 8 407, 880 куб.м. на суму 446 995, 62 грн; №ТГЗ83003338 від 31.01.2023 про поставку газу в обсязі 5 252, 90 куб. м. на суму 260 879, 46 грн; №ТГЗ83032893 від 28.02.2023 про поставку газу в обсязі 6 758, 60 куб.м. на суму 322 141, 18 грн.

Однак, відповідачем вказані акти підписані не були, та жодних обґрунтованих заперечень при цьому не надано.

Пунктом 2.5.4. договору сторони погодили, що у випадку відмови від підписання акту приймання-передачі газу споживачем, обсяг постачання (споживання) газу встановлюється постачальником в односторонньому порядку, на підставі даних оператора ГРМ чи оператора ГТС. Споживач у такому разі не позбавлений права звернутись до суду за вирішенням спору з приводу обсягів спожитого газу. До прийняття рішення судом та набрання таким рішенням законної сили, обсяг спожитого газу та вартість послуг з його постачання встановлюється відповідно до даних постачальника.

При цьому, у ст. 2, 13 Господарського процесуального кодексу України закріплений принцип змагальності господарського судочинства, відповідно до якого кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом; кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин справи. Цей принцип передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 23.08.2016 у справі "Дж. К. та Інші проти Швеції" ("J.K. AND OTHERS v. SWEDEN") наголошено, що "у країнах загального права у кримінальних справах діє стандарт доказування "поза розумним сумнівом ("beyond reasonable doubt"). Натомість, у цивільних справах закон не вимагає такого високого стандарту; скоріше цивільна справа повинна бути вирішена з урахуванням "балансу вірогідностей". …Суд повинен вирішити, чи являється вірогідність того, що на підставі наданих доказів, а також правдивості тверджень заявника, вимога цього заявника заслуговує довіри".

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 01.12.2020 у справі №904/1103/20 та від 25.06.2020 у справі №924/266/18.

Стандарт доказування "вірогідність доказів", на відміну від "достатності доказів", підкреслює необхідність співставлення судом доказів, які надає позивач та відповідач. Тобто з введенням в дію нового стандарту доказування необхідним є не надати достатньо доказів для підтвердження певної обставини, а надати саме ту їх кількість, яка зможе переважити доводи протилежної сторони судового процесу.

Про належне виконання позивачем своїх зобов`язань з поставки товару свідчить також відсутність з боку відповідача будь-яких претензій та повідомлень про порушення постачальником своїх зобов`язань за договором.

Судом також враховано, що директором Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасна архітектура міст" було надано позивачу лист від 14.02.2023, у якому відповідач гарантував оплату заборгованості у розмірі 1 732 178, 49 грн згідно з графіком у період з 01.02.2023 по 30.04.2023.

Відтак, враховуючи не підписання відповідачем актів приймання-передачі газу та відсутність з його боку будь-яких обґрунтованих заперечень щодо обсягів постачання (споживання) газу у спірний період, в силу приписів пункту 2.5.4. договору, такі встановлюються на підставі даних Оператора ГТС.

Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару (ст. 692 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Умовами пункту 4.2. договору сторони встановили, що оплата газу за договором здійснюється споживачем виключно грошовими коштами у національній валюті України - гривні в наступному порядку: - оплата в розмірі 100% за фактично переданий постачальником газ здійснюється споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Отже, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України, змісту пункту 4.2. договору, строк виконання відповідачем грошового зобов`язання з оплати спожитого природного газу на момент розгляду справи настав.

Втім, як встановлено судом, відповідач, у встановлені строки, оплату спожитого природного газу належним чином не здійснив.

Тоді як, частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Принцип належного виконання полягає в тому, що виконання має бути проведене: належними сторонами; щодо належного предмета; у належний спосіб; у належний строк (термін); у належному місці.

Порушенням зобов`язання, у відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт постачання позивачем відповідачу природного газу та факт порушення відповідачем своїх зобов`язань в частині повної та своєчасної оплати отриманого природного газу, підтверджений матеріалами справи та не спростований відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог в частині стягнення основного боргу в розмірі 2 150 827, 72 грн.

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання, настають наслідки, передбачені договором або законом, в тому числі, сплата неустойки. Приписами ст. 230 ГК України також встановлено, що у разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання, він зобов`язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, пеня, штраф).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

Пунктом 6.2.1. договору сторони встановили, що у разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 договору, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, від суми простроченого платежу.

Оскільки відповідач допустив прострочення оплати спожитого природного газу, позивачем на підставі пункту 6.2.1. договору нараховано пеню в розмірі 414 931, 41 грн.

Також умовами пунктів 6.2.2. та 6.2.3. договору сторонами погоджено, що якщо за підсумками розрахункового періоду фактичний обсяг поставленого споживачеві газу буде перевищувати підтверджений обсяг газу на цей період (за умови, що підтверджений обсяг відповідав заявленому споживачем), споживач сплачує постачальнику штраф за перевищення обсягу постачання газу, що розраховується за формулою: В = (Vф - Vn) х Ц х К, де Vф - обсяг фактично поставленого газу споживчу протягом розрахункового періоду за договором; Vn - підтверджений обсяг газу на розрахунковий період; Ц - вартість газу за договором; К - коефіцієнт, який дорівнює 0,1 (при цьому, якщо перевищення обсягу газу стало наслідком відмови в доступі до об`єкта споживача, у результаті чого постачальник не здійснив пломбування запірних пристроїв на газових приладах споживача, або оператор ГРМ/ГТС не здійснив обмеження (припинення) розподілу/транспортування природного газу споживачу, або коли споживач не обмежив (припинив) споживання газу на письмову вимогу постачальника, коефіцієнт дорівнює 1).

Якщо за підсумками розрахункового періоду фактичний обсяг споживання газу буде менший від підтвердженого обсягу природного газу (за умови, що підтверджений обсяг відповідав замовленому споживачем). Споживач зобов`язується сплатити постачальнику штраф у розмір подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується штраф, від вартості недовикористаного обсягу газу за звітний період.

Відтак, у зв`язку з недотриманням відповідачем планових обсягів споживання природного газу позивачем нараховано штраф, передбачений пунктом 6.2.2. договору у розмірі 19 338, 23 грн та штраф, передбачений пунктом 6.2.3. договору в сумі 675 583, 53 грн.

Окрім цього, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом, позивачем нараховані 3% річних в сумі 3% річних у розмірі 24 895, 88 грн та інфляційні втрати у розмірі 92 179, 93 грн.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку ст. 625 ЦК України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду №910/12604/18 від 01.10.2019 та у постанові Верховного Суду України у постанові №3-12г10 від 08.11.2010).

Перевіривши наданий позивачем розрахунок пені, 3% річних, інфляційних втрат та штрафу, нарахованого на підставі пункту 6.2.2. договору, суд дійшов висновку про те, що він є арифметично вірним, обґрунтованим та здійсненим у відповідності до приписів чинного законодавства, у зв`язку з чим позовні вимоги в цій частині також є обґрунтованими.

За результатами перевірки наданого позивачем розрахунку штрафу, нарахованого на підставі пункту 6.2.3. договору суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог в цій частині, оскільки позивачем безпідставно включено до розрахунку період - березень 2023 року зі значенням спожитого газу Vф = 0, у той час як протягом вказаного місяця споживачем спожито 10 873, 10 куб.м. природного газу, що встановлено судом вище.

Таким чином, за розрахунком суду, стягненню з відповідача підлягає штраф, на підставі пункту 6.2.3. договору, у розмірі 447 264, 08 грн, в іншій частині цих вимог належить відмовити.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статей 76-79 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги або свідчили про відсутність у нього обов`язку з оплати отриманого природного газу.

Приймаючи до уваги вищевикладене в сукупності, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 129, 236-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасна архітектура міст" (04119, м. Київ, вул. Зоологічна, 4-А, офіс 139/2, ідентифікаційний код: 42654390) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (01010, м. Київ, вул. Князів Острозьких, 32/2, ідентифікаційний код: 43965848) заборгованість у розмірі 2 150 827 грн 72 коп.; пеню у розмірі 414 931 грн 41 коп.; штраф за п. 6.2.2. договору у розмірі 190 338 грн, 23 коп.; штраф за п. 6.2.3. договору у розмірі 447 264 грн 08 коп.; 3% річних у розмірі 24 895 грн 88 коп.; інфляційні втрати у розмірі 92 179 грн 93 коп.; та витрати по сплаті судового збору у розмірі 49 806 грн 60 коп.

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 05.02.2024

Суддя Л.Г. Пукшин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116766498
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/13959/23

Рішення від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні