Ухвала
від 05.02.2024 по справі 683/318/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/318/24

1-кс/683/91/2024

УХВАЛА

05 лютого 2024 року м. Старокостянтинів

Слідчий суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого ВП №1 ХРУП ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні № 12023243100000701,

встановив:

01 лютого 2024 року слідчий ВП №1 ХРУП ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням, погодженим прокурором Старосинявського відділення Летичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до інформації системи з даними про зв`язок кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване по АДРЕСА_1

У судове засідання слідчий СВ ВП №1 ХРУП ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 подала заяву про розгляд клопотання у її відсутності, клопотання підтримує та просить задовольнити.

З огляду на наявність достатніх підстав уважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого знаходиться інформація, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання та надані для ознайомлення документи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Установлено, що ВП №1 ХРУП ГУ НП в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12023243100000701, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Як зазначено в клопотанні, що 16 листопада 2023 року о 11 год. 45 хв. до СПД № 1 ВП № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, із заявою звернувся гр. ОСОБА_5 1988 р.н. житель АДРЕСА_2 , про те, що 14 листопада 2023 року близько 18:00 год за місцем свого проживання, в месенджері «Телеграм»,в чат боті « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ввівши свої дані, після чого з номера телефону № НОМЕР_2 на номер № НОМЕР_3 , зателефонувала невідома особа та випитавши код підтвердження, шахрайським шляхом, з карток № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , заволоділа коштами в сумі 34 000 грн., чим спричинила останньому майнової шкоди на вказану суму.

Слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування допитаний в якості потерпілого ОСОБА_5 вказав, що 14 листопада 2023 близько 12 год. перебуваючи за місцем власного проживання, з власного мобільного телефонучерез месенжер «Telegram», зайшов дочат-боту від банку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та в якому в подальшому вирішив зареєструватись. Надалі, в цьому ж боті, ввів чотири останніх цифри власних карток, а саме 6625 та 6722, після чого через декілька хвилиндо нього зателефонувала невстановлена особа, жіночої статі, з номерумобільного телефону № НОМЕР_2 представившись працівником служби безпеки ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та вказала чотири цифри для ідентифікації, які ОСОБА_5 ввів у чат - тобАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в месенжер «Telegram». В подальшому о 16 год. 25 хв. із банківських карток АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») № НОМЕР_4 та № НОМЕР_5 на невстановлений банківський рахунок було перераховано грошові кошти в загальній сумі 34 000 грн.

Ураховуючи, те що з`єднання вказаного абонентського мобільного номеру телефону може містити інформацію яка має значення для розслідування даного кримінального провадження, виникла необхідність в опрацюванні інформації про зв`язок, телекомунікаційні послуги, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо, кінцевих обладнань споживача телекомунікаційних послуг абонентських мобільних номерів НОМЕР_2 , у період часу з 00 год. 00 хв. 01 листопада 2023 року по дату виконання ухвали.

У п.7 ч.1 ст.162 КПК України визначено, що інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо належить до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах. Відтак, відомості про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, належать до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до положень ст.159 КПК України тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Оцінивши обґрунтованість та підставність наведених слідчим доводів, слідчий суддя дійшов висновку, що під час розгляду клопотання слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; такі речі та документи відповідно до п.7 ч.1 ст.162 КПК України належать до охоронюваної законом таємниці; самі по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, з урахуванням доведених слідчим обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160, 163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи; іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається з`ясувати за допомогою цих документів, неможливо; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчого щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є підставним, обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Також слідчим доведено, що ці речі та документи можливо використати як доказ та те, що без їх отримання не виявляється можливим іншими способами довести обставини, які передбачається довести в ході досудового розслідування кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.159, 163, 164 КПК України,

постановив:

Клопотання слідчого ВП №1 ХРУП ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , заступнику начальника СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , старшому слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 ,слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_10 ,слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_11 старшому слідчому СВ ВП № 1 Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_12 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до інформації системи з даними про зв`язок кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, у період часу з 00 год. 00 хв. 01 листопада 2023 року по строк дії ухвали за абонентським номером НОМЕР_2 , що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване по

АДРЕСА_1 та містять інформацію про:

1.1 Ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг (абонентський номер, ІМЕІ), з яким відбувався сеанс зв`язку кінцевого обладнання споживача телекомунікаційних послуг з абонентським номером: НОМЕР_2 абоненти А (абоненти Б).

1.2. Тип з`єднання абонентів (вхідні, вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), вихід в мережу Інтернет, переадресація, з`єднання нульової тривалості;

1.3 Дата, час, та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйнятті виклики) абонента А.

1.4 Адреси розташування та ідентифікуючі ознаки базових станцій, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг абонентів А.

1.5 За наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентами А надати відомості про його особу.

1.6 Місцезнаходження абонентів з абонентським номером: НОМЕР_2 в період часу з 00 год. 00 хв. 01 листопада 2023 року по час дії ухвали, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване по АДРЕСА_1 .

1.7 Фінансові операції з зарахування, поповнення, переведення та виведення грошових коштів з використанням абонентського номеру мобільного телефону НОМЕР_2 з зазначенням отримувача грошових коштів, суми транзакцій, дати та часу виконання.

Ухвала діє до 05 квітня 2024 року включно.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116779625
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні № 12023243100000701

Судовий реєстр по справі —683/318/24

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Кутасевич О. Г.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Кутасевич О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні