Рішення
від 06.02.2024 по справі 592/606/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/606/24

Провадження №2-о/592/52/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі: головуючого - судді Катрич О.М., за участю секретаря судового засідання Дядечко А.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат» про встановлення факту поховання, -

В С Т А Н О В И В:

Заявниця свої вимоги мотивує тим, що 13.10.2023 року поховала свого чоловіка ОСОБА_2 на родинному похованні Засумського кладовищам.Суми де знаходяться могили її матері ОСОБА_3 , батька ОСОБА_4 , бабусі ОСОБА_5 . Вона, як особа яка взяла на себе зобов`язання проведення поховання, встановила на могилах намогильні споруди з табличками із зазначенням ПІП, дати їх народження та дати смерті. Зазначає, що постійно доглядає за могилами, підтримує там чистоту та охайність, є користувачем родинного поховання. Вона має намір, щоб після смерті, її поховали поряд з її чоловіком, підхоронивши до бабусі. Оскільки оригіналів свідоцтв про смерть ОСОБА_5 у заявниці не збереглися, вона звернулась до Комунального підприємства «Спеціалізований комбінат» з питанням про видачу їй свідоцтва про поховання її бабусі ОСОБА_5 . Однак, 20.12.2023 року листом отримала відповідь про відмову у видачі таких свідоцтв, оскільки такі свідоцтва видаються тільки на підставі оригіналів свідоцтва про смерть. Отже, для вирішення питання щодо визначення її користувачем місця поховання та одержання відповідного свідоцтва про поховання необхідно мати оригінали свідоцтва про смерть.

Тому заявниця просить суд встановити юридичний факт здійснення нею поховання її бабусі ОСОБА_5 , яка похована на Засумському кладовищі в м. Суми.

Заявниця надала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на Засумському кладовищів м.Суми має родинне поховання, де розташовані могили: чоловіка ОСОБА_2 роки життя 05.01.1951-10.10.2023, матері ОСОБА_3 , роки життя 1926-2008, батька ОСОБА_4 роки життя 1923-1999, бабусі ОСОБА_5 роки життя 1890-1979, що підтверджується копіями документів, наданими заявницею (повторними свідоцтвами про смерть, копією свідоцтва про смерть, копіє свідоцтва про народження, копією свідоцтва про одруження, фотознімками) та примірною схемою розташування родинного поховання (а.с.6-12,21)

Відповідно до заяви від 18.12.2023 року вбачається, що заявниця зверталася до Комунального підприємства «Спеціалізований комбінат» з питанням про видачу їй свідоцтва про поховання її бабусі ОСОБА_5 (а.с.4)

Однак, 20.12.2023 року листом отримала відповідь про відмову у видачі таких свідоцтв, оскільки такі свідоцтва видаються тільки на підставі оригіналів свідоцтва про смерть (а.с.5)

Відповідно до ст.11 ЗУ «Про поховання та похоронну справу» поховання померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого. Якщо у волевиявленні померлого немає вказівки на виконання волевиявлення чи в разі відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого поховання померлого здійснюється чоловіком (дружиною), батьками (усиновителями), дітьми, сестрою, братом, дідом або бабою, онуком (правнуком), іншою особою, яка зобов`язалася поховати померлого.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На даний час заявниця позбавлена, в разі необхідності, здійснити підпоховання в могилу померлої своєї бабусі ОСОБА_5 за відсутності оригіналів свідоцтв, то суд вважає за необхідне задовольнити заявлені вимоги щодо встановення факту.

Керуючись ст. ст. 263, 265, 315,316, ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт здійснення ОСОБА_1 поховання її бабусі ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та яка була похована на Засумському кладовищі в м. Суми.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.У разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післяповернення апеляційноїскарги,відмови увідкритті чизакриття апеляційногопровадження абоприйняття постановисуду апеляційноїінстанції занаслідками апеляційногоперегляду.

Суддя О.М. Катрич

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116793040
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту поховання

Судовий реєстр по справі —592/606/24

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні