Рішення
від 13.11.2007 по справі 13353-2007
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

13353-2007

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 211

РІШЕННЯ

Іменем України

13.11.2007Справа №2-8/13353-2007

За позовом – ТОВ «Пальміра-Палас», с.м.т. Курпати, м. Ялта

До відповідача – Лівадійської селищної ради, с.м.т. Лівадія, м. Ялта

Третя особа – ДП «Санаторій «Курпати», с.м.т. Курпати, м. Ялта

Про визнання права на розробку проектів землеустрою.

Суддя Чумаченко С.А.    

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача – Руденко М.Ю., пред-к за дов. №18, від 05.02.2007 року.

Від відповідача – Нєстєренко А.А, пред-к за дов. №02/14-526 від 04.06.2007 року.

Від третьої особи – не з'явився

Сутність спору: позивач, товариство з обмеженою відповідальністю «Пальміра-Палас» звернулося до Господарського Суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до відповідача, Лівадійської селищної ради, просить визнати протиправною бездіяльність Лівадійської селищної ради відносно залишення без розгляду та неприйняття рішень за клопотаннями ТОВ «Пальміра-Палас» про дозвіл на розробку проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А. Визнати за ТОВ «Пальміра-Палас» право на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га та проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, для обслуговування нежитлової будівлі та благоустрою та обслуговування паркової зони та право передати проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га та проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А на затвердження Лівадійської селищної ради.

Ухвалою Господарського Суду Автономної Республіки Крим по даній справі від 05.10.2007 року заборонено Лівадійській селищній раді та іншим особам здійснювати будь-які дії (укладати угоди, продаж, передача в оренду, заставу, приймати рішення про погодження місця розташування земельної ділянки, про надання дозволу на складання проекту землеустрою, про затвердження проекту землеустрою та надання земельних ділянок у власність або користування яких небудь третіх юридичних або фізичних осіб и т.п.) щодо спірних ділянок, орієнтовною площею 0,25га та земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, розташованих за адресою АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, до вирішення спору по суті.  

Представник позивача представив уточнення позовних вимог відповідно до яких просить визнати за ТОВ «Пальміра-Палас» право на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, для здійснення рекреаційної діяльності – обслуговування нежитлової будівлі рекреаційного призначення – панорамного ліфту та право передати проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А на затвердження Лівадійської селищної ради. Визнати за ТОВ «Пальміра-Палас» право на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, для здійснення рекреаційної діяльності – благоустрою паркової зони відпочинку та право передати проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А на затвердження Лівадійської селищної ради.

Представник третьої особи представив пояснення по справі відповідно до якого просить задовольнити позов в повному обсязі, а також просить судове засідання провести без участі свого представника.

Справа слуханням відкладалась в порядку ст. 77 Господарського Процесуального Кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухав представників сторін, суд –

ВСТАНОВИВ:

16.06.1994 року Виконавчим комітетом Лівадійської селищною радою, Курортно – оздоровчому комплексу «Курпати», виданий Державний Акт на право постійного користування землею Серії КМ 0009 ПС у тому, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 12,82га в межах згідно з планом землекористування. Землю надано у постійне користування для оздоровчого призначення.  

Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №9.

27.01.2003 року між Санаторієм «Курпати» - власником та ТОВ «Пальміра-Палас» - користувачем укладений договір №38/2.

Відповідно до п.1.1. даного договору, власник надає користувачу на підставі строковості та оплати право користування загальною територією санаторію «Курпати» в тому числі парковою зоною, що належить власнику на праві постійного користування, відповідно Державного Акту № 0009ПС від 16.06.1994 року, в межах визначених додатком №1 до даного договору.

Згідно до п.2.2. вищевказаного договору, строк дії даного договору 10 років з моменту підписання договору.

02.06.2004 року між ДП Санаторій «Курпати» - власником та ТОВ «Пальміра-Палас» - користувачем укладений договір про встановлення земельного сервітуту.

Відповідно до п.1.1. даного договору, власник надає користувачу на підставі строковості та оплати право проходу, проїзду на транспортному засобі, переміщення вантажів, встановлення будівельних лісів та складування будівельних матеріалів за належними йому на праві постійного користування земельній ділянці відповідно Державного акту КМ 0009 ПС.

Згідно до п.2.3. вищевказаного договору, строк дії договору 5 років з моменту реєстрації земельного сервітуту договору, тобто до 2009 року включно.

Даний договір 31.01.2005 року зареєстрований в ЯОКРФ ДЦ «ЦДЗК» за реєстр. №040500100008.  

В свою чергу ТОВ «Пальміра-Палас» є власником об'єкту нерухомого майна будівлі ліфту (літер Е) розташованого за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А. Право власності позивача підтверджено Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно, виданим 30.06.2005 року виконавчим комітетом Лівадійської селищної ради та зареєстрованим у встановленому порядку.

Суд встановив, що належне позивачу нерухоме майно розташоване у межах земельної ділянки загальною площею 10,11га, яка знаходиться у постійному користуванні ДП «Санаторій «Курпати» ЗАТ ЛОЗП «Укрпрофоздоровниця» згідно Державного Акту КМ 0009 ПС від 16.06.1994 року, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №9.

Згідно до матеріалів справи та графічної схеми, вказана паркова зона безпосередньо примикає до земельної ділянки, яка знаходиться в орендному користуванні ТОВ «Пальміра – Палас» та безпосередньо примикає до комплексу будівель готелю «Пальміра-Палас».

19.06.2007 року ТОВ «Пальміра-Палас» направив на адресу Лівадійської селищної ради клопотання №108 про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,82га, розташованої за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А для благоустрою та обслуговування паркової зони.   

19.06.2007 року ТОВ «Пальміра-Палас» направив на адресу Лівадійської селищної ради клопотання №109 про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,25га, розташованої за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А для обслуговування нерухомого майна – будівлі панорамного ліфту.

03.07.2007 року Лівадійська селищна рада направила на адресу ТОВ «Пальміра-Палас» листа згідно якого Лівадійська селищна рада звернулась до ДП «Санаторій «Курпати» з питанням щодо погодження вилучення із постійного користування ДП «Санаторій «Курпати» земельної ділянки орієнтовною площею 0,25га.

03.07.2007 року Лівадійська селищна рада направила на адресу ТОВ «Пальміра-Палас» листа згідно якого Лівадійська селищна рада звернулась до ДП «Санаторій «Курпати» з питанням щодо погодження вилучення із постійного користування ДП «Санаторій «Курпати» земельної ділянки орієнтовною площею 0,82га.

Відповідно до Статуту ЗАТ Лікувально – оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця»,  Рішенням №116-9р Правління ЗАТ Лікувально – оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» «Про землекористування» від 27.07.2007 року вирішено надати дозвіл ДП «Санаторій «Курпати» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» на вилучення з користування санаторію та передачу Лівадійській селищній раді двох земельних ділянок площею 0,25га та 0,82га, які знаходяться за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, 12-А.  

31.07.2007 року ДП «Санаторій «Курпати» направило на адресу Лівадійської селищної ради листа №385 щодо згоди на вилучення із постійного користування ДП «Санаторій «Курпати» земельної ділянки орієнтовною площею 0,82 га.

31.07.2007 року ДП «Санаторій «Курпати» направило на адресу Лівадійської селищної ради листа №386 щодо згоди на вилучення із постійного користування ДП «Санаторій «Курпати» земельної ділянки орієнтовною площею 0,25 га.

15.08.2007 року ТОВ «Пальміра-Палас» повторно звернулося до Лівадійської селищної ради із клопотанням про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,25га та 0,82га розташованих за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, 12-А.

Проте жодного рішення за зверненнями позивача Лівадійською селищною радою прийнято не було, що є порушенням земельного законодавства, а також прав та законних інтересів позивача.

Суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до п.34 ч.1 ст. 26 Закону України “По місцеве самоврядування в Україні”,  виключно  на  пленарних  засіданнях  сільської,  селищної, міської ради вирішуються відповідно  до   закону   питання   регулювання земельних відносин.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, посадові особи органів місцевого самоврядування зобов'язанні діяти тільки на підставі та в межах компетенції.

     Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема шляхом визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

     Відповідно до ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у сфері земельних відносин на території сіл, селищ, міст, відноситься розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок в користування із земель комунальної власності; рішення інших питань у сфері земельних відносин відповідно до закону.

    Частиною 3 ст. 124 Земельного Кодексу України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу  під забудову   здійснюється   за   проектами   відведення  в  порядку, становленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

     Згідно ч.8 ст. 118 Земельного кодексу України, проект   відведення  земельної  ділянки  розробляється  за замовленням громадян організаціями,  які мають відповідні  дозволи (ліцензії)   на   виконання   цих   видів   робіт,  у  строки,  що обумовлюються угодою сторін.

     Відповідно до п. В, ч.1, ст.186 Земельного кодексу України відповідними органами місцевого самоврядування затверджуються проекти  відведення  земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності затверджуються органами виконавчої  влади або  органами  місцевого  самоврядування,  які надають і вилучають земельні ділянки;

     Порядок передачі в оренду земельних ділянок, що знаходяться в державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із земель запасу під забудову проводиться за проектами відводу в порядку, встановленому статтями 118,123, 124 Земельного кодексу України.

     Згідно ч.2 ст. 123 Земельного кодексу України, умови  і строки розроблення проектів відведення земельних ділянок визначаються договором,  укладеним замовником з виконавцем цих  робіт  відповідно  до  типового  договору.   Форма   типового договору,   нормативи   та  строки  розробки  проектів  відведення земельних ділянок визначаються Кабінетом Міністрів України.

     Відповідно до ч.3 ст.123 Земельного кодексу України юридична особа,  зацікавлена в одержанні земельної ділянки у  постійне  користування  із  земель  державної  або  комунальної власності,  звертається  з  відповідним  клопотанням  до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій  або сільської, селищної, міської ради.

Також відповідно до ч.6 ст.123 Земельного кодексу України проект   відведення   земельної  ділянки  погоджується  із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним  органами,  органами  архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання  висновку  державної землевпорядної   експертизи   по   об'єктах,  які  їй  підлягають, подається до відповідної державної  адміністрації  або  сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах  своїх  повноважень,  визначених  цим  Кодексом,   приймають рішення про надання земельної ділянки.

Згідно до ч.9 ст. 123 Земельного кодексу України, відмову  органів  місцевого  самоврядування  або  органів виконавчої  влади  у  наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк  може  бути оскаржено  в  судовому  порядку.  Рішення  про  відмову  у наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані  пояснення з  посиланням  на  відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої  містобудівної  документації   та   документації   із землеустрою.

Так, відповідно до ч.2 ст. 149 Земельного Кодексу України, вилучення  земельних   ділянок   провадиться   за   згодою землекористувачів  на  підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів  Автономної  Республіки  Крим,  місцевих  державних адміністрацій,  сільських,  селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Захист прав громадян та юридичних осіб  на  земельні  ділянки здійснюється згідно з ч.3 ст. 152 Земельного кодексу України шляхом: визнання прав;   відновлення  стану  земельної  ділянки,  який  існував  до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють  небезпеку  порушення  прав;  визнання  угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої  влади  або  органів місцевого   самоврядування;   відшкодування   заподіяних  збитків; застосування інших передбачених  законом  способів.  Зокрема,  при оскарженні  рішень  органів  виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з питань,  віднесених до їх компетенції (наприклад, про  відмову  в передачі у власність чи в продаж земельної ділянки або розміщенні об'єкта),  суд у  разі  задоволення  позову  визнає рішення  цих  органів  недійсними  і  зобов'язує  їх,  залежно від характеру спору,  виконати певні дії на захист порушеного права чи сам визнає це право за позивачем.

Всупереч вимогам ст.123 Земельного Кодексу України відповідачем у встановлений законодавством місячний строк, не прийняті рішення за клопотанням ТОВ «Пальміра-Палас», що порушує права позивача, адже створює перешкоди у використанні належного позивачу на праві власності об'єкту нерухомості та благоустрою та обслуговування паркової зони.

В судовому засіданні 13.11.2007 року оголошена вступна та резолютивна частині рішення.

Повний текст рішення підписано 14.11.2007 року.

   Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 77, 82-84 ГПК України,

суд –

ВИРIШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати за ТОВ «Пальміра-Палас» (98656, АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати,

вул. Алупкінське шосе, 12-А, ЄДРПОУ 32003264, р/р260053134901 в ЯФ АБ «Південний» МФО 384522) право на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, для здійснення рекреаційної діяльності – обслуговування нежитлової будівлі рекреаційного призначення – панорамного ліфту та право передати проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,25га за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А на затвердження Лівадійській селищній раді.

3.          Визнати за ТОВ «Пальміра-Палас» (98656, АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати,

вул. Алупкінське шосе, 12-А, ЄДРПОУ 32003264, р/р260053134901 в ЯФ АБ «Південний» МФО 384522) право на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, для здійснення рекреаційної діяльності – благоустрою паркової зони відпочинку та право передати проект землеустрою по відведенню земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А на затвердження Лівадійській селищній раді.

Скасувати заходи забезпечення позову у вигляді заборони Лівадійській селищній раді та іншим особам здійснювати будь-які дії (укладати угоди, продаж, передача в оренду, заставу, приймати рішення про погодження місця розташування земельної ділянки, про надання дозволу на складання проекту землеустрою, про затвердження проекту землеустрою та надання земельних ділянок у власність або користування яких небудь третіх юридичних або фізичних осіб и т.п.) щодо спірних ділянок, орієнтовною площею 0,25га та земельної ділянки, орієнтовною площею 0,82га, розташованих за адресою АР Крим, м. Ялта, с.м.т. Курпати, Алупкінське шосе, буд. 12-А, накладені Ухвалою Господарського Суду Автономної Республіки Крим по даній справі від 05.10.2007 року до вирішення спору по суті.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чумаченко С.А.

Дата ухвалення рішення13.11.2007
Оприлюднено04.12.2007
Номер документу1167757
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права на розробку проектів землеустрою

Судовий реєстр по справі —13353-2007

Рішення від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чумаченко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні