Ухвала
від 07.02.2024 по справі 197/1465/23
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 197/1465/23

Номер провадження 2-о/213/43/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2024 року місто Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

у складі: головуючого судді - Мазуренка В.В.

присяжних: - Блоха О.Л.

- Русак С.В.

секретаря судового засідання - Дударєвої В.С.

розглянувши цивільну справу за заявою Органу опікита піклуванняВиконавчого комітетуНоволатівської сільськоїради Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті, в інтересах недієздатного ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат», про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою суду від 25 грудня 2023 року прийнято до розгляду заяву та відкрито провадження у справі за заявою Органу опікита піклуванняВиконавчого комітетуНоволатівської сільськоїради Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті, в інтересах недієздатного ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат», про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Заявником наданоклопотання пропроведення судовоїпсихіатричної експертизиз метоювизначення психічногостану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до положень ст.105 ЦПК України призначення експертизисудом єобов`язковим уразі заявленняклопотання пропризначення експертизиобома сторонами.Призначення експертизисудом єобов`язковим такожза клопотаннямхоча боднієї зісторін,якщо усправі необхідновстановити , зокрема, психічний стан особи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За змістом ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі). В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання в галузі медицини, без яких неможливо встановити психічний стан особи, стосовно якої ставиться питання про поновлення цивільної недієздатності, у відповідності до вимог ст.105 ЦПК України клопотання заявника підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 104-105, 298, 299, 353-355 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Призначити в межах розгляду цивільної справи за заявою Органу опікита піклуванняВиконавчого комітетуНоволатівської сільськоїради Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті, в інтересах недієздатного ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, судову психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Держаної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків» МОЗ України» (49006, місто Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, буд.84).

На вирішення експертів поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи на будь-яке психічне захворювання, і якщо страждає, то на яке?

2. Чи має можливість ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

В розпорядженняекспертної установиДержавнаустанова «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`я України» (49006, місто Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, буд.84) направити ухвалу суду та оригінал медичної карти амбулаторного хворого.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження по справі зупинити до отримання висновку судово-психіатричної експертизи.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя: В.В.Мазуренко

Присяжні: О.Л.Блоха

С.В. Русак

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116820867
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —197/1465/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні