Ухвала
від 30.01.2024 по справі 140/14906/21
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про призначення судової почеркознавчої експертизи

та зупинення провадження у справі

30 січня 2024 року ЛуцькСправа № 140/14906/21 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Сороки Ю.Ю.,

при секретарі судового засідання Кухтей В.Р.,

за участі представника позивача Хвищук Наталії Вікторівни,

розглянувши в судовому засіданні в місті Луцьку клопотання про призначення почеркознавчої експертизи в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним наказу та зобов`язання внести зміни,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним наказу командира 14 окремої механізованої бригади Військової частини НОМЕР_1 від 06.04.2021 №86-РС щодо звільнення з військової служби у запас згідно п.2 п.п. а ч.5 ст.26 Закону України Про військовий обов`язок та військову службу, у зв`язку із закінченням строку контракту.

Зобов`язання Військової частини НОМЕР_1 внести зміни в наказ командира 14 окремої механізованої бригади Військової частини НОМЕР_1 від 06.04.2021 №86-РС щодо звільнення з військової служби у запас згідно п.2 п.п. а ч.5 ст.26 Закону України Про військовий обов`язок та військову службу, за станом здоров`я.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного від 30 грудня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за вказаним позовом, судовий розгляд справи ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 28 березня 2022 року провадження в даній адміністративній справі зупинено до моменту припинення на території України воєнного стану.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 22 березня 2023 року провадження у даній справі поновлено.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2023 року вказану справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання на 12:00 25 квітня 2023 року в залі судового засідання Волинського окружного адміністративного суду.

Ухвалою суду від 03 жовтня 2023 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним наказу та зобов`язання внести зміни, зупинено, у зв`язку із призначенням судової почеркознавчої експертизи.

29 грудня 2023 року експертом Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України до суду подано повідомлення про неможливість проведення судової експертизи, у зв`язку із чим судом, Ухвалою від 16.01.2024 року, провадження у цій справі було поновлено, призначене судове засідання на 11:00 30 січня 2024 року.

24 січня 2024 року від представника позивача надійшло клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи.

В судовому засіданні представник позивача заявлене клопотання підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не прибув.

З`ясувавши характер спірних правовідносин, перевіривши їх наявними в матеріалах справи письмовими доказами, суд дійшов висновку про необхідність проведення в межах даної справи почеркознавчої експертизи.

Так, підставою позову позивач вказує ту обставину, що підпис на рапорті про звільнення у запас згідно п.2 п.п. а ч.5 ст.26 Закону України Про військовий обов`язок та військову службу, у зв`язку із закінченням строку контракту, проставлений не ним. Більш того, як вказує позивач, вказаний рапорт ним не подавався.

Згідно ч.2 ст.74 КАС України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 №53/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 листопада 1998 р. за № 705/3145, основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (літерних та цифрових) і підпису. Такою експертизою вирішуються і деякі неідентифікаційні завдання (установлення факту виконання рукописного тексту під впливом будь-яких факторів, що заважають (природних: хворобливий стан, хронічні захворювання, вікові зміни; тимчасових зовнішніх: незвичне тримання засобу для писання, незвична поза, обмеження зорового контролю тощо; тимчасових внутрішніх: алкогольне сп`яніння, фармакологічні, наркотичні засоби тощо; штучних: викривлення письма зміненими рухами); визначення статі виконавця, а також належності його до певної групи за віком тощо).

Згідно із частиною першою статті 102 КАС України суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

Отже, для з`ясування обставин належності підпису позивача в рапорті на звільнення з військової служби у запас згідно п.2 п.п. а ч.5 ст.26 Закону України Про військовий обов`язок та військову службу від 02.03.2021 року, суд вважає за доцільне призначити у справі почеркознавчу експертизу і поставити на вирішення експерта питання чи виконано підпис на рапорті про звільнення від 02.03.2021 року в рядку між написами «Старший солдат» та «П.Фіалковський»» ОСОБА_1 , чи іншою особою з наслідуванням підпису останнього або без такого наслідування?.

Також суд зобов`язує ОСОБА_1 надати на вимогу експерта всі наявні документи необхідні для проведення почеркозначої експетизи.

Як передбачено пунктом 4 частини другої статті 236 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів. Відтак, провадження у справі підлягає зупиненню до одержання результатів експертизи.

Керуючись статтями 102, 103 , 236, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про призначення експертизи задовольнити.

Призначити в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним наказу та зобов`язання внести зміни судову почеркознавчу експертизу.

Доручити проведення у даній справі судової почеркознавчої експертизи Волинському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (43025, м. Луцьк, вул. Винниченка, буд. 43, тел. 0332 742485).

На вирішення судової почеркознавчої експертизи поставити таке питання: «Чи виконано підпис на рапорті про звільнення від 02.03.2021 в рядку між написами Старший навідник старший солдат та П.ФІАЛКОВСЬКИЙ саме ОСОБА_1 або іншою особою з наслідування підпису останнього або без такого наслідування?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Покласти на позивача ОСОБА_1 обов`язок здійснити оплату експертизи згідно з рахунком, виставленим експертом (експертною установою).

Зобов`язати ОСОБА_1 надати на вимогу експерта всі наявні документи необхідні для проведення почеркозначої експетизи.

Зобов`язати Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України після проведення експертизи невідкладно надіслати на адресу суду висновок експерта та матеріали експертизи.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі, а експертам копію ухвали та матеріали справи.

Провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним наказу та зобов`язання внести зміни зупинити до закінчення проведення судової почеркознавчої експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

В іншій частині ухвала не підлягає оскарженню.

Головуючий суддяЮ. Ю. Сорока

Повний текст ухвали складено 05.02.2024 року

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116801032
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним наказу та зобов`язання внести зміни

Судовий реєстр по справі —140/14906/21

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні