Ухвала
від 05.02.2024 по справі 925/136/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 лютого 2024 року Черкаси справа №925/136/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Грачова В.М., розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Арена» до GREEN LINE GROUP SARL про стягнення 27109,50 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро Арена» звернувся в Господарський суд Черкаської області з позовом до GREEN LINE GROUP SARL (далі-відповідач), в якому просить суд стягнути, на підставі контракту №12/06-23 від 12.06.2023 року 27109,50 доларів США боргу, що у гривневому еквіваленті по курсу НБУ станом на 29.01.2024 року становить 1024226 грн. 73 коп. та відшкодувати судові витрати.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Підстави для залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Арена» без руху, повернення її чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 176 ГПК України в ухвалі про відкриття провадження у справі зазначається, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Разом з тим, відповідач у справі є юридична особа - нерезидент України - GREEN LINE GROUP SARL (Democratic Republic of the Congo, 10069, Av.Kipopo, Quartier Golf Malela, Commune de Lubumbashi, ville deLubumbashi, Province du Haut Katanga, Republique Democratique du Congo).

Позивачем не надано доказів наявності у відповідача представництва в Україні.

За приписами ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Положеннями статті 365 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частинами першою та другою статті 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Між Україною та Демократичної Республікою Конго відсутній чинний міжнародний договір про надання правової допомоги, згідно якого було б визначено порядок надсилання судових повідомлень.

Враховуючи необхідність повідомлення відповідача - GREEN LINE GROUP SARL про розгляд справи та з метою забезпечення реалізації принципів змагальності та рівності перед законом і судом, суд вважає за необхідне звернутися з дорученням до Міністерства юстиції України про направлення документів Міністерству закордонних справ України для повідомлення відповідача про розгляд справи №925/136/24 через дипломатичні канали.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати до суду нотаріально засвідчений переклад на державному мову Демократичної Республіки Конго - французьку мову даної ухвали суду про відкриття провадження у справі № 925/136/24, позовної заяви з додатками.

Судом враховано, що у контракті №12/06-23 від 12.06.2023 року зазначена відповідачем як контактна електронна адреса - GreenLineGroup2022@gmail.com у зв`язку чим, суд вбачає за доцільне зобов`язати позивача направити сканкопії вищевказаних документів на електронну пошту відповідача - GreenLineGroup2022@gmail.com, докази чого надати суду.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, суд дійшов висновку про необхідність призначення підготовчого засідання у строк, достатній для належного повідомлення відповідача про розгляд цієї справи, та зупинення провадження у справі до дати призначеного засідання.

Керуючись ст. 3, 12, 162, 164, 165, 172, 176, 178, 228, 229, 232-235, 365,367 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду і відкрити провадження у справі № 925/136/24 за правилами загального позовного провадження.

2. Призначити підготовче засідання у справі на 09 год. 00 хв. 11 квітня 2024 року. Засідання провести в приміщенні господарського суду, м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, к. 220, тел. канцелярії суду: 31-21-49.

3. Явку у судове засідання представників обох сторін визнати обов`язковою.

4. Запропонувати позивачу до дня засідання подати через канцелярію суду усі документи в обґрунтування позовних вимог та оригінали цих документів для огляду в судовому засіданні.

5. Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали подати через канцелярію суду та направити учасникам справи письмовий відзив на позовну заяву в порядку ст. 165 ГПК України і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову у разі їх наявності. Запропонувати відповідачу GREEN LINE GROUP SARL взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС або сервісу "Zoom".

6. Зобов`язати позивача в 10-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на державну мову Демократичної Республіки Конго - французьку мову: ухвали Господарського суду Черкаської області про відкриття провадження у справі №925/136/24, позовної заяви з додатками та Прохання про вручення документів у двох примірниках; направити сканкопії такого перекладу на електронну пошту GREEN LINE GROUP SARL - GreenLineGroup2022@gmail.com, докази направлення надати суду.

7. Після подання позивачем вказаних у п. 6 ухвали суду документів звернутися до Центрального органу Демократичної Республіки Конго з Проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів відповідачу - GREEN LINE GROUP SARL (Democratic Republic of the Congo, 10069, Av.Kipopo, Quartier Golf Malela, Commune de Lubumbashi, ville deLubumbashi, Province du Haut Katanga, Republique Democratique du Congo, Le numero RCCM: CD/LSH/RCCM/22-B-02808; IN: 05-A-0101-N11579U) ухвали Господарського суду Черкаської області від 04.02.2024 року у справі №925/136/24, позовної заяви з додатками (вх. №1903/24) через Міністерство юстиції України.

8. Зупинити провадження у справі № 925/136/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Арена» до GREEN LINE GROUP SARL про стягнення 27109,50 доларів США до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави або до дати підготовчого засідання.

9. Повідомити сторін, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційними засобами зв`язку до 11.04.2024 року.

10. Роз`яснити сторонам про їх обов`язок повідомити суд про причини неявки у підготовче засідання і, що у разі їх неявки наступають наслідки передбачені статтею 202 Господарського процесуального кодексу України.

11. Роз`яснити сторонам, що 18.10.2023 року введено в дію Закон України №3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» і відповідно до вимог ст.6 ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, передбачається настання процесуальних наслідків, серед яких залишення позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги без руху, повернення окремих заяв, клопотань, заперечень, неврахування судом відзиву тощо.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Ця ухвала набирає законної сили з 05.02.2024 року - моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя В.М. Грачов

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116767626
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 27109,50 доларів США

Судовий реєстр по справі —925/136/24

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні