Ухвала
від 07.02.2024 по справі 511/1986/22
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/1986/22

Номер провадження: 2-о/511/2/24

"07" лютого 2024 р.Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Бобровська І. В.

присяжних: Михайлюк Л.В., Дмитрієвої М.П.

секретаря судового засідання Руденко А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна Одеської області цивільну справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опікита піклуванняСтепанівської сільськоїради Роздільнянськогорайону Одеськоїобласті про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

22.05.2022 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Вищевказана заява мотивована тим, що заявник ОСОБА_1 (дівоче прізвище ОСОБА_2 , копія свідоцтва про одруження серія НОМЕР_1 від 24.02.1995 року та копія свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_2 від 25.05.2005 року) є донькою ОСОБА_3 , доказом чого є свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 . Згідно копії виписки № 722від 18.01.2019 року мати знаходилася на стацлікуванні в ОКЛ та отримала заключний клінічний діагноз: Гостре ПМК за типом внутрішньо-мозкового крововиливу в правій підкірковій ділянці головного мозку. Психоорганічний синдром. Лівобічна геміплегія. ІХС. Дифузний кардіосклероз. Гіпертонічна хвороба 3 ст. Ст. 3. Ризик 4. СН 1 ст. Додатково консультативним висновком від 22.06.2022 року встановлено органічний емоційно-астенічний розлад особистості зі стійким когнітивним дефіцитом. Вищезазначені хвороби можуть впливати на здатність її матері розуміти свої вчинки. Інші документальні підтвердження хвороби містяться в медичній картці хворої ОСОБА_3 , яка знаходиться в КНП Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2 Одеської міської ради, Амбулаторії сімейної медицини № 3, № 4, адреса: вул. Сегедська, 16, м. Одеса, 65009. Заявник бажає бути опікуном ОСОБА_3 у випадку визнанням її недієздатною. У травні 2022 року, заявник звернулася до органу опіки та піклування Виконавчий комітет Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області з заявою про призначення заявника опікуном ОСОБА_3 . Рішенням Виконавчий комітет Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області № 128-Ср від 06.06.2022 року надано висновок про доцільність призначення заявника опікуном над ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, заявник просить суд визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Степанівка, Роздільнянського району, Одеської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 та призначити їй опікуна.

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 03.03.2023 року, за клопотанням заявника, по вказаній цивільній справі було призначено проведення судової психіатричної експертизи, провадження по справі, провадження по справі на час проведення експертизи зупинено.

02.01.2024 року на адресу суду надійшов висновок судово психіатричного експерта №383 від 09.08.2023 року, відносно ОСОБА_3 , 1939 р.н.

Ухвалою суду від 11.01.2024 року провадження по справі поновлено.

В судове засідання сторони не з`явилися, будучи належним чином повідомленими про день та час розгляду справи, при цьому від заявника ОСОБА_1 надійшло клопотання про необхідність призначення ОСОБА_3 безоплатного захисника, на виконання вимог ч.1 ст. 299 ЦПК України з Центру безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч. 1ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5ст. 293 ЦПК України, в редакціїЗакону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги" від 10 квітня 2023 року № 3022-IX, передбачено, що у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

В свою чергу ст. 13 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно дост. 59 Конституції Україникожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до положень ч. 1ст. 13 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу"безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 ч. 2ст. 13 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу"визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру

Згідно з вимогами п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу", право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України "Про безоплатну правову допомогу", у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи наведені положення закону, з метою забезпечення права особи на надання безоплатної правової допомоги, суд вважає за необхідне залучити для участі в розгляді даної справи представника (адвоката) особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недієздатною.

Керуючись ст.254, ч. 5 ст.293, ч. 1 ст.299, ст. ст.258,260,261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Залучити для представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною та встановлення опіки, представника з числа адвокатів Роздільнянського місцевогоцентрузнадання безоплатноївторинноїправовоїдопомоги для проведення судових засідань в Роздільнянському районному суді Одеської області по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опікита піклуванняСтепанівської сільськоїради Роздільнянськогорайону Одеськоїобласті про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

У зв`язку з залученням представника з числа адвокатів центру відкласти судове засідання на 29.02.2024 року о 10:15 год. в приміщенні Роздільнянського районного суду Одеської області (вул. Європейська, 37-А, м. Роздільна, Одеська область) за обов`язковою участю адвоката.

Роздільнянському місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити участь в судове засідання адвоката для особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та призначення опікуна.

Копію ухвали в частині призначення адвоката направити Роздільнянському місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для відома та виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Присяжні І. В. Бобровська Л.В. Михайлюк М.П. Дмитрієва

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116826600
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —511/1986/22

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні