Ухвала
від 29.01.2024 по справі 920/814/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про завершення процедури погашення боргів боржника та

закриття провадження у справі про неплатоспроможність

29.01.2024 Справа № 920/814/23м.Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., за участі секретаря судового засідання Бардакової О.М., розглянувши матеріали справи № 920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

За участі представників:

Боржник не з`явився

Керуючий реструктуризацією Волторніст С.І. (в режимі відеконференції)

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 07.08.2023 відкрито провадження у справі № 920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ); введено процедуру реструктуризації боргів боржника; призначено керуючим реструктуризацією фізичної особи ОСОБА_1 арбітражного керуючого Волторніста Сергія Івановича; попереднє судове засідання призначено на 21.09.2023, 11:30.

08.08.2023 на офіційному веб-порталі судової влади України оприлюднено оголошення про відкриття провадження у справі №920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 . Строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника встановлено 08.09.2023.

Ухвалою суду від 21.12.2023 призначено засідання суду, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі № 920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) на 29.01.2024, 11:30.

11.01.2024 до суду надійшли: клопотання арбітражного керуючого Волторніста С.І. про закриття провадження у справі від 11.01.2024 (вх.№ 266), звіт про проведену роботу від 11.01.2024 (вх.№ 86), клопотання про нарахування і виплату винагороди від 11.01.2024 (вх.№ 263) разом зі звітом про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Вказані клопотання та звіт призначено до розгляду на 29.01.2024, 11:30 згідно ухвали суду від 12.01.2024.

Заперечень щодо клопотання та звіту арбітражного керуючого до суду не надходило.

В судовому засіданні керуючий реструктуризацією арбітражний керуючий Волторніст С.І. надав пояснення та підтримав подані звіт та клопотання про закриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

З огляду на відсутність перешкод для розгляду справи, достатність матеріалів справи для розгляду та прийняття відповідного рішення, суд вважає за можливе розглянути звіт та клопотання керуючого реструктуризацією в даному судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, заслухавши пояснення учасника справи, суд встановив.

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 № 2597-VIII .

Як зазначалося вище, ухвалою суду від 07.08.2023 відкрито провадження у справі № 920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ); введено процедуру реструктуризації боргів боржника.

08.08.2023 на офіційному веб-порталі судової влади України оприлюднено оголошення про відкриття провадження у справі №920/814/23 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 . Строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника встановлено 08.09.2023.

Враховуючи те, що повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 опубліковано в офіційному органі у відкритому доступі, вважається, що всі можливі кредитори були повідомлені належним чином.

В заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 зазначив про наявність своєї заборгованості перед ТОВ "Фінансова компанія "Укрфінстандарт", ТОВ «ТАЛІОН ПЛЮС», ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», ТОВ «ФК КЕШ ТУ ГОУ», ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ДІНЕРО",ТОВ «Юридична компанія «Дія-Актив», ТОВ «АВЕНТУС УКРАЇНА», ТОВ "МІЛОАН", ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «КРЕДИТ- Капітал», ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРОФІТ КАПІТАЛ», АТ «Райффайзен Банк», ТОВ ВЕЛЛФІН, ТОВ «СЛУЖБА МИТТЄВОГО КРЕДИТУВАННЯ».

На час звернення до суду загальна сума заборгованості перед вказаними кредиторами в розмірі 755 825,12 грн є непогашеною.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства боржником є юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника. Процедура погашення боргів боржника вводиться у справі про неплатоспроможність разом з визнанням боржника банкрутом.

Погашення боргів боржника - судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою задоволення вимог кредиторів за рахунок реалізації майна банкрута, визнаного банкрутом у порядку, встановленому цим Кодексом (ст.1 Кодексу України з процедур банкрутства).

Частиною 2 ст. 209 Господарського кодексу України визначено, що нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що боржник правомірно звернувся до суду з заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Керуючим реструктуризацією на виконання вимог ухвали суду від 16.11.2023, повідомлено 01.12.2023 усіх кредиторів про розгляд даної справи згідно переліку, який наводив боржник у конкретизованому списку кредиторів, в тому числі, банки, фінансові установи.

Керуючим реструктуризацією арбітражним керуючим Волторністом С.І. надано суду звіт про перевірку декларацій про майновий стан боржника №01-25/1023 від 25.10.2023, відповідно до якого зазначено, що при перевірці декларацій про майновий стан боржника за 2020, 2021, 2022 та 2023 роки боржником вказано повні та достовірні дані щодо його майна та доходів, а також членів його сім`ї.

Також, керуючим реструктуризацією подано до суду протокол проведеної інвентаризації майна боржника, в якому вказано, що у боржника на праві спільної часткової власності, 2/3 частки, знаходиться житловий будинок, загальною площею 108,1 кв.м. Житловий будинок з прибудовами під літерою А-І гіпсоблочний, обкладений цеглою, прибудова а цегляна, тамбур а цегляний, сарай Б гіпсоблочний, прибудова б гіпсоблочна, навіс б дощатий, убиральня у металева, ворота № 1 металеві, забор № 2 дощатий. Будинок з надвірними побудовами знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Іншого нерухомого майна не виявлено. Також включено рахунки у банках, що відкрито на ім`я ОСОБА_1 та залишки на них (відсутні).

Відповідно до заяви арбітражного керуючого Волторніста С.І. про закриття провадження у справі від 11.01.2024 (вх.№ 266) останній просить припинити процедуру реструктуризації боргів боржника та повноваження керуючого реструктуризацією арбітражного керуючого Волторніста Сергія Івановича; припинити дію мораторію на задоволення вимог кредиторів; провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) закрити; вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

Керуючий реструктуризацією зазначив, що з метою залучення кредиторів до справи ним було здійснено повідомлення кредиторів по справі, про розгляд справи про неплатоспроможність ОСОБА_1 та про те, що боржник, вказав юридичних осіб за наданим ним переліком, як своїх кредиторів у справі. Дана інформація підтверджується і довідкою з УБКІ, що надавалась боржником разом із заявою про відкриття провадження у справі. Однак, станом на 11.01.2024 року, жоден кредитор не заявив свої вимоги до боржника.

Матеріали справи свідчать, що вимог кредиторів до суду та керуючого реструктуризацією не надходило.

Відповідно до п. 11 ст. 126 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо протягом трьох місяців з дня постановлення ухвали про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність і введення процедури реструктуризації боргів боржника до господарського суду не поданий погоджений боржником і схвалений кредиторами план реструктуризації боргів боржника, господарський суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття процедури погашення боргів боржника відповідно до цього Кодексу або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Книга третя Кодексу України з процедур банкрутства містить положення щодо банкрутства юридичних осіб; книга четверта - положення щодо відновлення платоспроможності фізичної особи.

Статтею 113 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Згідно з ч. ч. 1, 2, 6 ст. 131 Кодексу України з процедур банкрутства майно боржника, що підлягає реалізації у процедурі погашення боргів боржника, складає ліквідаційну масу. До складу ліквідаційної маси включається все майно боржника, що перебуває у його власності, а також те, що буде отримано боржником у власність після визнання його банкрутом і до завершення процедури погашення боргів боржника, крім майна, визначеного частинами шостою і сьомою цієї статті та статтею 132 цього Кодексу. До складу ліквідаційної маси не включається житло, яке є єдиним місцем проживання сім`ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловою площею не більше 13,65 квадратного метра на кожного члена сім`ї боржника чи житловий будинок загальною площею не більше 120 квадратних метрів) та не є предметом забезпечення, а також інше майно боржника, на яке згідно із законодавством не може бути звернено стягнення.

У межах процедури погашення боргів боржника керуючим реалізацією майна не встановлено належних боржнику активів, за рахунок яких можливо задовольнити вимоги кредиторів; грошові вимоги кредиторів не задовольнялися за відсутності ліквідаційної маси.

У відповідності до ч.ч. 6, 7 ст. 133 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не задоволені через недостатність майна боржника, вважаються погашеними, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Вимоги до боржника щодо сплати аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, а також інші вимоги особистого характеру, які не були задоволені або погашені частково у процедурі задоволення вимог кредиторів, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Згідно ч.1 ст. 134 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд при постановленні ухвали про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність ухвалює рішення про звільнення боржника - фізичної особи від боргів.

Фізична особа не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов`язку повернення непогашених боргів, а саме:

1) відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи;

2) сплати аліментів;

3) виконання інших вимог, які нерозривно пов`язані з особистістю фізичної особи.

Такі вимоги, що не були повністю погашені у справі про неплатоспроможність, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність у непогашеній частині.

Як вбачається з наданих документів, керуючим реструктуризацією здійснено всі передбачені законом заходи в межах процедури реструктуризації боргів боржника, жодний кредитор не реалізував своє право шляхом звернення до боржника з грошовими вимогами, тому суд дійшов висновку про закриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

Згідно з ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, зокрема, якщо до боржника після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) за його заявою не висунуто вимог

У випадках, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд дійшов до висновку, що ОСОБА_1 підлягає звільненню від боргів, а вимоги, вважаються погашеними, виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Крім того, керуючим реструктуризацією подано до суду клопотання про нарахування та виплату грошової винагороди та на затвердження звіт про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат за підсумками реструктуризації боргів у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Відповідно до наданого звіту керуючий реструктуризацією просить прийняти та затвердити звіт керуючого реструктуризацією боргів боржника ОСОБА_1 , арбітражного керуючого Волторніста С.І. про нарахування та виплату грошової винагороди за період з 07.08.2023 по 07.11.2023 (3 місяці).

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право, зокрема, отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень керуючого реструктуризацією становить п`ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень (ч.2 ст.30 Кодексу).

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

Згідно ч.6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Так, за період виконання повноважень керуючим реструктуризацією майна боржника, а саме за період з 07.08.2023 (дата відкриття справи про неплатоспроможність) по 07.11.2023 включно, арбітражним керуючим Волторністом С.І. нараховано основна грошова винагорода у розмірі 40 260,00 грн.

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд дійшов висновку про затвердження звіту арбітражного керуючого про нараховану грошову винагороду у розмірі 40 260,00 грн за період з 07.08.2023 по 07.11.2023 у справі № 920/814/23.

Керуючись ст.ст. 90, 133-135 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання арбітражного керуючого Волторніста С.І. про нарахування і виплату винагороди від 11.01.2024 (вх.№ 263) - задовольнити.

2. Звіт арбітражного керуючого Волторніста С.І. про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат за підсумками реструктуризації боргів у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 за період з 07.08.2023 по 07.11.2023 у розмірі 40 260,00 грн затвердити.

3. Клопотання арбітражного керуючого Волторніста С.І. про закриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 від 11.01.2024 (вх.№ 266) - задовольнити.

4. Процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) припинити.

5. Повноваження керуючого реструктуризацією боргів фізичної особи ОСОБА_1 арбітражного керуючого Волторніста Сергія Івановича - припинити.

6. Звільнити фізичну особу - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) від боргів.

7. Вимоги, не задоволені через недостатність майна боржника, вважаються погашеними, крім випадків, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

8. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

9. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов`язку повернення непогашених боргів, а саме: відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи; сплати аліментів; виконання інших вимог, які нерозривно пов`язані з особистістю фізичної особи. Такі вимоги, що не були повністю погашені у справі про неплатоспроможність, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність у непогашеній частині.

10. Протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому цим Кодексом. Протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов`язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.

11. Провадження у справі № 920/814/23 закрити.

12. Ухвалу направити боржнику, державному органу з питань банкрутства, Головному управлінню ДПС у Сумській області, Відділу ДВС, арбітражному керуючому Волторністу С.І.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в порядку визначеному розділом IV ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://su.arbitr.gov.ua/sud5021/.

Повний текст ухвали складено та підписано 05.02.2023.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116767361
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —920/814/23

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні