Рішення
від 25.01.2024 по справі 904/5442/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.2024 Справа № 904/5442/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складісудді: Кеся Н.Б.за участю секретаря судового засідання Мороз В.В.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО", м.Гуляйполе, Гуляйпільський район, Запорізька область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро", село Зоряне, Синельниківський район, Дніпропетровська область

про стягнення 483 553,43 грн

Представники:

Від Позивача : представник не з`явився

Від Відповідача: представник не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" (далі-Позивач) 16.10.2023 року звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь 483 553,43 грн заборгованості, яка складається з 479 879,10 грн суми основного боргу, 1657,59 грн 3% річних відповідно до ст. 625 ЦК України, 2016,74 грн пені відповідно до п. 8.3. Договору та 7253,31 грн судового збору.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх зобов`язань за Договором №К-052-СА оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем від 20.04.2023 року.

18.01.2024 прийнято рішення Господарського суду Дніпропетровської області по справі №904/5442/23, яким позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" задоволено частково.

19.01.2024 року через "Електронний суд" представник ТОВ "ОСНОВА-АГРО" подав заяву про понесення та стягнення з Відповідача судових витрат у зв`язку з розглядом господарської справи (арк.с. 65-67).

22.01.2024 ухвалою суд призначив судове засідання для розгляду заяви про відшкодування судових витрат на правничу допомогу на 25.01.2024 о 12:30 год.

25.01.2024 через "Електронний суд" Відповідач подав заперечення щодо розміру витрат на професійну правничу допомогу (арк.с. 78-80), в якому останній вказує про те, що ТОВ «Агрофірма «Схід Агро» вважає, що розмір витрат на професійну правничу допомогу у даній справі у розмірі 15 000,00 (п`ятнадцять тисяч) гривень є завищеною. Вирішуючи питання розподілу судових витрат, господарський суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, не повинен бути непропорційним до предмета спору. У зв`язку з наведеним суд з урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, може обмежити такий розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для конкретної справи.

Позивач та Відповідач в судове засідання 25.01.2024 не з`явились, про дату та час розгляду заяви повідомлені належним чином.

Згідно зі ст.244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Так, розглянувши заяву про ухвалення додаткового рішення щодо витрат на професійну правничу допомогу, суд зазначає таке.

Статтею 123 ГПК України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами п.п. 1-2 ст. 126 ГПК України розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Крім того, чч. 4-5 зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ст.129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача.

Статтею 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Як свідчать матеріали справи, 02.01.2023 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" (далі-КЛІЄНТ) та Адвокатським об`єднанням "ДІАЛОГ" (далі-АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ) укладено Договір №01юр про надання правової допомоги (далі-Договір) (арк.с. 70-71).

Відповідно до умов Договору:

1.1. КЛІЄНТ доручає, а АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ приймає на себе зобов`язання надавати юридичну допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором.

2.1. АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ, на підставі звернення КЛІЄНТА, за його попереднім замовленням, приймає на себе зобов`язання з надання наступної юридичної допомоги:

2.1.1. Перевіряє на відповідність вимогам українського законодавства внутрішні документи КЛІЄНТА, надає допомогу КЛІЄНТУ при підготовці та правильному оформленні вказаних документів.

2.1.2. Приймає участь в підготовці та юридичному оформленні різного роду договорів, що укладаються КЛІЄНТОМ з юридичними особами, підприємцями та громадянами, надає допомогу в організації контролю за виконанням зазначених договорів, слідкує за застосуванням передбачених законом та договором санкцій по відношенню до контрагентів, які не виконують договірні зобов`язання.

2.1.3. Представляє у встановленому порядку інтереси КЛІЄНТА в господарських судах, судах загальної юрисдикції, адміністративних судах, а також в інших органах під час розгляду правових спорів.

2.3.4. Партнери АДВОКАТСЬКОГО ОБ`ЄДНАННЯ та/або адвокати, (виступаючи як Захисники), здійснюють, у встановленому законом порядку, захист прав та законних інтересів КЛІЄНТА (його співробітників), у випадках, передбачених кримінально процесуальним законодавством та законодавством про адміністративні правопорушення України.

2.1.5. Узагальнює та аналізує:

- практику розгляду судових та інших справ;

- спільно з Іншими підрозділами КЛІЄНТА результати розгляду претензій;

- практику укладення та виконання договорів;

- надає КЛІЄНТУ пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

2.1.6. Надає консультації, висновки, довідки з правових питань, що виникають у КЛІЄНТА в процесі здійснення діяльності.

2.1.7. Інформує КЛІЄНТА, на його запит, про зміни в законодавстві, організовує спільно з іншими підрозділами вивчення керівними працівниками та спеціалістами КЛІЄНТА нормативних актів, які стосуються їх діяльності.

4.1. Юридичну допомогу, що надається АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ, КЛІЄНТ оплачує в гривнях, на підставі укладених між сторонами додаткових угод.

4.2. Оплата за даним договором здійснюється не пізніше 3-х днів з моменту отримання КЛІЄНТОМ рахунку.

4.4. За результатами надання юридичної допомоги складається акт, що підписується представниками кожної зі сторін. В акті вказується обсяг наданої АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ юридичної допомоги і її вартість. Акт надається або надсилається КЛІЄНТУ АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ факсимільним зв`язком або поштою. На письмову вимогу КЛІЄНТА, АДВОКАТСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ може видавати Акти про надання юридичної допомоги, в яких буде вказано перелік наданої юридичної допомоги із ідентифікацією.

4.6. Сума, вказана в п.4.1 даного Договору є гонораром АДВОКАТСЬКОГО ОБ`ЄДНАННЯ за падання юридичної допомоги та поверненню не підлягає.

4.7. В акті, зазначеному в п. 4.4 Договору сторони можуть визначити інший порядок оплати та/чи вартість юридичної допомоги. В цьому випадку сторони керуються умовами акту.

7.1. Даний договір укладений на строк до 31.12.2024 року та набирає чинності з моменту його підписання.

02.10.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" та Адвокатським об`єднанням "ДІАЛОГ" підписано Додаткову угоду №1 до договору №01юр про надання правової допомоги від 02.01.2023 (арк.с. 72), відповідно до умов якої:

1. Сторони дійшли згоди встановити наступну вартість послуг «Адвокатського об`єднання» у справі про стягнення заборгованості за договором № К-052-СА оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем від 20.04.2023р.:

Вивчення та аналіз документації підприємства, підготовка позовної заяви з додатками - 10000,00 грн;

Супровід позовної заяви в суді 1 інстанції (2 судових засідання) - 5000,00 грн;

Супровід позовної заяви в суді апеляційної інстанції (1 судове засідання) - 2500,00 грн;

Підготовка та подача відповіді на відзив - 5000,00 грн;

Підготовка та подача клопотань на адресу суду (1 клопотання) - 2000,00 грн.

2.1. Оплата послуг з представництва інтересів у суді першої інстанції здійснюється в наступному порядку: 100% вартості послуг сплачується КЛІЄНТОМ АДВОКАТСЬКОМУ ОБ`ЄДНАННЮ протягом 30-и календарних днів з дна проголошення рішення суду першої інстанції, за актом здачі-приймання робіт (надання послуг).

Так, на підтвердження факту та обсягів наданих послуг, Адвокат подав рахунок-фактуру №18/01-1 від 18.01.2024 (зв.арк.с. 72);

Акт №ЮР-1801 здачі-приймання робіт (надання послуг) про надання юридичних та консультаційних послуг від 18.01.2024 року (арк.с. 73), відповідно до умов якого:

Здійснено юридичний супровід господарської діяльності ЗАМОВНИКА згідно Договору про надання правової допомоги №01 юр від 02.01.2023р., а саме надана професійна правова допомога з подання позовної заяви до Господарського суду Дніпропетровської області про стягнення заборгованості за договором №К-052-СА оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем від 20.04.2023р.:

підготовка позовної заяви з додатками - 4 години часу адвоката - 10000,00 грн;

участь у 3-х судових засіданнях - 2 години часу адвоката - 5000,00 грн.

загальна вартість виконаних робіт (наданих послуг) - 15000,00 грн без ПДВ.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 12.05.2020 по справі №904/4507/18 зазначила, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, застосовує аналогічний підхід та вказує, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, якщо вони були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (див. mutatis mutandis рішення ЄСПЛ у справі East/West Alliance Limited проти України від 23 січня 2014 року (East/West Alliance Limited v. Ukraine, заява № 19336/04, § 268)).

Отже, враховуючи досліджені судом документи, суд вважає за можливе розподілити судові витрати понесені Позивачем на правничу допомогу шляхом покладення на Відповідача витрат у розмірі 12500,00 грн, оскільки в процесуальних документах не підтверджується кількість годин, заявлена представником Позивача в Акті №ЮР-1801 здачі-приймання робіт (надання послуг), а саме:

судове засідання 14.11.2023, яке згідно з протоколом судового засідання (арк.с.36) тривало з 10:07 год. до 10:17 год.;

судове засідання 05.12.2023, яке згідно з протоколом судового засідання (арк.с.41) тривало з 12:40 год. до 12:45 год.;

судове засідання 19.12.2023, яке згідно з протоколом судового засідання (арк.с.45) тривало з 15:36 год. до 15:49 год.

Так, суд врахував загальну кількість часу на судове засідання - 1 годину витраченого часу представниками Позивача під час участі в судових засіданнях (1 год. - 2500,00 грн).

Таким чином, суд присуджує Позивачеві витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 12500,00 грн.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 241, 244, 326 ГПК України, господарський суд -

ДОДАТКОВО ВИРІШИВ:

Стягнути додатково з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" (52910, Дніпропетровська область, Синельниківський район, село Зоряне, вул.Центральна, буд. 27, код ЄДРПОУ 30506220) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" (70202, Запорізька область, Гуляйпільський район, м.Гуляйполе, вул.Цвітна, буд. 12, кв. 84, код ЄДРПОУ 32626612) 12500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 ГПК України).

Згідно з частиною 2 статті 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст додаткового рішення складено - 05.02.2024

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116793277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5442/23

Судовий наказ від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Судовий наказ від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні