Ухвала
від 05.02.2024 по справі 910/15738/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

05.02.2024Справа № 910/15738/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., за участю секретаря судового засідання Ярошевської І.О., розглянувши справу

за позовом Київської міської ради, м. Київ

до

1. Приватного підприємства «Ф.Ф.- Сервис», м. Київ

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017», м. Київ

3. Товариства з обмеженою відповідальністю «Трансхаус», м. Київ

за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 , м. Київ

за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - ОСОБА_2 , м. Київ

за участю третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу м. Києва Бойка Олега Володимировича, м. Київ

про визнання недійсним договору, скасування рішення державного реєстратора, припинення права власності та зобов`язання вчинити дії,

Представники сторін:

від позивача: Геращенко В.І.;

від відповідача-1: не з`явились;

від відповідача-2: Лавріненко І.А.;

від відповідача-3: не з`явились;

від третьої особи-1: не з`явились;

від третьої особи-2: не з`явились;

від третьої особи-3: не з`явились;

вільні слухачі: Герасименко А.Ю. (представник ТзОВ «Лебединське консалт»), Полодюк О.Л., Доценко І.К.

ВСТАНОВИВ:

Київська міська рада (далі - Київрада/позивач) звернулася до Господарського суду міста Києва із позовом до Приватного підприємства «Ф.Ф.- Сервис» (далі - ПП «Ф.Ф.- Сервис»/відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017» (далі - ТзОВ «Епіка-2017»/відповідач-2) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Трансхаус» (далі - ТзОВ «Трансхаус»/відповідач-3) про:

- визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна від 21.04.2017 №585 видавник: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко О.В., на підставі якого право власності на об`єкт нерухомого майна (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1231428380000) за адресою: вул. Лебединська, буд. 6 в Оболонському районі міста Києва, набуто Товариством з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017» та застосувати наслідки його недійсності;

- усунення перешкод власнику - територіальній громаді міста Києва в особі Київської міської ради у володінні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію права та їх обтяжень від 03.04.2023 №67044235, на об`єкт нерухомого майна (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1231428380000), що знаходиться за адресою: вул. Лебединська, буд. 6 в Оболонському районі міста Києва, кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:78:039:0002 за Товариством з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017»;

- усунення перешкод власнику - територіальній громаді міста Києва в особі Київської міської ради у володінні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом припинення права власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017» на об`єкт нерухомого майна (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1231428380000), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

- усунення перешкод власнику - територіальній громаді міста Києва в особі Київської міської ради у володінні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Епіка-2017» знести об`єкт самочинного будівництва: комплекс будівель і споруд, загальною площею 1 750,3 кв.м. та повернути Київській міській раді земельну ділянку під зазначеним об`єктом нерухомого майна, орієнтовною площею 1 750,3 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 за кадастровим номером 8000000000:78:039:0002 з приведенням її у придатний для використання стан.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 12.10.2023 позовну заяву Київради залишив без руху, встановив позивачу спосіб та строк усунення недоліків поданої позовної заяви.

17.10.2023 до суду від Київради надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 30.10.2023 позовну заяву Київради прийняв до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначив підготовче засідання на 04.12.2023 та залучив до участі у справі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу м. Києва Бойка Олега Володимировича третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

14.11.2023 та 28.11.2023 до канцелярії суду від Державної міграційної служби України надійшли відповіді на запити суду щодо зареєстрованих адрес місця проживання третіх осіб - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

14.11.2023 до суду позивачем подано клопотання про витребування у Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) додаткових доказів по справі.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 04.12.2023 зобов`язав Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати додаткові докази та відклав підготовче засідання на 22.01.2024.

21.12.2023 до канцелярії суду від Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надійшли документи на виконання вимог суду та від відповідача-2 надійшов відзив на позовну заяву.

22.01.2024 суд відклав підготовче засідання на 05.02.2024.

05.02.2024 до канцелярії суду надійшли клопотання відповідача-2 про залишення позову без руху, а також заява про вступ у справу третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединське консалт» (далі - ТзОВ «Лебединське консалт»).

Згідно із ч. 1 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених главою 3 ГПК України.

У підготовче засідання 05.02.2023 з`явилися представники позивача, відповідача-2 та ТзОВ «Лебединське консалт».

Зокрема, представник відповідача-2 підтримав клопотання про залишення позову без руху, яке мотивоване тим, що позовну заяву підписано особою, яка не має права здійснювати самопредставництво інтересів позивача.

Так, дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що подану до суду позовну заяву підписано представником Київської міської ради - Ольгою Сойник, на підтвердження повноважень якої до позову надано: наказ №357-к від 24.12.2021 про призначення Сойник О.В. на посаду головного спеціаліста відділу судової роботи юридичного управління Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), посадову інструкцію головного спеціаліста відділу судової роботи юридичного управління Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), положення про юридичне управління Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), а також довіреність №225-КМГ-1371 від 26.04.2023, якою Київська міська рада уповноважує Сойник Ольгу Василівну - головного спеціаліста відділу судової роботи юридичного управління Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), зокрема, представляти інтереси Київської міської ради в усіх загальних, господарських, адміністративних місцевих та апеляційних судах.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що додані до позовної заяви документи є достатніми для підтвердження наявності у Сойник О.В. повноважень на підписання від імені Київської міської ради позовної заяви, а тому суд не вбачає підстав для застосування п. 11 ст. 176 ГПК України та залишення позову без руху.

Крім того, суд у підготовчому засіданні 05.02.2024 розглянув заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединське консалт» про вступ у справу третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Зокрема, представник ТзОВ «Лебединське консалт» підтримав подану заяву, представник позивача проти задоволення вказаної заяви не заперечував, водночас, представник відповідача-2 проти залучення цієї особи до участі у справі надав заперечення.

Так, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та ТзОВ «Лебединське консалт», приймаючи до уваги предмет і підстави позовних вимог, ураховуючи, що ТзОВ «Лебединське консалт» є власником виробничого комплексу загальною площею 8 588,7 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лебединська, буд. 6, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ТзОВ «Лебединське консалт» та залучити до участі у справі третьою особою-4 без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, оскільки рішення суду може вплинути на його права та обов`язки.

У відповідності до ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу, а також у разі залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Ураховуючи залучення до участі у справі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ТзОВ «Лебединське консалт», суд відкладає підготовче засідання у межах строку, встановленого законом.

Керуючись ст.ст. 50, 120, 121, 172, 177, 182, 183, 233, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Лебединське консалт» (04209, місто Київ, вулиця Лебединська, будинок 6; ідентифікаційний код 44394140) третьою особою-4, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

2. Зобов`язати позивача у строк до 12.02.2024 направити на адресу третьої особи-4 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединське консалт» копію позовної заяви з додатками та надати суду докази виконання.

3. Відкласти підготовче засідання у справі на 04.03.24 о 15:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 7 .

4. Встановити третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю «Лебединське консалт» строк для подання пояснень щодо позову - протягом 10 днів з дня отримання цієї ухвали суду та позовних матеріалів.

5. Ухвала набирає законної сили після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116794214
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору, скасування рішення державного реєстратора, припинення права власності та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/15738/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні