Вирок
від 05.02.2024 по справі 381/512/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУДКИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кп/381/247/24

381/512/24

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2024 року місто Фастів

Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у спрощеному провадженні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024116310000007 від 05.01.2024, за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Фастів Київської області, українки, громадянки України, з середньою технічною освітою, заміжньої, працюючої у магазині « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на посаді продавчині, на утриманні має малолітню дитину, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчинені кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

30 січня 2024 року до суду у відповідності до вимог ст.ст. 291, 302 КПК України, надійшов обвинувальний акт стосовно ОСОБА_4 з клопотанням прокурора ОСОБА_5 про його розгляд у спрощеному провадженні.

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали кримінального провадження №12024116310000007, суд встановив, що клопотання прокурора про розгляд обвинувального акта в спрощеному провадженні відповідає вимогам ст. 302 КПК України.

Зокрема, обвинуваченій ОСОБА_3 , захиснику ОСОБА_6 роз`яснено зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що в разі надання згоди на розгляд обвинувального акта у спрощеному порядку вони будуть позбавлені права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Прокурор впевнився в добровільності згоди обвинуваченої ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_6 , на розгляд обвинувального акта в спрощеному провадженні.

До обвинувального акта з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні прокурором додані: письмова заява обвинуваченої ОСОБА_3 , складена в присутності захисника ОСОБА_6 , щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні; а також матеріали досудового розслідування, у тому числі документи, які засвідчують беззаперечне визнання ОСОБА_3 своєї винуватості.

ОСОБА_3 , відповідно до трудового договору від 29.09.2023 розпочала виконувати обов`язки продавця у кав`ярні « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ФОП ОСОБА_7 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 21.02.2013 № 150 (далі - Наказ МОЗ № 150) затверджено Правила проведення обов`язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі - Правила).

Відповідно до п.5 Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 №559, адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується), продавці, працівники складів, холодильників, експедитори, персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень, слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання є професіями, які підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам.

Пункт 6 вказаних Правил передбачає, що обов`язковий профілактичний медичний огляд включає в себе: загальне обстеження лікарями - спеціалістами (лікар - терапевт, лікар - дерматовенеролог, лікар - отоларинголог, лікар - стоматолог та інші спеціалісти (за потреби), лабораторне і функціональне обстеження згідно з Переліком необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов`язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 23 липня 2002 року № 280, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08 вересня 2002 року за № 639/6927.

Згідно з п. 10 вказаних Правил, після закінчення лікування у разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності заклад охорони здоров`я видає працівнику форму № 1-ОМК «Особиста медична книжка» (далі - форма № 1-ОМК), затверджену наказом Міністерства охорони здоров`я України від 21 лютого 2013 року № 150.

Крім того, Наказом МОЗ № 150 затверджено Форму первинної облікової документації № 1405/о «Медична карта огляду осіб длявизначення спроможностізайматися відповіднимвидом діяльностіза станомздоров`я» таІнструкцію щодоїї заповнення.

Так, пунктом 3 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 140-5/О «Медична карта огляду осіб для визначенняспроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я» передбачено, що дані про особу форми № 140-5/о заповнюються посадовоюособою медичноїкомісії закладуохорони здоров`я,що проводитьмедичний огляд.Прізвище,ім`я тапо батьковіособи зазначаютьсяповністю згідноз документом,що посвідчуєособу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», особи, які відмовляються або ухиляються від проходження обов`язкових профілактичних медичних оглядів, відсторонюються від роботи.

З метою отримання особистої медичної книжки та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, у ОСОБА_3 , виник кримінально-протиправний умисел, направлений на пособництво у підробленні вказаних офіційних документів, з метою подальшого їх використання у своїй професійній діяльності.

Так,за невстановленихобставин,у вересні2023року,точну датута часдосудовим розслідуваннямне встановлено,у ОСОБА_3 ,перебуваючи замісцем свогопостійного проживанняза адресою: АДРЕСА_1 ,використовуючи світовумережу Інтернет,знайшла оголошеннявід невстановленоїдізнанням особипро виготовленнямедичної документації,що стосуєтьсяобов`язкового профілактичногомедичного огляду.В подальшомуостання,використовуючи контактнідані наявнів оголошенні,за допомогоюмесенджера «Viber»домовилася зневстановленою дізнаннямособою,матеріали щодоякої виділенів окремепровадження,про виготовленняна їїім`я підробленоїособистої медичноїкнижки тамедичної картиогляду осібдля визначенняспроможності займатисявідповідним видомдіяльності застаном здоров`я.

Реалізовуючи свій умисел, спрямований на пособництво в підробленні особистої медичної книжки та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, за невстановлених у ході дізнання обставин, у вересні 2023 року, точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 , діючи умисно, виконуючи роль пособника, надала невстановленій дізнанням особі, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, свої персональні дані та власне фотозображення, на підставі яких, остання виготовила на її ім`я особисту медичну книжку Серія 10 ЯЯІЦ № 655290 та медичну карту огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, які надіслала за допомогою послуг поштового оператора.

Своїми діями ОСОБА_3 вчинила кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.358 КК України та ч.5 ст.27 КК України, а саме пособництво в підробленні офіційного документа, який видається установою, яка має право видавати такі документи і який надає права, з метою використання його іншою особою.

Крім того, 05.01.2024 приблизно о 13 годині 45 хвилин, ОСОБА_3 , виконуючи посадові обов`язки продавця у кав`ярні «Філіжанка з канапкою) ФОН ОСОБА_7 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), розташованій за адресою; АДРЕСА_2 , достовірно знаючи, що особиста медична книжка Серія 10 ЯЯЩ № 655290 та медична карта огляду осіб для визначеній спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, підробленими офіційними документами, які їй у встановленому чинник законодавством України порядку не видавались, реалізовуючи свій прямий умисел спрямований на використання завідомо підроблених документів пред`явила на законну вимогу головному спеціалісту відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Фастівського районной управління, державному інспектору, державному ветеринарному інспектору Головного управління Держпродспоживслужби в Київській облает вищевказані підроблені документи, чим здійснила їх використання.

Згідно з повідомлення № 47 від 09 січня 2024 року наданого Комунальним некомерційним підприємством «ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ» (ідентифікаційниі код юридичної особи 05416248), особиста медична книжка Серія 10 ЯЯЩ № 655290 та медична карта огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на ім`я ОСОБА_8 ТА не видавались, остання медичний огляд не проходила, про що свідчить відсутність записів в журналах реєстрації.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинила використання завідомо підробленого документа, тобто кримінальний проступок, передбачений ч. 4 ст. 358 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченій ОСОБА_3 , у відповідності зі ст. 65 КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винної та обставини, що пом`якшують покарання.

Обставиною, яка пом`якшує покарання ОСОБА_3 згідно з ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_3 згідно з ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Крім цього, відповідно до документів, що характеризують обвинувачену ОСОБА_3 , зокрема, остання раніше не судима, працює за трудовим договором між працівником і фізичною особою, яка використовує майнову працю у магазині « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на посаді продавчині, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку в лікаря нарколога та психіатра не перебуває, не є інвалідом, на утриманні має малолітню доньку 2010 р.н.

На підставі викладеного, суд враховує обставину, яка пом`якшує покарання, кримінальні проступки вчинила вперше, офіційно працює на посаді продавчині з 29.09.2023 року по теперішній час.

Суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу, встановлене санкцією ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України.

На думку суду, таке покарання буде достатнім та необхідним для виправлення ОСОБА_3 та попередження вчинення нею нових злочинів.

Запобіжний захід до ОСОБА_3 не застосовувався.

Відповідно до довідки про витрати на проведення експертизи під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за висновком експертизи: № СЕ-19/111-23/1278-ПЧ від 05.01.2024 у сумі 3786 грн. 40 коп.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 КПК України арешт майна, накладений ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 15.01.2024 на майно, а саме: особисту медичну книжку Серії 10 ЯЯЩ № НОМЕР_2 видану на ім`я ОСОБА_3 , медичну карту огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на ім`я ОСОБА_3 скасувати.

Відповідно до ст. 124 КПК України вказані судові витрати слід стягнути з обвинуваченої ОСОБА_9 .

Питання речових доказів вирішити у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись статтями 370, 374, 382 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 визнати винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч. 5 ст.27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, та призначити їй покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

- за ч. 4 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) грн;

На підставі ст.ст. 33, 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

Стягнути з ОСОБА_3 процесуальні витрати за проведення експертизи в сумі - 3786 (три тисячі сімсот вісімдесят шість) грн. 40 копійок у дохід держави.

Арешт майна, накладений ухвалою Фастівського міськрайонногосуду Київськоїобласті від15.01.2024 скасувати.

Речові докази після набуття вироком законної сили, а саме:

?особисту медичну книжку Серія 10 ЯЯЩ № НОМЕР_2 та медичну карту огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на ім`я ОСОБА_3 , які зберігаються при матеріалах кримінального провадження № 12024116310000007 від 05.01.2024 знищити.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Фастівський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти діб з моменту його проголошення з урахуванням особливостей, передбачених ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116797908
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —381/512/24

Вирок від 05.02.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Зебелян Н. В.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Зебелян Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні