Ухвала
від 02.02.2024 по справі 530/215/24
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/215/24

Номер провадження 2-о/530/29/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2024 Суддя Зіньківського районного суду Полтавської області Ситник О.В., розглянувши матеріали заяви органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Зіньківської міської ради ( м. Зіньків, вул. Воздвиженська 40 , код ЄДРПОУ 44123741), заінтересовані особи Зіньківський дитячий будинок інтернат ім. О.В. Синяговського ( вул. Соборності 91 м. Зіньків , код ЄДРПОУ 03189222) , ОСОБА_1 ( ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1 АДРЕСА_1 ) про визнання фізичної особи недієздатною , встановлення над нею опіки та призначення опікуна , -

ВСТАНОВИВ:

До Зіньківського районного суду Полтавської області 02.02.2024 року надійшли матеріали заяви органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Зіньківської міської ради , заінтересовані особи Зіньківський дитячий будинок інтернат ім. О.В. Синяговського, ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Заява оформлена з додержанням вимог ст. 318 ЦПК України, підстави для її залишення без руху, повернення позивачу, відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справа підсудна Зіньківському районному суду Полтавської області .Заява за формою та змістом відповідає вимогам статей 175 і 177 ЦПК України.

Визначені статтями 185-186 ЦПК України підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні

У справі за заявою органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Зіньківської міської ради, заінтересовані особи Зіньківський дитячий будинок інтернат ім. О.В. Синяговського, ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна необхідно відкрити провадження та призначити до судового розгляду.

Також заявник прохає призначити судово- психіатричну експертизу для ОСОБА_1 , проведення якої доручити експертам комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Полтавської обласної ради , що знаходиться за адресою м. Полтава вул. Медична № 1 на вирішення якої прохають поставити наступні запитання :

- Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічними, стійкими психічними захворюваннями або слабоумством ?

- Чи здатний ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними ?

Суддя вивчивши клопотання, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що клопотання заявника підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст.ст. 103, 105 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів. Призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

За змістом ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. Якщо суд доручає проведення експертизи кільком експертам чи експертним установам, суд в ухвалі призначає провідного експерта або експертну установу. Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі). В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Нормою ст. 299 ЦПК України передбачено розгляд справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання в галузі медицини, без яких не можливо встановити психічний стан особи стосовно якої ставиться питання про визнання її недієздатною та в матеріалах справи наявні достатні дані про розлад здоров`я ОСОБА_1 , а відповідна експертиза має обов`язковий характер призначення у відповідності до вимог ст. 105 ЦПК України, у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Також відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки і піклування.

Враховуючи вимоги закону, вважаю за необхідне залучити адвоката з Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги, особі, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованому та проживаючому за адресою АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. 19, 299, 300, 310, 311, 315 ЦПК України , -

У Х В А Л И В :

1.Прийняти до розгляду заяву та відкрити провадження у справі за заявою органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Зіньківської міської ради ( м .Зіньків, вул. Воздвиженська 40 , код ЄДРПОУ 44123741), заінтересовані особи Зіньківський дитячий будинок інтернат ім. О.В. Синяговського ( вул. Соборності 91 м. Зіньків , код ЄДРПОУ 03189222), ОСОБА_1 ( ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1 АДРЕСА_1 ) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

2.Призначити справу до розгляду в закритому судовому засіданні на 03 травня 2024 року о 09 годині 30 хвилин.

3.Призначити судово- психіатричну експертизу для ОСОБА_2 , проведення якої доручити експертам комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Полтавської обласної ради , що знаходиться за адресою м. Полтава вул. Медична № 1 на вирішення якої прохають поставити наступні запитання :

1)Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічними, стійкими психічними захворюваннями або слабоумством ?

2)Чи здатний ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними ?

3)Чи має ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактичну можливість з`явитися в судове засідання та чи має він можливість особисто дати пояснення по суті справи?

Витребувати історію хвороби ( медичну карту) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

4.У розпорядження експертів надати ухвалу та медичні документи щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

5. Доручити Полтавському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для захисту прав особи, щодо якої подано заяву про визнання фізичної особи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованому та проживаючому за адресою АДРЕСА_1 .

6. Направити заінтересованим особам копії заяв з копіями доданих до них документів та запропонувати їм подати у строк до 03 травня 2024 року письмові пояснення щодо заяви.

7. В судове засідання на 09 годину 30 хвилин 03.05.2024 року викликати: заявника, заінтересованих осіб, присяжних, адвоката

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області О.В. Ситник

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116797973
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною , встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —530/215/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні