Ухвала
від 05.02.2024 по справі 405/443/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/443/24

провадження № 1-кс/405/208/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2024 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого ОВСВРОТЗ СУГУНП вКіровоградській областімайора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024120000000002 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий ОВСВРОТЗ СУГУНП вКіровоградській областімайор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ). В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42024120000000002 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

ІНФОРМАЦІЯ_2 отримана інформація щодо можливої протиправної діяльності службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 при проведенні робіт по об`єкту «Будівельно-монтажні роботи по об`єкту «Капітальний ремонт покрівлі (аварійні роботи) ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 ». Замовником виступає ІНФОРМАЦІЯ_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , виконавцем робіт - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 . Термін виконання робіт до 31.12.2023.

Відповідно договору генпідряду № 20-23 від 11.08.2023, загальна сума виконання робіт по капітальному ремонту покрівлі за адресою: АДРЕСА_2 становить 7 699 000 грн. При цьому,додатковою угодою №7/20-23 від 28.12.2023 загальна сума виконання робіт зменшена на 374 704 грн.

Встановлено, що 25.08.2023 на рахунок підрядника перераховано попередню оплату в розмірі 2 251 058 грн., 13.12.2023 актом КБ-2В №1 від 08.12.2023 перераховано 2 940 594 грн. та 20.12.2023 року за актом КБ-2В №2 від 18.12.2023 перераховано 2 132 642 грн. Таким чином, ІНФОРМАЦІЯ_5 перераховано підряднику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » передбачену договором суму 7324 294 грн.

Водночас встановлено, що роботи по об`єкту «Будівельно-монтажні роботи по об`єкту "Капітальний ремонт покрівлі (аварійні роботи) ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_2 "», 021:2015 4526000-7 - виконані не в повному обсязі та не якісно. Завищення обсягів та оплата фактично не виконаних робіт спричинило розтрату службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 та керівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » бюджетних коштів у сумі понад 2 млн. грн.

Враховуючи вищевикладене та те, що іншим шляхом неможливо отримати достовірну інформацію щодо привласнення коштів комунального підприємства, а також щодо наявності майна та коштів підприємства, їх використання службовими особами підприємства, результатів діяльності останнього, що має суттєве значення для своєчасного і якісного документування вказаного кримінального правопорушення, а також враховуючи отримання інформації, яка може бути використана як докази у кримінальному провадженні, та слугувати об`єктами дослідження під час проведення судової будівельно-технічної експертизи, у зв`язку із чим виникла необхідність у вилучені належним завірених копій наступних документів щодо проведення робіт за договором генпідряду № 20-23 від 11.08.2023 на виконання будівельно-монтажних робіт за об`єктом: «Капітальний ремонт покрівлі (аварійні роботи) ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 »:

- договірної документації (договори та додатки до них, додаткові угоди, договірні ціни в повному обсязі з локальними кошторисами, кошторисний розрахунок, на підставі якого було складено договірну ціну (тендерну пропозицію, дефектні акти);

- проектно-кошторисної документації в повному обсязі включно з відкоригованою проектно-кошторисною документацією за наявності;

- експертні звіти (висновки) проектної та кошторисної частини проектно-кошторисної документації по об`єкту;

- первинної звітної документації (акти примірної форми КБ-2в, КБ-3), з підсумковими відомостями ресурсів та розрахунками загальновиробничих витрат;

- виконавчої документації (загальний журнал робіт, спеціальні журнали з окремих видів робіт, акти на закриття прихованих робіт, виконавчі схеми, паспорти та сертифікати на застосовані конструкції, вироби і матеріали, інша документація, передбачена нормативними документами на виконання конкретного виду будівельних робіт);

- підтверджуючу документацію на придбання матеріалів (товаро-транспортні накладні тощо) в повному обсязі;

- підтверджуючу документацію на використання машин і механізмів (подорожні листи, акти виконаних робіт, договори тощо) в повному обсязі;

- підтверджуючу документацію на оплату виконаних робіт (платіжні доручення, квитанції тощо) в повному обсязі;

- установчих та розпорядчих документів підприємства (статут, наказ про призначення на посаду (звільнення з посади) керівника підприємства та головного бухгалтера, їх посадові інструкції).

Зазначені документи перебувають (повинні перебувати) у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Статтею 1 КПК України передбачено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15 КПК України, і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

При цьому, ч. 2 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчим зазначається,що беручидо увагивищевикладене тавраховуючи,що уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що вказанідокументи самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можуть бути використані як предмет дослідження під час проведення відповідних судових експертиз, встановлення конкретних осіб, що здійснювали внесення записів до документів та подальшої кваліфікації їх дій, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів вищевказаних документів та в інший спосіб, без застосування заходу забезпечення кримінального провадження, отримати їх неможливо, виникли підстави для ініціювання клопотання про тимчасовий доступ до них.

Слідчий у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені у встановленому законом порядку, причини неявки до суду не повідомили.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України відсутність слідчого та особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності слідчого та представника ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі наявних доказів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ГУНПу Кіровоградськійобласті перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024120000000002 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відтак,органу досудовогорозслідування зметою встановленняобставин укримінальному провадженні необхідно одержати тимчасовий доступ до вказаних документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ,адреса: АДРЕСА_1 .

Згідно ч.1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання, яке погоджене прокурором, та подане у відповідності до ст. 160 КПК України, беручи до уваги, що речі та документи, доступ до яких просить надати слідчий, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) та маютьзначення длявстановлення обставину кримінальномупровадженні,враховуючи,що вінший спосібдовести вказаніобставини неможливо, зважаючи на те, що документи не є такими, доступ до яких заборонено, слідчий суддя вважає клопотання слідчого обґрунтованим та доведеним, у зв`язку з чим останнє підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 369-372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого ОВС ВРОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчому в ОВС ВРОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС ВРОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому ВРОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_5 , старшому слідчому ВРОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_6 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024120000000002 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, (здійснити їх виїмку), які належать (перебувають у володінні) ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме щодо проведення робіт за договором генпідряду № 20-23 від 11.08.2023 на виконання будівельно-монтажних робіт за об`єктом: «Будівельно-монтажні роботи по об1єкту «Капітальний ремонт покрівлі (аварійні роботи) ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 »:

- договірної документації (договори та додатки до них, додаткові угоди, договірні ціни в повному обсязі з локальними кошторисами, кошторисний розрахунок, на підставі якого було складено договірну ціну (тендерну пропозицію, дефектні акти);

- проектно-кошторисної документації в повному обсязі включно з відкоригованою проектно-кошторисною документацією за наявності;

- експертні звіти (висновки) проектної та кошторисної частини проектно-кошторисної документації по об`єкту;

- первинної звітної документації (акти примірної форми КБ-2в, КБ-3), з підсумковими відомостями ресурсів та розрахунками загальновиробничих витрат;

- виконавчої документації (загальний журнал робіт, спеціальні журнали з окремих видів робіт, акти на закриття прихованих робіт, виконавчі схеми, паспорти та сертифікати на застосовані конструкції, вироби і матеріали, інша документація, передбачена нормативними документами на виконання конкретного виду будівельних робіт);

- підтверджуючу документацію на придбання матеріалів (товаро-транспортні накладні тощо) в повному обсязі;

- підтверджуючу документацію на використання машин і механізмів (подорожні листи, акти виконаних робіт, договори тощо) в повному обсязі;

- підтверджуючу документацію на оплату виконаних робіт (платіжні доручення, квитанції тощо) в повному обсязі;

- установчих та розпорядчих документів підприємства (статут, наказ про призначення на посаду (звільнення з посади) керівника підприємства та головного бухгалтера, їх посадові інструкції).

Строк дії ухвали визначити до 05.04.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Роз`яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Оригінал ухвали виготовлено в 2-х примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116785742
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/443/24

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні