Ухвала
від 06.02.2024 по справі 947/37008/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа № 947/37008/23

Провадження № 2-з/947/224/24

УХВАЛА

06.02.2024 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого суддіКалініченко Л.В.

при секретарі Матвієвої А.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Одесі в порядку загального позовного провадження клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про витребування доказів по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Фінансово-правовагрупа «Захист»про захистправ споживачівшляхом визнаннянедійсним положеньдоговору пронадання правничоїдопомоги тастягнення грошовихкоштів,

В С Т А Н О В И В:

22.11.2023рокудоКиївського районногосудумістаОдеси надійшлапозовназаява ОСОБА_1 доТовариства зобмеженоювідповідальністю«Фінансово-правовагрупа«Захист»про захистправспоживачівшляхом визнаннянедійснимположеньдоговору пронаданняправничоїдопомоги тастягненнягрошовихкоштів, в якій позивачка просить суд:

- визнати недійсними пункти 3.3., 5.2. договору про надання правничої допомоги від 03.07.2023 року №03072305, укладеного між нею та відповідачем;

- стягнути з відповідача на свою користь грошові кошти в розмірі 32000,00 грн.;

-стягнутизвідповідача понесені судові витрати.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, цивільну справу на підставі вказаного позову було розподілено судді Калініченко Л.В.

Ухвалою судді Київського районного суду міста Одеси від 28.11.2023 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження та призначено дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання.

31.01.2024 року до суду надійшло клопотання від представника позивача про витребування доказів, а саме витребування з Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансово-правовагрупа «Захист» матеріали службового розслідування, проведеного за фактами викладеними у заяві ОСОБА_1 про відмову від надання юридичних послуг за Договором про надання правничої допомоги №03072305 від 03.07.2023 року і повернення грошових коштів.

В обґрунтування клопотання представник стверджує, що заявлені до витребування докази необхідні для підтвердження належними доказами посилань викладених в обґрунтування позову та заявлених вимог.

Представник позивача у підготовчому судовому засіданні 06.02.2024 року підтримав заявлене клопотання та наполягав на його задоволенні.

Представник відповідача до підготовчого судового засідання не з`явився, про дату, час і місце проведення якого повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Заслухавши пояснення представника позивача по справі, дослідивши подане до суду клопотання про витребування доказів та оглянувши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно з ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частинами 1-3статті 12ЦПК Українипередбачено,що цивільнесудочинство здійснюєтьсяна засадахзмагальності сторін. Учасникисправи маютьрівні праващодо здійсненнявсіх процесуальнихправ таобов`язків,передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 6постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 №14 «Про судове рішення у цивільній справі», враховуючи принцип безпосередності судового розгляду, рішення може бути обґрунтоване лише доказами, одержаними у визначеному законом порядку та дослідженими в судовому засіданні.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з вимогами ст.ст.124, 129 Конституції України, задачами цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних, прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Основними засадами судочинства є законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження та обов`язковість рішень суду до виконання.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 19 квітня 1993 року у справі «Краска проти Швейцарії» встановлено: «Ефективність справедливого розгляду досягається тоді, коли сторони процесу мають право представити перед судом ті аргументи, які вони вважать важливими для справи. При цьому такі аргументи мають бути «почуті», тобто ретельно розглянуті судом. Іншими словами, суд має обов`язок провести ретельний розгляд подань, аргументів та доказів, поданих сторонами».

Відповідно доч.1ст.84ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У відповідності до п.4 ч.5 ст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість зокрема сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Судом враховується, що мета процесуального механізму витребування доказів є допомогти сторонам в отриманні доказів, які вони не можуть одержати самостійно, що підтверджується обов`язком особи, яка заявляє клопотання про витребування доказів, долучити до нього відомості про неможливість отримання таких доказів особисто.

При цьому Європейський суд зауважив, що національні суди, застосовуючи процесуальні норми, повинні уникати як надмірного формалізму, який може вплинути на справедливість провадження, так і надмірної гнучкості, яка призведе до анулювання вимог процесуального законодавства.

Приймаючи предмет та підстави позову, суд вважає, що заявлені до витребування докази стосуються предмету позову та доказування в цій справі.

Крім того, судом приймається, що заявлені представником позивача до витребування докази наявні у відповідача, про що свідчить лист ТОВ «Фінансово-правовагрупа «Захист» від 24.08.2023 року, копія якого наявна в матеріалах справи.

Приймаючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, підтвердження та встановлення усіх обставин по справі, з метою економії процесуального часу, оскільки докази, які просить витребувати представник позивача безпосередньо стосуються предмета спору та доказування, є необхідними для ухвалення законного та обґрунтованого рішення по даній справі, суд вважає клопотання частково обґрунтованим та підлягаючим до задоволення шляхом витребування належним чином завірених копій документів.

Керуючись ст. 84 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати з Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансово-правовагрупа «Захист» (місцезнаходження: 65009, м. Одеса, вул. Академічна, 5В, кВ.66; код ЄДРПОУ 44324650) належним чином завірені копії матеріалів службового розслідування, проведеного за фактами викладеними у заяві ОСОБА_1 про відмову від надання юридичних послуг за Договором про надання правничої допомоги №03072305 від 03.07.2023 року і повернення грошових коштів.

Копію ухвали для виконання направити до Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансово-правовагрупа «Захист» (місцезнаходження: 65009, м. Одеса, вул. Академічна, 5В, кВ.66; код ЄДРПОУ 44324650).

Роз`яснити суб`єкту виконання ухвали суду, що у разі неможливості подати витребувані докази до суду, необхідно повідомити суд про неможливість подати докази із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суд про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, передбачену законом, у тому числі суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий Калініченко Л. В.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116825516
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —947/37008/23

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні