Ухвала
від 25.01.2024 по справі 610/1460/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 610/1460/20

Провадження № 2/183/458/24

У Х В А Л А

25 січня 2024 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді МайноїГ. Є.,

з участю секретаря судового засідання Коссовича А. О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області клопотання позивача у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2020 року позивач звернулася до Балаклійського районного суду Харківської області із вищевказаним позовом.

Постановою Харківського апеляційного суду від 22 березня 2021 року апеляційну скаргу ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 - задоволено. Ухвалу Балаклійського районного суду Харківської області від 04листопада 2020 року про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав скасовано, направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції .

02 квітня 2021 року до Балаклійського районного суду Харківської області надійшла для продовження розгляду цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ураховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням Голови Верховного Суду від 18.03.2022 № 11/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Балаклійського районного суду Харківської області на Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

21 березня 2023 року на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла цивільна справа № 610/1460/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18 травня 2023року головуючим суддею у цій справі визначена суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Майна Г. Є. Указана цивільна справа передана головуючому судді 19 травня 2023 року.

Ухвалою судді від 19 травня 2023 року прийнято цю цивільну справу до свого провадження і призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 12 липня 2023 року клопотання, подане від імені позивача ОСОБА_1 про проведення судового засідання 19 липня 2023 року в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав - повернуто заявникові без розгляду.

Ухвалою суду від 14 липня 2023 року клопотання позивача ОСОБА_1 про проведення підготовчого засідання 19 липня 2023 року об 11 год. 00 хв. в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав - повернуто заявникові без розгляду.

Ухвалою суду від 15 січня 2024 року клопотання позивача ОСОБА_1 , які подані 08 січня 2024 року та 09 січня 2024 року, про проведення підготовчого засідання 25 січня 2024 року о 09 год. 30 хв. в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав - повернуто заявникові без розгляду.

Ухвалою суду від 16 січня 2024 року клопотання, подане від імені позивача ОСОБА_1 про проведення судового засідання 25 січня 2024 року в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав - повернуто заявникові без розгляду.

19 січня 2024 року на електронну адресу суду надійшло клопотання позивача ОСОБА_1 , яке підписано електронним підписом, у якому остання посилаючись на вимоги ст. 31 ЦПК України просила направити цю цивільну справу на розгляд Балаклійському районному суду Харківської області. В обґрунтування клопотання зазначає, що раніше було змінено територіальну підсудність судових справ Балаклійського районного суду Харківської області та її цивільну справі було передано до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області. На теперішній час, Балаклійський районний суд Харківської області відновив свою роботу. Вона знаходиться на значній відстані від Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, оскільки проживає у м.Харкові. Разом з тим, вона здійснює догляд за малолітньою дитиною, у зв`язку з чим не має можливості з`являтися до суду у судові засідання, тому вважає за необхідне передати цю цивільну справу.

Сторони у підготовче засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили, клопотань про відкладення розгляду справи не подавали, тому суд вважає за можливе провести підготовче засідання за їх відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, ознайомившись із клопотанням позивача та дослідивши матеріали справи у межах, необхідних для розгляду указаного клопотання, дійшов висновку про необхідність його задоволення, виходячи з такого.

Суд установив, що зареєстрованим у встановленому поряду місцем проживання відповідача є: АДРЕСА_1 .

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини кожна держава учасниця Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, реалізуючи пункт 1 статті 6 цієї Конвенції щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

Разом з тим Європейський суд зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але й реальним (рішення Суду у справі Жоффр де ля Прадель проти Франції від 16 грудня 1992 року).

Ураховуючи,що спірвиник зприводу позбавлення відповідача батьківських прав відносно його малолітніх дітей, а також те, що розгляд справи судом по суті не розпочато, позивач звернувся до суду з відповідним клопотанням, з метою забезпечення доступу до правосуддя, забезпечення процесуальних прав позивача, яка має на утриманні 3 (трьох) малолітніх дітей, молодшій з яких один рік, ураховуючи віддаленість розташування Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від місяця проживання як позивача, так і відповідача, суд вважає, що клопотання позивача підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31, 32, 260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача ОСОБА_1 - задовольнити.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Балаклійська районна державна адміністрація про позбавлення батьківських прав передати на розгляд Балаклійському районному суду Харківської області.

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи з підстав, зазначених вище в ухвалі, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем вручення її копії.

Ухвала суду складена і підписана 25 січня 2024 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116785127
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —610/1460/20

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Постанова від 22.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 22.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні