Вирок
від 05.02.2024 по справі 752/2646/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/2646/24

Провадження № 1-кп/752/1489/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2024 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

розглянувши у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження в приміщенні суду в місті Києві кримінальне провадження №1202410501000062 відносно

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки міста Хмільник Вінницької області, освіта середня, громадянки України, не одруженої, офіційно не працевлаштованої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 390-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачена ОСОБА_2 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ст. 390-1 КК України за наступних обставин.

Так, постановою судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07.06.2023 року у справі № 752/5605/23 до ОСОБА_2 застосовано обмежувальний захід, відповідно до якого на останню покладено обов`язок пройти програму для кривдників строком на 6 місяців, для чого її направлено до Центру у справах сім`ї та жінок «Родинний дім» Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації (м. Київ, проспект Науки, 18) у порядку, передбаченому Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».19.09.2023 року ОСОБА_2 під розписку було вручено копію постанови судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07.06.2023 у справі № 752/5605/23 та остання зобов`язалась з`явитись протягом трьох робочих днів до Центру у справах сім`ї та жінок «Родинний дім» Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації та була попереджена про кримінальну відповідальність у разі неявки або ухилення від проходження програми для кривдників.29.09.2023 року ОСОБА_2 уклала договір про реалізацію програми для кривдників з Центром у справах сім`ї та жінок «Родинний дім» Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації (код ЄРДПОУ: 26380129, м. Київ, пр. Науки, 18) в особі в.о. директора вказаного Центру ОСОБА_3 з метою подальшого проходження ОСОБА_2 програми для кривдників строком на 6 місяців.

Після відбування програми для кривдників строком у 4 відвідування, ОСОБА_2 припинила з`являтись у Центрі у справах сім`ї та жінок «Родинний дім» Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації.18.01.2024 року до Голосіївського УП ГУНП у м. Києві надійшов лист з Центру у справах сім`ї та жінок «Родинний дім» Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації № 26-01/24 від 17.01.2024 року про те, що 29.09.2023 року з ОСОБА_2 було укладено договір про реалізацію програми для кривдників та проведено мотиваційну бесіду, за індивідуальним планом проходження корекційної програми з ОСОБА_2 було проведено 4 зустрічі, за результатами мотиваційної бесіди ОСОБА_2 продемонструвала низький рівень зацікавленості у проходженні Програми. Останній раз ОСОБА_2 відвідала Центр 13.10.2023 року та наступну зустріч відмінила (зателефонувала і повідомила, що захворіла), після того на заняття не записувалась, зв`язатись з останньою засобами телефонного зв`язку неможливо, оскільки ОСОБА_2 не надала контактного номеру повідомивши, що не має засобів зв`язку. Таким чином, ОСОБА_2 умисно ухилилась від проходження програми для кривдників.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 02.02.2024 року ухвалено розглянути даний обвинувальний акт у спрощенному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали кримінального провадження №1202410501000062, суд надходить до висновку про те, що дії обвинуваченої ОСОБА_2 кваліфіковані органом досудового розслідування за ст. 190 ч. 1 КК України правильно якумисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом.

Згідно вимог ст. 382 ч. 2 КПК України вирок суду за результатами спрощеного провадження ухвалюється в порядку, визначеному цим Кодексом, та повинен відповідати загальним вимогам до вироку суду. У вироку суду за результатами спрощеного провадження замість доказів на підтвердження встановлених судом обставин зазначаються встановлені органом досудового розслідування обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження.

Так, в матеріалах кримінального провадження міститься заява обвинуваченої ОСОБА_2 , згідно якої остання беззаперечно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 390-1 КК України, яке віднесене кримінальним законом до кримінальних проступків, а також згодна із встановленими досудовим розслідуванням обставинами. Обвинуваченій роз`яснено зміст встановлених у результаті досудового розслідування обставин, а також те, що відповідно до ст. 302 ч. 2 КПК України у разі надання згоди на розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку вона буде позбавлена права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Вказана заява обвинуваченої ОСОБА_2 свідчить про те, що остання згодна на розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні. Добровільність беззаперечного визнання винуватості ОСОБА_2 , її згоду зі встановленими в результаті досудового розслідування обставинами та згоду на розгляд обвинувального акту за її відсутності була підтверджена в присутності захисника - адвоката ОСОБА_4 .

При обранні покарання обвинуваченій суд враховує:

- ступінь тяжкості кримінального правопорушення, передбаченого ст. 390-1 КК України, яке віднесене кримінальним законом до кримінальних проступків;

- особу обвинуваченої, який не одружена, офіційно не працевлаштована, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується задовільно, раніше до кримінальної відповідальності не притягалась, притягалась до адміністративної відповідальності.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченої згідно ст. 66 КК України, є її щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

На підставі викладеного суд надходить до висновку про те, що перевиховання та виправлення винної можливо без ізоляції від суспільства, а тому необхідно призначити їй покарання у виді виді обмеження волі, із застосуванням правил ст. 75 КК України - звільненням від відбування покарання з випробуванням та покладенням на неї обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, а саме: протягом іспитового строку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти зазначений орган про зміну місця проживання, вважаючи таке покарання необхідним і достатнім для виправлення винної та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Керуючись ст. ст. 368, 374, 381, 382 КПК України, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 390-1 КК України, та призначити їй покарання - 1 (один) рік обмеження волі.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_2 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік.

Згідно ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_2 обов`язки протягом іспитового строку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, періодично з`являтися для реєстрації та повідомляти зазначений орган про зміну місця проживання.

Відповідно до вимог ст. 394 ч. 1 КПК України вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 цього Кодексу, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Копію вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд міста Києва протягом 30 діб з дня отримання його копії.

Суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116799410
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти правосуддя Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників

Судовий реєстр по справі —752/2646/24

Вирок від 05.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні