Ухвала
від 07.02.2024 по справі 142/218/23
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 142/218/23

2/134/122/2024

УХВАЛА

Іменем України

07 лютого 2024 року Криопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого суддіЛабая О.В.

з участю секретаря судового засідання Балух О.І.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні заправилами загальногопозовного провадженняв смтКрижопіль,Вінницької областіцивільну справуза позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 ,третя особаОрган опікита піклуваннявиконавчого комітетуПіщанської селищноїради Вінницькоїобласті пропозбавлення батьківськихправ та позбавлення відповідача ОСОБА_4 виплати права на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця підчас виконання ним обов`язків військової служби, яке виникло у нього в зв`язку з смертю сина ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

ВСТАНОВИВ:

10.01.2024 року до Крижопільського районного суду Вінницької області на підставі розпорядження голови Піщанського районного суду Вінницької області від 02.01.2024 року надійшли матеріали цивільної справи № 142/218/23 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, позбавити ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 права на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця підчас виконання ним обов`язків військової служби, яке виникло у нього в зв`язку з смертю сина ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Під час підготовчого судового засідання представник відповідача повідомив суду, що Міністерством оборони України прийнято рішення про виплату відповідачу ОСОБА_4 одноразової грошової допомоги та вплачено 1500 000, 00 гривень.

Представник відповідача не заперечив, щодо факту прийняття рішення Міністерством оборони України про виплату грошових коштів відповідачу та отримання їх позивачем в сумі 1650 000,00 грн.

Враховуючи повідомленні сторонами обставини головуючим по справі поставлено на обговорення питання про залучення в якості третьої особи Міністерства оборони України, із підстав з`явлення позовної вимоги про позбавлення відповідача ОСОБА_4 виплати права на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби, яке виникло у нього в зв`язку з смертю сина ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 оскільки рішення суду в частині позовних вимог позбавлення відповідача безпосередньо впливає на повноваження Міністерства оборони України щодо прийняття рішення про виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби

Суд враховує, що позивачем не залучається в якості відповідача Міністерства оборони України, а даний розгляд справи може вплинути на права та інтереси вищезазначеної особи.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та дату повідомлений належним чином.

Відповідач в судове засідання не з`явився про час та дату повідомлений належним чином.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив щодо залучення третьої особи з метою економії процесуального часу, та вказав що вразі задоволення позовних вимог, про рішення суду буде повідомлено Міністерство оборони України, яке прийме відповідне рішення.

Представник відповідачзаперечив,щодо залученнятретьої особи,оскільки прийнятерішення жоднимчином невпливає направа таобов`язкиМіністерства оборони України.

Представник третьої особи надав заяву про розгляд справи без його участі.

Вислухавши представника позивача, представника відповідача . дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Частиною 6 ст. 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначено, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов`язаними, проходження служби у військовому резерві - резервістами.

Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2014 № 530, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.10.2014 за № 1294/26071, було затверджено Положення про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям і забезпечення соціальними виплатами осіб, звільнених з військової служби у Збройних Силах України, та членів їх сімей (далі Положення № 530).

Документи на одержання одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) оформлюються та подаються в Департамент соціального забезпечення Міністерства оборони України обласними ТЦКСП (абз. 6 п. 4.6 розділу IV Положення № 530).

Одноразова грошова допомога виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її одержання.

За змістом п. 4.9 розділу IV Положення № 530 висновок щодо можливості виплати одноразової грошової допомоги уповноважені органи (військові частини, військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів, установи, організації та ТЦКСП), які здійснюють оформлення документів для призначення одноразової грошової допомоги, подають до Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України в 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів. Отримані документи опрацьовуються структурними підрозділами апарату Міністерства оборони і Генерального штабу відповідно до їх повноважень та подаються на розгляд Комісії Міністерства оборони України з розгляду питань, пов`язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум, яка в своїй діяльності керується наказом Міністерства оборони України від 26 жовтня 2016 року № 564 «Про затвердження Положення про Комісію Міністерства оборони України з розгляду питань, пов`язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2016 року за № 1497/29627.

Відповідно до п. 4.11 розділу IV Положення № 530 Департамент соціального забезпечення Міністерства оборони України доводить рішення головного розпорядника бюджетних коштів до розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня щодо права на виплату одноразової грошової допомоги та у разі її призначення в порядку черговості відповідно до дати подання документів готує та надає Державній казначейській службі України розподіли відкритих асигнувань у розрізі розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК Україниякщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З врахуваннямвикладеного, виходячиз предметуспору таз урахуваннямвимог ст.54Цивільного процесуальногокодексу Українищодо наслідківнезалучення усправу третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Міністерство оборони України, оскільки рішення у справі може вплинути на права та обов`язки як уповноваженим органом, щодо приймає рішення про виплату одноразової грошової допомоги. Керуючись ст.ст.53,198 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

В справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області про позбавлення батьківських прав застосування наслідків позбавлення батьківських прав залучити до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Міністерство оборониУкраїни, 03168,м.Київ-168,Повітрофлотський проспект,6.( E-mail:admou@post.mil.gov.ua)

Розгляд справи відкласти та призначити наступну дату судового засідання на 13 лютого 2024 року о 15:00 год.

Роз`яснити залученій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, її право на подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч. 3-6ст. 178 ЦПК України.

Пояснення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, має право подати протягом п`яти днів з часу отримання даної ухвали.

Направити залученій до участі у справі третій особі копії позовної заяви з додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116819743
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —142/218/23

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Постанова від 22.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Постанова від 22.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні