Ухвала
від 06.02.2024 по справі 642/242/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

06.02.2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №642/242/24

Провадження № 2-о/642/21/24

06лютого2024року

м. Харків

Суддя Ленінського районного суду м.Харкова Петрова Н.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Опікунська рада Харківської міської ради (Адміністрації Холодногірського району) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікунав порядку ст. 293 ЦПК України, -

ВСТАНОВИВ:

22.01.2024до Ленінського районного суду м.Харкова звернувся адвокат Шаповалова В.М., яка діє в інтересах заявника ОСОБА_1 зацікавлена особа: Опікунська рада Харківської міської ради (Адміністрації Холодногірського району) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, в якій вона просить суд визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити по справі судову психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 та здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, призначити опікуном ОСОБА_2 заявника - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку підготовки справи до розгляду витребувати в органу опіки та піклування адміністрації Холодногірського району ХМР подання про можливість призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.01.2024справа надійшла в провадження судді Петрової Н.М.

Ухвалою суду від 26.01.2024 позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків, які 02.02.2024 усунено.

Згідно з ч.2ст.19 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку, зокрема окремого провадження.

Відповідно до частини 3 статті 235 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України.

При вирішенні питання про відкриття провадження у даній цивільній справі були вивчені матеріали заяви.

Відповідно до ч. 1ст. 296 ЦПК Українизаяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім`ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

За змістом ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно дост. 41 ЦК Україниправовими наслідками визнання особи недієздатною, є зокрема відсутність у неї права вчиняти самостійно будь-якого правочину. Такі дії від імені недієздатної особи вчиняє її опікун.

Згідно п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Крім того, відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме - за поданням відповідного органу, а не за заявою фізичної особи.

Крім того, фізична особа може бути призначена опікуном (піклувальником) лише за її згодою, що повинно бути виражено в письмовій заяві. Особа, яка виявила бажання виконувати обов`язки опікуна (піклувальника), подає до органу заяву про клопотання перед судом про призначення її опікуном (піклувальником). До заяви додається медичний висновок про те, що за станом здоров`я заявник може бути опікуном (піклувальником). Спеціалісти органу опіки і піклування обстежують матеріально-побутові умови проживання майбутнього опікуна (піклувальника), складають відповідний акт і готують до суду подання щодо кандидатури опікуна (піклувальника).

Пунктом 3.3 частини 3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді від 17 червня 1999 року, визначений перелік документів за наявності яких орган опіки та піклування призначає опікуна, а саме: рішення суду про визнання громадянина недієздатним, акт обстеження умов проживання особи, що потребує опіки, опис її майна та майбутнього опікуна, довідки про стан здоров`я особи, яка потребує опіки та її опікуна, довідки про судимість майбутнього опікуна.

Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий перелік документів та порядок призначення над недієздатними особами опіки.

В порушення вищезазначеного, адвокатом Шаповаловою В.М., яка діє в інтересах ОСОБА_1 не додано до заяви висновок органу опіки та піклування про можливість призначення його опікуном.

Згідно звимогами ч.2ст.294ЦПК Україниз метоюз`ясування обставинсправи судможе завласною ініціативоювитребувати необхіднідокази.

Таким чином, суд приходить до висновкупро необхідність витребування з КНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» (61103, м.Харків, пров. Балакірєва, 3А) відомості щодоісторії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

До того ж, відповідно дост. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідност. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Частиною 1ст. 298 ЦПК Українипередбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до абз. 3 ч. 1ст. 299 ЦПК Українидля визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно ст. 298 ЦПК України,суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вирішення питання про те, чи може він внаслідок цього усвідомлювати значення своїх дії і керувати ними, а також чи може самостійно з`явитись у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи, що потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі комплексну судово-психіатричну експертизу та витребувати з КНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» (61103, м.Харків, пров. Балакірєва, 3А) відомості щодоісторії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, суд приходить до висновку, що матеріали заяви відповідають вимогам ст.ст.175,297 ЦПК України, тому наявні підстави для відкриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст.175,187,252,293,298 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Опікунська рада Харківської міської ради (Адміністрації Холодногірського району) про визнання фізичної особи недієздатною.

Відмовити у відкритті провадження в частині заяви ОСОБА_1 про встановлення опіки та призначити опікуна в порядку ст. 293 ЦПК України.

Витребуватиз КНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» (61103, м.Харків, пров. Балакірєва, 3А) відомості щодоісторії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експерта постановити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним і стійким?

3)Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Для проведення експертизи надіслати судовим експертам Харківській філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`яУкраїни» -Харківська філіяСПЕ ДУ«ІПСПЕМН МОЗУкраїни» (61068,м.Харків,вул.Академіка Павлова,46),код ЄДРПОУ45070502копію ухвали, матеріали цивільної справи №642/242/24 тамедичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оплату за проведення експертизи покласти на державу.

Визначити судовим експертамХарківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» строк на проведення експертизи у цивільній справі за заявоюОСОБА_1 ,зацікавлена особа:Опікунська радаХарківської міськоїради (АдміністраціїХолодногірського району)про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна 1 (один) місяць з дня отримання ухвали суду.

Попередити учасників процесу у справі, що у разі, коли ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд відповідно дост.109 ЦПКУкраїни залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою http://court.gov.ua.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам.

Суддя Наталя ПЕТРОВА

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116788364
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікунав порядку ст. 293 ЦПК України

Судовий реєстр по справі —642/242/24

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні