Ухвала
від 01.02.2024 по справі 27/171б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

01.02.2024 Справа № 27/171б

Господарський суд Донецької області у складі:

судді Фурсової С.М.

за участю помічника (за дорученням судді) Степанян К.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора - арбітражного керуючого Голубенко Олени Василівни про оголошення в розшук транспортного засобу

у справі за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислово-фінансова група «Нафтахім» (04071, місто Київ, вулиця Набережно-Лугова, будинок 8; код ЄДРПОУ 36472721)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Марвей» (87553, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Меламеда, будинок 30; код ЄДРПОУ 25604035)

про банкрутство,-

ліквідатор - арбітражний керуючий Голубенко Олена Василівна

за участю представників сторін:

учасники справи не з`явились

В С Т А Н О В И В

У провадженні Господарського суду Донецької області перебуває справа №27/171б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Марвей» на стадії ліквідаційної процедури.

До суду 04.01.2024 надійшло клопотання ліквідатора - арбітражного керуючого Голубенко Олени Василівни про оголошення в розшук транспортного засобу.

Клопотання обґрунтовано тим, що у відповідності до відповіді ГСЦ МВС РСЦ ГСЦ МВС у Вінницькій області (вихідний номер 31/2-4427 від 14.11.2023 року), згідно з відомостями Єдиного державного реєстру транспортних засобів, за ТОВ «Марвей» зареєстрований транспортний засіб: СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області).

Інформація про перебування у розшуку зазначеного транспортного засобу у ліквідатН підставі викладеного, ліквідатор просить:

- вжити заходів забезпечення вимог кредиторів у справі № 27/171б про банкрутство ТОВ «Марвей» шляхом заборони проводити будь-які дії по перереєстрації, зняттю з обліку та проведенню інших реєстраційних дій щодо транспортного засобу СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі №1441 РСЦ МВС в Донецькій області);

- оголосити в розшук транспортний засіб СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області);

- зобов`язати Головне управління Національної поліції України та структурні підрозділи невідкладно у випадку арешту та затримання згаданого вище транспортного засобу повідомляти ліквідатора ТОВ «Марвей» Голубенко О.В.

Ухвалою господарського суду від 15.01.2024 призначено клопотання ліквідатора про оголошення в розшук транспортного засобу на 01.02.2024.

Ухвалою суду від 31.01.2024 відмовлено у задоволенні заяв представника Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» та ліквідатора Голубенко О.В. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовлено у звязку з відсутністю вільних залів для бронювання у призначений день та час.

Розглянувши у судовому засіданні 01.02.2024 клопотання ліквідатора Голубенко О.В. про оголошення в розшук транспортного засобу, дослідивши наявні у матеріалах справи документи, суд встановив наступне.

Клопотання ліквідатора обґрунтовано тим, що у відповідності до відповіді ГСЦ МВС РСЦ ГСЦ МВС у Вінницькій області (вихідний номер 31/2-4427 від 14.11.2023 року), згідно з відомостями Єдиного державного реєстру транспортних засобів, за ТОВ «Марвей» зареєстрований транспортний засіб: СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області).

Відповідно до ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України

Згідно ст.58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру..

Відповідно до приписів Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Згідно ч.1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Ст. 62 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

Слід зазначити, що основна мета провадження у справі про банкрутство - відновлення платоспроможності боржника та задоволення сукупного кола його кредиторів, яке передбачає послідовне виконання сторонами та учасниками процесу, арбітражним керуючим обов`язків, що визначені та передбачені положеннями Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно з частиною 1 статті 40 Кодексу про банкрутство, господарський суд має право за клопотанням сторін або учасників справи чи за своєю ініціативою вжити заходів до забезпечення вимог кредиторів. Господарський суд за клопотанням розпорядника майна, кредиторів або з власної ініціативи може заборонити боржнику вчиняти без згоди арбітражного керуючого правочини, а також зобов`язати боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам, вчинити чи утриматися від вчинення певних дій або вжити інших заходів для збереження майна боржника (у тому числі шляхом позбавлення боржника права розпорядження його нерухомим майном або цінними паперами без згоди розпорядника майна або суду, який розглядає справу про банкрутство; накладення арешту на конкретне рухоме майно боржника), про що виноситься ухвала.

Відповідно до приписів чинного законодавства України, право оголошувати в розшук автотранспортні засоби мають органи Державної виконавчої служби в порядку статті 36 Закону України «Про виконавче провадження» та правоохоронні органи відповідно до законодавства, що регулює їх діяльність.

Відповідно до частини 3 статті 36 Закону України «Про виконавче провадження» у разі необхідності розшуку транспортного засобу боржника виконавець виносить постанову про такий розшук, яка є обов`язковою для виконання поліцією. Тимчасове затримання та зберігання поліцією на спеціальних майданчиках чи стоянці виявленого за результатами розшуку транспортного засобу боржника здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розшук транспортного засобу боржника припиняється в разі його виявлення, про що виконавцем не пізніше наступного робочого дня виноситься постанова про зняття майна з розшуку.

Відповідно до п.п. 1, 3, 4 розділу 3 Порядку взаємодії Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України та органів і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України 30.01.2018 №64/261/5 (надалі - Порядок №64/261/5) підставою для залучення поліцейських до розшуку транспортного засобу боржника є постанова державного, приватного виконавця про такий розшук; постанова державного, приватного виконавця про розшук (зняття майна з розшуку) транспортного засобу боржника, постанова про скасування заходів примусового виконання відповідно до частини четвертої статті 40 Закону, постанова начальника відділу державної виконавчої служби про скасування постанови державного виконавця про розшук (зняття майна з розшуку) транспортного засобу боржника надсилається до ІПНП в електронному вигляді з використанням КЕП державного, приватного виконавця, який виніс відповідну постанову, через АСВП не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення; про виявлення та затримання транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук, поліцейський інформує державного, приватного виконавця шляхом надсилання повідомлення через ІПНП (інформаційний портал Національної поліції) до АСВП (автоматизована система виконавчого провадження).

Згідно п.п. 5, 6 розділу 3 Порядку №64/261/5 Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється поліцейськими відповідно до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1102. Вилучення тимчасово затриманого транспортного засобу боржника із спеціального майданчика чи стоянки здійснюється державним, приватним виконавцем на підставі вимоги державного, приватного виконавця, яка є обов`язковою для виконання.

Порядок тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 за №1102, визначає процедуру тимчасового затримання транспортних засобів працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції (далі - поліцейські), зберігання таких транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, а також їх повернення (далі - Порядок №1102).

Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється також у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" (п. 2 Порядку №1102).

За наявності правових підстав, передбачених пунктом 2 цього Порядку, тимчасове затримання транспортного засобу проводиться шляхом його блокування або доставлення для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (п. 2-1 Порядку №1102).

У разі тимчасового затримання транспортного засобу складається акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу (за формою згідно з додатком до Порядку №1102). У разі тимчасового затримання транспортного засобу місце розташування такого транспортного засобу повинно бути обов`язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), крім випадків тимчасового затримання транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" (п. 4 Порядку №1102).

Про тимчасове затримання транспортного засобу боржника поліцейський письмово повідомляє державному виконавцю, приватному виконавцю не пізніше наступного робочого дня з дня затримання із зазначенням місця зберігання транспортного засобу (п. 8 Порядку №1102).

Вилучення тимчасово затриманого транспортного засобу боржника із спеціального майданчика чи стоянки здійснюється державним виконавцем, приватним виконавцем на підставі вимоги (п. 12 Порядку №1102).

Згідно із п. 4 ч. 1 ст. 35 Законом України «Про Національну поліцію України» поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі, якщо транспортний засіб перебуває в розшуку.

Проаналізувавши зазначені положення, суд дійшов висновку про відсутність законодавчого врегулювання питання щодо оголошення в розшук транспортних засобів на підставі судового рішення під час провадження у справі про банкрутство, оскільки, вищевказані нормативно-правові акти передбачають обов`язки органів Національної поліції України вчиняти відповідні дії на підставі, зокрема, постанови державного/приватного виконавця.

Водночас, відповідно до частини 10 статті 11 Господарського процесуального кодексу України якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

За таких обставин, суд вважає за необхідне застосувати аналогію закону під час розгляду питання щодо оголошення в розшук транспортного засобу, який належить боржнику.

Відповідно до статей 1, 2 13 Закону України «Про Національну поліцію України» Національна поліція України (поліція) - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Завданнями поліції є надання поліцейських послуг у сферах:

1) забезпечення публічної безпеки і порядку;

2) охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3) протидії злочинності;

4) надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Статтею 13 Закону України «Про Національну поліцію України» визначено Національну поліцію України як центральний орган управління поліцією.

Відповідно до пункту 26 частини 1 статті 23 Закону України «Про Національну поліцію України» Національна поліція України здійснює оперативно-розшукову діяльність відповідно до закону.

Також відповідно до статті 26 вищевказаного закону Національна поліція здійснює Формування інформаційних ресурсів поліцією. Поліція наповнює та підтримує в актуальному стані бази (банки) даних, що входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, стосовно бази даних, що формуються в процесі здійснення оперативно-розшукової діяльності відповідно до закону (п.18).

Враховуючи, що Національна поліція України є центральним контролюючим органом територіальних органів поліції, зобов`язання останнього вчинити відповідні дії щодо повідомлення розпорядника майна про місце затримання та зберігання автомобілів не суперечать вищевказаним нормам чинного законодавства.

Наказом Міністерства внутрішніх справ №497 від 13.06.2018, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 липня 2018 року за №787/32239 затверджено Інструкцію з формування та ведення інформаційної підсистеми "Гарпун" інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України" (далі також -"Інструкція").

Відповідно до Інструкції, в ІП "Гарпун" накопичуються усі відомості про транспортні засоби усіх типів (автомобілі, автобуси, мотоцикли всіх типів, марок і моделей, самохідні машини, причепи та напівпричепи до них, мотоколяски, інші прирівняні до них ТЗ та мопеди) та номерні знаки ТЗ, що розшукуються у рамках кримінального, виконавчого проваджень, проваджень у справах про адміністративні правопорушення, оперативно-розшукової діяльності, а також за ухвалою слідчого судді, суду.

Враховуючи вищевикладене, оскільки місцезнаходження належного боржнику рухомого майна невідоме, а ліквідатор боржника позбавлений повноважень безпосередньо вимагати від територіальних органів поліції оголосити транспортні засоби в розшук без вчинення відповідних дій правоохоронними органами, з метою недопущення затягування процедури розпорядження майна у справі та недопущення порушень прав та законних інтересів кредиторів та боржника, оскільки необґрунтоване затягування строку проведення процедури розпорядження майном призводить до настання ряду негативних правових наслідків, суд вважає, що такі дії як подання клопотання про накладання арешту та оголошення у розшук транспортних засобів, обумовлені принципами добросовісності, розумності та повноти дій арбітражного керуючого, що передбачені Кодексом України з процедур банкрутства. З огляду на вказане суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора про оголошення транспортного засобу в розшук.

Керуючись ст.ст. 2, 9, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В

Клопотання ліквідатора Голубенко О.В. про оголошення в розшук транспортного засобу - задовольнити.

Вжити заходів забезпечення вимог кредиторів у справі № 27/171б про банкрутство ТОВ «Марвей» (код ЄДРПОУ 25604035) шляхом заборони проводити будь-які дії по перереєстрації, зняттю з обліку та проведенню інших реєстраційних дій щодо транспортного засобу СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі №1441 РСЦ МВС в Донецькій області);

- оголосити в розшук транспортний засіб СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області);

- зобов`язати Головне управління Національної поліції України та структурні підрозділи невідкладно у випадку арешту та затримання згаданого вище транспортного засобу повідомляти ліквідатора ТОВ «Марвей» Голубенко О.В .

Оголосити в розшук (в тому числі з включенням до інформаційної підсистеми "Гарпун" інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України"), належний Товариству з обмеженою відповідальністю «Марвей» (87553, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Меламеда, будинок 30; код ЄДРПОУ 25604035) транспортний засіб СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області).

3. Зобов`язати Національну поліцію України (01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10) оголосити розшук (в тому числі з включенням до інформаційної підсистеми "Гарпун" інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України") зареєстрованого за Товариством з обмеженою відповідальністю «Марвей» (87553, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Меламеда, будинок 30; код ЄДРПОУ 25604035) транспортного засобу, а саме СПВ 33021 01-16 СПГ, 2002 року випуску (реєстрація в територіальному сервісному центрі № 1441 РСЦ МВС в Донецькій області).

4. Зобов`язати Національну поліцію України (01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10) після розшуку та затримання транспортного засобу, належного Товариству з обмеженою відповідальністю «Марвей» (87553, Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Меламеда, будинок 30; код ЄДРПОУ 25604035) передати транспортний засіб арбітражному керуючому ліквідатору ТОВ «Марвей» Голубенко Олену Василівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора №1840 від 09.02.2018 від 16.05.2013; 21018, місто Вінниця, вулиця Родіона Скалецького. будинок №7, офіс №411; тел. НОМЕР_1 ) у встановленому законом порядку.

Ухвала набирає законної сили 01.02.2024 та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання суддею.

Оскарження ухвали не зупиняє її дії.

Ухвала є виконавчим документом згідно із Законом України "Про виконавче провадження", підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень, і може бути пред`явлена до виконання протягом трьох років, тобто до 01.02.2027.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією ухвали суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116793608
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/171б

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні