Рішення
від 25.01.2024 по справі 235/2905/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/2905/23

Номер провадження 2/235/237/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 січня 2024 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючогосуддіХмельової С.М.

за участю секретаря судового засіданняЮриної К.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник адвокат Альошкіна О.І., до Покровської міської ради Донецької області, про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, третя особа приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Ільїна Н.О.,

ВСТАНОВИВ:

До Красноармійського міськрайонного суду звернулась ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник адвокат Альошкіна О.І., з позовом до Покровської міської ради Донецької області, про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, третя особа приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Ільїна Н.О. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Донецьк, Донецької області померла бабуся позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті бабусі ОСОБА_2 залишилась спадщина: земельна ділянка за кадастровим номером: 1422786500:11:000:0239 розташована на території Срібненської сільської ради Покровського району Донецької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У зазначені строки позивач не звернулася до нотаріуса з метою оформлення права

власності на відкриту спадщину у зв`язку з наступним.

08 листопада 2021 року рішенням суду було встановлено факт смерті спадкодавця.

11 листопада 2021 року отримано свідоцтво про смерть. Як позивач вважала строк для прийняття спадщини спивав 11 травня 2022 року. А через військову агресію російської федерації проти України Указом Президентом України від 24.02.2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року №2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 року строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався і діє на теперішній час. Позивач вважала, що строки для прийняття спадщини зупинено так як діє певний «правовий режим». Більш того, оскільки, спадщина знаходиться на території Донецької області Покровської міської ради, то вона не мала сумнівів, що виключно на вище зазначеній території вона має звертатись до нотаріуса. З початку 2023 року неодноразово зверталась до нотаріусів по м.Глобино та м.Кременчук Полтавської області, але отримувала усні відмови. І лише 09 листопада 2023 року коли вона звернулась до приватного нотаріуса Кременчуцького РНО Полтавської області Ільїної Н.О. було повідомлено, що позивачем пропущено термін у шість місяців на подачу заяви про прийняття спадщини та рекомендовано звернутися в суд.

Позивач вважає, що строк для прийняття спадщини був пропущений нею з поважних

причин.

Позивач просить суд визначити їй додатковий строк тривалістю в шість місяців для звернення в нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті

Донецьк, Донецької області, з моменту вступу в законну силу рішення суду.

Ухвалою суду від 29 листопада 2023 року відкрито провадження у справі та визначено проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження. Ухвалою суду від 25 грудня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явились. Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі, на задоволені позову наполягає.

Представник відповідачаПокровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області до судового засідання не з`явився. До суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника військової адміністрації та винести рішення на розсуд суду.

Третя особа надала заяву про розгляд справи без її участі.

Суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи.

Частиною 2статті 247 ЦПК Українипередбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Донецьк.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 у ОСОБА_2 народилась донька ОСОБА_3 ; 10.10.1992 року ОСОБА_3 уклала шлюб з ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 ; відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 народилась ОСОБА_5 ; ІНФОРМАЦІЯ_4 у зв`язку з укладенням шлюбу з ОСОБА_6 , змінила прізвище з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », що підтверджується свідоцтвом серії НОМЕР_4 ; ІНФОРМАЦІЯ_5 було проведено зміну імені з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », свідоцтво про зміну імені серії НОМЕР_5 .

Відповідно до державного акту земельна ділянка за кадастровим номером 1422786500:11:000:0239 розташована на територіСрібненської сільської ради Покровського району Донецької області, належить ОСОБА_2 .

Постановою приватного нотаріусу від 09.11.2023 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 пропущено встановлений для прийняття спадщини строк у шість місяців.

Відповідно достатті 1216 ЦК України,спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Устатті 1218 ЦК Українизазначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно положеньстатті 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Згідностатті 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

На підставі статті 1270ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 3статті 1272ЦК Українивизначено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 24Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК.

При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, установленомустаттею 1269 ЦК, звернувшись в нотаріальну контору, після чого вважається таким, що прийняв спадщину.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у Постанові від 17 жовтня 2018 року, справа № 681/203/17-ц, зазначив, що гарантоване статтею 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод право на справедливий суд включає в себе принцип доступу до суду, ефективність якого обумовлюється тим, що особі має бути забезпечена можливість звернутися до суду за вирішенням певного питання, і що держава не повинна чинити правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Принцип «пропорційності» тісно пов`язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип «пропорційності», натомість принцип «пропорційності» є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Прецедентна практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип «пропорційності» як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності.

Дотримання принципу «пропорційності» передбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, все одно буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якщо не було дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства. Ужиті державою заходи мають бути ефективними з точки зору розв`язання проблеми суспільства, і водночас пропорційними щодо прав приватних осіб. Оцінюючи пропорційність, слід визначити, чи можливо досягти легітимної мети за допомогою заходів, які були б менш обтяжливими для прав і свобод заінтересованої особи, оскільки обмеження не повинні бути надмірними або такими, що є більшими, ніж необхідно для реалізації поставленої мети.

У резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленогостаттею 1270 ЦКдля прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, наявність у позивача поважних причин пропуску строку для звернення до нотаріусу з заявою про прийняття спадщини, заявлені позовні вимоги позивача про надання їй додаткового строку для прийняття спадщини є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного,керуючись 12, 13, 76, 78, 81, 89, 229, 235, 259, 263, 264, 265, 268, 353, 355, 356ЦПК України, ст. ст.1220 - 1223,1272,1297 ЦК України, п.24Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про практику у справах про спадкування», суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник адвокат Альошкіна О.І., до Покровської міської ради Донецької області, про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, третя особа приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Ільїна Н.О., задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк тривалістю шість місяців для звернення з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Донецьк, з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Строк на апеляційне оскарження може бути поновлений в разі пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України, а також відповідно до пункту 3Прикінцевих положень ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: ОСОБА_11 . Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серія ПТ № 3499 від 07.07.2020р.

Відповідач: Покровська міська рада Покровського району Донецької області, код ЄДРПОУ 44790232, місцезнаходження: Донецька область, м. Покровськ, пл. Шибанкова, 11.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний текст рішення буде виготовлено 05.02.2024 року.

Суддя Хмельова С.М.

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116789758
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —235/2905/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні