Рішення
від 29.01.2024 по справі 445/3043/23
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/3043/23

провадження № 2-о/445/34/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 року Золочівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Сивака В. М.

секретаря судового засідання Захарчук Н.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Золочеві цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління МЮ (м. Львів) про встановлення факту, що має юридичне значення,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт реєстрації шлюбу 03.12.1967 року між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обгрунтування заяви вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У зв`язку з його смертю відкрилася спадщина. ОСОБА_2 за життя склав заповіт на його користь. До складу спадкового майна входить квартира, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Заявник вказує, що спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 він прийняв, звернувшись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак, в оформленні права на спадщину виникли труднощі, оскільки з`ясувалося, що спадкова квартира була придбана ОСОБА_2 під час його перебування у шлюбі з ОСОБА_3 , а відтак була спільною сумісною власністю подружжя. Разом з тим, у свідоцтві про одруження ОСОБА_2 та ОСОБА_3 міститься помилка в даті народження чоловіка, де замість вірної дати - ІНФОРМАЦІЯ_1 , помилково вказано дата - ІНФОРМАЦІЯ_7. Вказані розбіжності в даті народження спадкодавця породжують сумніви у перебуванні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у шлюбі з ОСОБА_3 , яким на підставі свідоцтва про право власності від 10.01.1997 року належала вказана вище квартира, та є перешкодою в оформленні заявником спадкових прав.

Заявник у судове засідання не з`явився, проте надав заяву в якій просив, розгляд справи проводити без його участі, заяву повністю підтримав.

Представник Золочівського відділу ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області ЗМУ МЮ в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення вимог заяви не заперечив.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення.

Згідно копії заповіту від 20.09.2021 року, посвідченого приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт. Чуднів Житомирської області, на випадок своєї смерті заповів усе належне йому майно на день смерті - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно копії свідоцтва про право власності на житло від 10.01.1997 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 належала квартира, що знаходиться за адресою : АДРЕСА_2 .

З копії свідоцтва про народження судом встановлено, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чуднов, Чудновського району Житомирської області.

Згідно копії свідоцтва про одруження, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7., уродженець м. Чуднов Житомирської області, національність єврей, 03.12.1967 року зареєстрував шлюб із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2., після чого дружині було присвоєно прізвище ОСОБА_2 , актовий запис № 1475.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Чуднів, Чуднівський район, Житомирська область, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується відповідними свідоцтвами про смерть.

З копії довідки №869 від 10.12.2021 року, виданої ТзОВ "КомЕнерго-Житомир", встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті була зареєстрована та проживала за адресою : АДРЕСА_1 . Разом з нею на день смерті був зареєстрований та проживав її чоловік - ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» органи державної реєстрації актів цивільного стану видають відповідні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану. Суд розглядає справи про встановлення факту реєстрації шлюбу за таких умов: якщо відповідний запис в органах РАЦС не зберігся (відсутність архіву або відповідної книги реєстрації, а також за наявності книги та за відсутності запису в ній); якщо у поновленні такого запису органи РАЦС відмовили у встановленому законом порядку; запис може бути поновлено лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації шлюбу. Із заявою про порушення справи можуть звернутись особи, для яких наявність факту реєстрації шлюбу може продовжувати юридичні наслідки.

Згідно із п. 24 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, якщо особа під час державної реєстрації шлюбу змінила прізвище, то на першій сторінці паспорта у формі книжечки робиться відмітка про те, що зазначений документ підлягає обміну в місячний строк у зв`язку зі зміною прізвища при державній реєстрації шлюбу. Зміна прізвища тягне за собою ряд обов`язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження. До таких відносяться: паспорт громадянина України; паспорт для виїзду за кордон; облікова картка платника податків (РНОКПП); водійське посвідчення.

Як встановлено судом, дійсно у свідоцтві про одруження ОСОБА_2 та ОСОБА_3 міститься помилка в даті народження ОСОБА_2 .

Разом з тим, досліджені у справі докази підтверджують, що інші дані щодо особи ОСОБА_2 , такі як: його місце народження, національність повінстю співпадають з іншими правовстановлюючими документами, а документи, які підтверджують факт проживання його з дружиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2., дають підставу суду дійти висновку, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував з 03.12.1967 року у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи те, що встановлення зазначеного факту, необхідно заявнику для реалізації спадкових прав, суд приходить до висновку, що заява є підставною та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 82, 265, 293, 294, 268, 315-319, 352, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління МЮ (м. Львів) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 03.12.1967 року перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що зроблено відповідний актовий запис № 1475.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, надіслати копію судового рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та/або обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 29.01.2024 року.

Суддя В. М. Сивак

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116790730
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —445/3043/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні