Ухвала
від 04.01.2024 по справі 569/12834/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12834/22

1-кс/569/61/24

УХВАЛА

04 січня 2024 рокум. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковника поліції ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором у кримінальному провадженні - прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 в рамках кримінального провадження за № 32021100110000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 204 КК України (далі це ж кримінальне провадження) про проведення огляду,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_3 , звернулася до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено прокурором у кримінальному провадженні - прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області перебувають матеріали кримінального провадження № 32021100110000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 204 КК України.

Підставами для внесення вказаних відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування були матеріали управління протидії економічним правопорушенням Офісу великих платників податків ДФС.

Із даних матеріалів вбачалось, що одним із підконтрольних ДП «Укрспирт» суб`єктів господарювання виробників лікеро-горілчаної продукції являється ДП «Зірненський спиртовий завод» (код ЄДРПОУ 00375036), який фактично розташований за адресою: Рівненська область, Березнівський район, с. Зірне, вул. Зірненська, 7. Заявлена виробнича потужність складає 2000 дал на добу, фактично виготовляють 4000 дал. У власності ДП «Зірненський спиртовий завод» знаходиться спиртобаза, яка розташована за адресою: Рівненська область, Березнівський район, с. Яринівка, вул. Лісова, 1. Згідно оперативної інформації, на території спиртосховища розташована бочка для зберігання готової продукції об`ємом 20 тис. дал. В подальшому необлікований спирт реалізовується безпосередньо з купажного відділення заводу, перевезення здійснюється вантажним автотранспортом.

Далі, не облікований спирт транспортується до виробників лікеро-горілчаних виробів, розташованих у Харківській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Чернігівській, Тернопільській та інших областях для виробництва не облікованої алкогольної продукції.

06-07.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Київ від 25.02.2021 на території ДП «Зірненський спиртовий завод» за адресою: Рівненська область, Березнівський район, с. Зірне, вул. Зірненська, 7 проведено обшук, в ході якого виявлено, серед іншого резервуар, у відділенні зливу готової продукції виробничого приміщення заводу, з врізаною трубою, на якій відсутні лічильники, пломби чи інші засоби контролю чи/та виміру до якої приєднано шланг, діаметром близько 100 мм. встановлених до електронного лічильника.

На адресу СУ ГУНП в Рівненській області 08.12.2023 надійшли вказівки процесуального керівника у кримінальному провадженні, в яких зазначено, що на виконання вимог ст. 9 КПК України, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин вчинення кримінальних правопорушень, відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 36 КПК України, у ході досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32021100110000012 серед іншогонеобхідно за участю спеціаліста провести огляд потужностей ДП «Зірненський спиртовий завод» з метою встановлення можливих порушень щодо виготовлення спирту поза обліком.

Отже, у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні огляду місцевості та приміщень за вищевказаною адресою і місцем розташування ДП «Зірненський спиртовий завод» з метою виявлення у відділенні зливу готової продукції виробничого приміщення заводу, з врізаною трубою, на якій відсутні лічильники, пломби чи інші засоби контролю чи/та виміру до якої приєднано шланг, діаметром близько 100 мм. встановлених до електронного лічильника, встановлення процесу виробництва спирту та його відповідності нормативним та технічним документам, наявності встановлених камер цілодобової системи відеоспостереження за виробництвом та відпуском продукції, теплової енергії та природнього газу, можливість здійснення процесу виробництва спирту без використання зовнішнього енергопостачання, перевірки лічильників (витратомірів) обсягу виробленого спирту, встановлених на ДП «Зірненський спиртовий завод», перевірки систем трубних комунікацій заводу в місці виявленої в ході обшуку врізної труби з краном (технологічного флянцю), із фіксацією наявності пломбування, наявності чи відсутності їх повірки, та показників, відповідності показників лічильників, між якими розташований виявлений технологічний флянець показникам один одного та відображеним в документах обліку.

Метою проведення огляду місцевості та приміщень за місцем розташування ДП «Зірненський спиртовий завод», розташованого за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7,є виявлення у відділенні зливу готової продукції виробничого приміщення заводу, з врізаною трубою, на якій відсутні лічильники, пломби чи інші засоби контролю чи/та виміру до якої приєднано шланг, діаметром близько 100 мм. встановлених до електронного лічильника.

Підставами для огляду є наявність достатніх даних, що свідчать про те, щобуло вчинено кримінальне правопорушення, а також наявна потреба перевірки фактувиготовлення необлікованого спирту та подальшої його реалізації.

Проведення огляду планується намісцевості та в приміщеннях за місцем розташування ДП «Зірненський спиртовий завод», розташованого за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район),с. Зірне, вул. Зірненська, 7.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №359258630 від 20.12.2023встановлено, що право власності на приміщення, розташовані за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7,зареєстроване за Фондом державного майна України (код ЄДРПОУ 00032945) на підставі свідоцтва про право власності №б/н від 20.08.2002, виданого виконавчим комітетом Зірненської сільської ради.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, приходжу до наступного висновку.

Судом встановлено, що в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області перебувають матеріали кримінального провадження № 32021100110000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 204 КК України.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №359258630 від 20.12.2023встановлено, що право власності на приміщення, розташовані за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7,зареєстроване за Фондом державного майна України (код ЄДРПОУ 00032945) на підставі свідоцтва про право власності №б/н від 20.08.2002, виданого виконавчим комітетом Зірненської сільської ради.

Відповідно до частин 1-3 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

У відповідності до ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду місцевості та приміщень за місцем розташування ДП «Зірненський спиртовий завод», розташованого за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235,237, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання -задовольнити.

Надати дозвіл слідчому групи слідчих слідчому СВ ВП №1 Рівненського Районного управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_5 , на огляд місцевості та приміщень за місцем розташування ДП «Зірненський спиртовий завод», розташованого за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7, (згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №359258630 від 20.12.2023встановлено, що право власності на приміщення, розташовані за адресою: Рівненська область, Рівненський район (до 2020 року Березнівський район), с. Зірне, вул. Зірненська, 7,зареєстроване за Фондом державного майна України (код ЄДРПОУ 00032945) на підставі свідоцтва про право власності №б/н від 20.08.2002, виданого виконавчим комітетом Зірненської сільської ради), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчиненого кримінального правопорушення,а також перевірки факту виготовлення не облікованого спирту та подальшої його реалізації, з залученням відповідного спеціаліста.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116798454
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —569/12834/22

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні